Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Κόμμα ή fan club;

Διαβάζεται σε 5'
Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Κόμμα ή fan club;

Υπαρξιακά ερωτήματα στη σημερινή συνεδρίαση. Όλα ανοιχτά για το μέλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την απαίτηση Κασσελάκη για δημοψήφισμα έγκρισης διαγραφών. Απέναντι στις επιλογές της ηγεσίας ένα ευρύ μέτωπο που περιλαμβάνει και «προεδρικούς».

Τα τελευταία χρόνια η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με διλήμματα σχετικά με την ιδεολογία, τη φυσιογνωμία και την πολιτική πορεία του κόμματος. Ουδέποτε, όμως, βρέθηκε – με τόσο ευθύ τρόπο – απέναντι στο ερώτημα που αντιμετωπίζει στη σημερινή της συνεδρίαση, η οποία ξεκινά στις 12 το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφεξής θα είναι συντεταγμένος πολιτικός σχηματισμός ή ένα αρχηγοκεντρικό μόρφωμα. Πιο απλά, αν θα είναι κόμμα ή fan club!

Σε αυτό το δίπολο εντάσσεται η προοπτική που έχει θέσει από χθες μέσω βιντεοσκοπημένης ανακοίνωσης ο Στέφανος Κασσελάκης. Αναφέροντας πως στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε θα ζητήσει να επικυρωθούν οι διαγραφές των Ν. Φίλη, Δ. Βίτσα, Π. Σκουρλέτη (έχει αποχωρήσει) και Στ. Τζουμάκα. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από την Κ.Ε δήλωσε πως θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος επικαλούμενος τις προβλέψεις των άρθρων 24 και 25 του καταστατικού του κόμματος.

Το  δίλημμα

Το θέμα που -στην πραγματικότητα- έχει ανακύψει ξεπερνά το ζήτημα του αν θα διαγραφούν από τον ΣΥΡΙΖΑ τα εν λόγω στελέχη (τα οποία πιθανότατα θα αποχωρήσουν ούτως ή άλλως). Αφορά πλέον τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αντιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος του στελεχιακού δυναμικού η (πολύ) στενή ηγετική ομάδα με τον τρόπο αυτό διαμηνύει πως εφεξής επιθυμεί να μη δεσμεύεται από τα (εκλεγμένα) όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά να …ασκεί διοίκηση επικαλούμενη το συνεχές μιας αδιαμεσολάβητης σχέσης με τα μέλη του κόμματος.

Μια συνθήκη, δηλαδή, που συνίσταται στο ότι «ο πρόεδρος κάνει ότι θέλει» και λογοδοτεί όταν κρίνει πως πρέπει να διενεργήσει δημοψηφίσματα, που σύντομα θα πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Μετατρέποντας έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχηματισμό που θα θυμίζει περισσότερο λογαριασμό στα social media, παρά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτά σε μία περίοδο που ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας και ενόψει μιας διαλυτικής πορείας. Με συνεχείς αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών, επαπειλούμενες διασπάσεις, όπως και συνεχή καταγραφή της μείωσης της πολιτικής του επιρροής.

Τοξικότητα

Η τελευταία πρωτοβουλία Κασσελάκη  φαίνεται να δημιουργεί μία άνευ προηγουμένου κατάσταση τοξικότητας και πόλωσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Την οποία η ηγετική ομάδα φαίνεται να υποδαυλίζει, κυρίως μέσω διαδικτύου. Δίχως να αποκλείεται αυτό να εκφραστεί και με την παρουσία …«αγανακτισμένων μελών» στον χώρο που θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κ.Ε.

Αντίθετοι

Την ίδια στιγμή, όμως, δρομολογούνται και νέοι συσχετισμοί στο εσωτερικό του κόμματος. Η «βοναπαρτική» προοπτική που φαίνεται να χαράσσει ο Στέφανος Κασσελάκης, με κύριο σύμβουλο τον Παύλο Πολάκη, αναμένεται να «βρει απέναντι» τα στελέχη της Ομπρέλας, της ομάδας που συσπειρώνεται γύρω από την Ε. Αχτσιόγλου αλλά και τη νέα τάση του Διονύση Τεμπονέρα.

Αντίθετοι είναι, επίσης, οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Νίκος Μπίστης. Όπως και άλλα στελέχη που διαπιστώνουν τη πτωτική πορεία του κόμματος. Ανεξαρτήτως προέλευσης.

Όχι  και από «προεδρικούς»

Παράλληλα, όμως, η κατάσταση μοιάζει να έχει ανησυχήσει ακόμη και τμήμα στελεχών που είτε συνεργάζονταν είτε υποστήριξαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως από τη στιγμή που από το «προεδρικό περιβάλλον» διαμηνύεται πως το «αποφασιστικό» μήνυμα της ηγεσίας αφορά τους πάντες: Διαφωνούντες, ενδιάμεσους, γεφυροποιούς, ταλαντευόμενους ή κριτικά υποστηρικτές.

Έτσι, λοιπόν, ανάμεσα σε αυτούς που διαφωνούν με τη διενέργεια δημοψηφίσματος φέρεται να περιλαμβάνεται και ο Νίκος Παππάς. Η στήριξη του οποίου ήταν καθοριστική για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός έχει εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του στις δημόσιες δηλώσεις των «4», εκτιμά όμως πως το μέτρο του δημοψηφίσματος για διαγραφές δεν χρειάζεται.

Την αντίθεσή τους φέρονται να εκφράζουν και ο Κώστας Ζαχαριάδης με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην αντίθεση του Αλέκου Φλαμπουράρη με την Όλγα Γεροβασίλη. Αφού θεωρούνται στελέχη που έχουν δίαυλους σταθερής επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεδρίαση

Συνολικά ο Στέφανος Κασσελάκης και η ομάδα που συσπειρώνεται γύρω του, φαίνεται να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ευρύ μέτωπο αμφισβήτησης της χθεσινής επιλογής του. Μια αντίθεση, όμως, που προφανώς δεν μπορεί να αφορά ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά σχετίζεται πλέον με τη συνεχώς διαμορφούμενη νοοτροπία της νέας ηγεσίας.

Έτσι στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποτελεί ερώτημα το πώς ο Στέφανος Κασσελάκης και οι σύμβουλοί του θα διαχειριστούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ιδίως από τη στιγμή που θεωρείται βέβαιο πως το ζήτημα τού αν μπορεί να διενεργηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα για τη διενέργεια διαγραφών θα τεθεί στο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο με πολιτικούς όσο και με καταστατικούς όρους.

Όπως τονίζουν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από διαφορετικούς «χώρους» η καταστάσεις που θα προκύψουν στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε θα είναι καταλυτικές για τον ΣΥΡΙΖΑ και θα καθορίσουν αν τη Δευτέρα θα συνεχίσει να υφίσταται με τη σημερινή μορφή του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα