Υπουργοί εκτός ελέγχου, μαθήματα αλαζονείας στη Βουλή

Διαβάζεται σε 6'
Υπουργοί εκτός ελέγχου, μαθήματα αλαζονείας στη Βουλή
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης InTime

Μίξη νεοφιλελεύθερων προσεγγίσεων με ακροδεξιά ρητορική και θριαμβολογία το στίγμα των μελών της κυβέρνησης στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024 στη Βουλή.

Ακροδεξιά ρητορική ή νεοφιλελεύθερη προσέγγιση, θριαμβολογίες αλλά κυρίως αλαζονεία. Αυτά ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τις τοποθετήσεις των μελών της κυβέρνησης στην συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή. Η διαδικασία συνεχίζεται και σήμερα και θα κορυφωθεί με την αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία της Κυριακής.

Κοινό πολιτικό γνώρισμα των τοποθετήσεων των υπουργών και υφυπουργών που έλαβαν τον λόγο ήταν η απαξίωση της αντιπολίτευσης που χαρακτηρίστηκε συνολικά «καταστροφολογία». Θέση άλλωστε που διατύπωσε και ο πολιτικός υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό του 2024 Κωστής Χατζηδάκης ήδη από την πρώτη ημέρα της συζήτησης.

Επίσης κοινή συνισταμένη ήταν η αναφορά στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών καθώς και ο «εμπροσθοβαρής» χαρακτήρας των παρεμβάσεων. Τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης δεν έκαναν κυρίως απολογισμό αλλά παρέπεμψαν στις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Εστιάζοντας κυρίως σε θέματα περιορισμού του δημόσιου τομέα.

Ο «τιμωρός» Φλωρίδης

Με έναν πολιτικό λόγο που …έφερνε πολύ σε ρητορική της ακροδεξιάς εμφανίστηκε στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Περιγράφοντας την ανάγκη για μετατροπή του συστήματος απονομής δικαιοσύνης σε ένα «σύστηνα – τιμωρό» ως μέτρο περιορισμού της εγκληματικότητας.

Όπως δήλωσε «επί πάρα πολλές δεκαετίες κάτω από την επίδραση συγκεκριμένων απόψεων όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις αλλαγές στο ποινικό μας σύστημα έτειναν κυρίως στην προστασία των δικαιωμάτων αυτών που εγκληματούν. Σε μία αντίληψη ότι πρέπει να έχουμε κράτος δικαίου ξεχάστηκε τελείως ότι εκτός από τα δικαιώματα αυτών που εγκληματούν υπάρχουν και τα δικαιώματα των θυμάτων, υπάρχουν και τα δικαιώματα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία θέλει να ζει ειρηνικά.

Οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν να μην τους κλέβεις, να μην τους ληστεύεις, να μην βιάζεις τα παιδιά τους, να μην καταστρέφεις την περιουσία τους, να μην τους συκοφαντείς, να μην ασκείς πράξεις βίας εναντίον τους».

Μάλιστα στην λογική αυτή άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «η φροντίδα σας ήταν πώς, έστω και την τελευταία μέρα που νομοθετούσε η Βουλή, πέντε χιλιάδες κακουργηματικές υποθέσεις να πάνε στο αρχείο και η φροντίδα σας ήταν πώς μεγαλοεγκληματίες, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό σε δεκαπέντε χρόνια τουλάχιστον κάθειρξη, με την τροποποίηση που κάνατε να αθωωθούν, επειδή τα κακουργήματα τα μετατρέψατε σε πλημμελήματα και οδηγήσατε στην αθώωσή τους λόγω παραγραφής».

Μια θέση που – όπως ήταν αναμενόμενο- προκάλεσε την αντίδραση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Αριστεράς. Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει ότι από την περίοδο που βρίσκονταν η Χρυσή Αυγή στην Βουλή είχε να ακουστεί ένας τόσο ακραίος λόγος.

ΣΔΙΤ στο νερό

«Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και ζητάει γι’ αυτό και την έγκριση της Εθνικής Αντιπροσωπείας για τον Προϋπολογισμό του 2024» επισήμανε στην δική του ομιλία ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης, δίνοντας μία ακόμη διάσταση στην ψηφοφορία που θα γίνει την Κυριακή.

Πάντως αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του στις αλλαγές που θα κάνει στις εταιρίες διάθεσης του νερού. Όπως δήλωσε «ο στόχος είναι στο νερό να επενδύσουμε πόρους στη μεταρρύθμιση των φορέων παροχής πόσιμου νερού εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου υπάρχει η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ». Πρόσθεσε πως «ο στόχος είναι να κάνουμε μια μεταρρύθμιση, να επενδύσουμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση σημαντικούς πόρους, με στόχο και προϋπόθεση όμως τη σοβαρή αύξηση της αποτελεσματικότητας, έτσι ώστε να έχουμε φθηνό και ποιοτικό νερό, να μην κλείνουμε το μάτι στους κάθε είδους κακοπληρωτές, να έχουμε ελαχιστοποίηση βλαβών και απωλειών νερού και ταχύτατη διόρθωση των βλαβών». Συνέχισε λέγοντας πως «αυτές οι προϋποθέσεις και οι δείκτες αποτελεσματικότητας αυτών των προϋποθέσεων είναι οι όροι για να κάνουμε αυτή τη σοβαρή δημοσιονομική επένδυση το 2024 στον χώρο του νερού. Το πώς θα γίνει θα το συζητήσουμε προφανώς με την τοπική αυτοδιοίκηση εξαντλητικά, αλλά στο τέλος είναι απαράβατος ο όρος του φθηνού και ποιοτικού νερού και της εισπραξιμότητας, της μείωσης απωλειών, για να γίνει και να πετύχει αυτή η επένδυση».

Η θέση αυτή εκτιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φαμελλο ως αναγγελία εισόδου ιδιωτών. Σημείωσε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος τοποθετήθηκε έτσι «για να προχωρήσει στην εισαγωγή των ΣΔΙΤ στη διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης, όπως έχει ανακοινώσει από το 2020 ο Γενικός Γραμματέας Αποβλήτων κ. Γραφάκος».

Άρωμα ιδιωτικοποίησης

Άρωμα ιδιωτικοποίησης καταγράφθηκε και στην τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερακκάκη, ειδικά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως σημείωσε «πολιτική μας είναι το ελεύθερο πανεπιστήμιο, ελεύθερο γιατί πρέπει να απελευθερωθεί από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας και του κρατικού μονοπωλίου».

Σημείωσε πάντως στην συνέχεια πως «πιστεύουμε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι η ναυαρχίδα αυτής της στρατηγικής. Η διεθνοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου, που έχει ξεκινήσει πολύ σθεναρά την τελευταία τετραετία, θα συνεχιστεί με ένταση. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε από τους 40.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό, η πλειοψηφία τους να μπορεί να βρει το εκπαιδευτικό της πεπρωμένο στη χώρα μας και ταυτόχρονα να μπορέσουμε να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους φοιτητές εδώ».

Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο άρθρο 16 που απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με την εξής φράση: «Διάβαζα ένα βιβλίο χθες βράδυ και έχω την αφορμή τώρα να το αναφέρω, με την καταγωγή του άρθρου 16, η οποία είναι στο Σύνταγμα του 52 και στο –εντός πάρα πολλών εισαγωγικών- «Σύνταγμα» του 1968, δηλαδή της δικτατορίας. Αν δείτε τα Πρακτικά της Βουλής στο 1952 στη συντακτική συζήτηση, αναφέρεται ότι μπαίνει σε κρατικό μονοπώλιο για να μην μπορούν άνθρωποι που έχουν άλλες απόψεις, δηλαδή οι κομμουνιστές ρητά να διδάξουν στα δημόσια πανεπιστήμια»

Καταστροφολόγοι

Επιθετική προς την αντιπολίτευση ήταν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Σημείωσε ότι «ο Προϋπολογισμός του 2024 διαψεύδει για μια ακόμη φορά τους καταστροφολόγους της αντιπολίτευσης, που τα τελευταία χρόνια προβλέπουν δεινά για την πατρίδα μας, βρίσκει την οικονομία μας σε ανοδική πορεία με ρυθμούς ανάπτυξης».

Αύξηση αμοιβών

Τέλος ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς επιχειρηματολόγησε υπέρ του ισχυρισμού της αύξησης των αμοιβών. Αν και παραδέχθηκε πως «είναι αλήθεια ότι ο υψηλός πληθωρισμός επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών» σημείωσε πως «πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι ότι είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και πάντα πρέπει να συγκρινόμαστε ως προς το τι κάνουμε σε σχέση με τις άλλες χώρες».

Για το ύψος των μισθών υποστήριξε πως «οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας αναμένεται να ανέλθουν σε 77,5 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος αυξημένες κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια σε σχέση με το 2019, με 7,5% να είναι η ποσοστιαία αύξηση φέτος, ενώ το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται τον Οκτώβριο σε μονοψήφιο ποσοστό 9,6%, ποσοστό που έχουμε να παρατηρήσουμε από το 2009 πριν τη δημοσιονομική κρίση».

Δήλωσε επίσης ότι «οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί στα 189,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον Οκτώβριο του 2023 έναντι 139,7 δισεκατομμύρια ευρώ τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε τέσσερα χρόνια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα