Κακοκαιρία: Η Θεσσαλία πνίγηκε και ο Αγοραστός σκέφτεται πότε θα γίνουν εκλογές

Κακοκαιρία: Η Θεσσαλία πνίγηκε και ο Αγοραστός σκέφτεται πότε θα γίνουν εκλογές
Κώστας Αγοραστός Eurokinissi

Τη θέση του ότι, αν ήταν στο χέρι της Περιφέρειας, οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνονταν ξεκαθάρισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. Ζήτησε αναβολή από το Υπουργείο.

Στα τεράστια προβλήματα τα οποία υπάρχουν στην περιοχή της Θεσσαλίας από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, την ώρα που οργισμένοι κάτοικοι που βιώνουν την καταστροφή τον θέτουν στο επίκεντρο της κριτικής.

Αίσθηση, ωστόσο, έχει προκαλέσει η αναφορά του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν ερωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, για τις οποίες είπε ότι αν ήταν στο χέρι της Περιφέρειας, θα τις είχε αναβάλει.

«Δεν είναι απόφαση της Περιφέρειας, αν ήταν απόφαση της Περιφέρειας, δεν θα γινόταν. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε, ότι δεν μπορεί να γίνουν εκλογές. Πώς θα πάνε σε όλες αυτές τις περιοχές να ψηφίσουν;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός και συνέχισε:

«Το έχω θέσει το θέμα στο Υπουργείο και ζήτησα άμεση χρηματοδότηση για να γίνουν αυτά τα έργα γρήγορα και με ταχείες διαδικασίες. Διότι, αν πάνε με τις συνθήκες κανονικότητας, τα έργα αυτά δεν πρόκειται να γίνουν μέσα σε χρονικά διαστήματα τέτοια που να επιτρέπουν την επαναφορά στην προγενέστερη κατάσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν πάνε με τις κανονικές διαδικασίες θα μπει μπουλντόζα μέσα σε κανονικές διαδικασίες και χρονοβόρες. Λοιπόν, άμα πάνε με τις χρονοβόρες διαδικασίες δεν θα μπουν μπουλντόζες μέσα, μηχανήματα για να γίνουν τα έργα αυτά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπουν μετά από ένα χρόνο».

Τι είπε για τις πιο “δύσκολες περιοχές”

Για τα κρισιμότερα προβλήματα στις περιοχές, είπε ότι «οι πιο δύσκολες περιοχές είναι η Καλόγριανα, το Ριζοβούνι το Καματερό, η Μεταμόρφωση, ο Κοσκινάς, η Μαραθέα και ο Βλοχός, όπου θα επιχειρήσουν πολλές δυνάμεις σήμερα, χωρίς να σταματάνε να επιχειρούν στα άλλα που είναι ο Παλαμάς, τα Μεγάλα Καλύβια, η Φαρκαδόνα και διάφορα άλλα χωριά τα οποία χρειάζονται στο Δήμο, σε Δήμους της Καρδίτσας. Και βέβαια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια της προσωρινής αποκατάστασης κάποιων δρόμων με δεκάδες μηχανήματα, τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία διαμόρφωσης μιας των δρόμων». Για την στάθμη του Πηνειού και αν εξακολουθεί να ανεβαίνει, είπε ότι «έχει σταθεροποιηθεί, έχει ανέβει βέβαια η στάθμη του στις πλημμυρικές περιοχές, στις περιοχές δηλαδή εκείνες οι οποίες υπάρχουν για να μπορούν να παίρνουν τα νερά, τα οποία έρχονται και είναι περισσότερα από την κοίτη του ποταμού».

Πού πήγαν οι άνθρωποι που απεγκλωβίστηκαν

«Ανάλογα. Από το Νότιο Πήλιο, από το Πήλιο, τους πήγαμε σε ξενοδοχεία της Λάρισας και των παραλίων της Λάρισας, γιατί δεν υπήρχαν άλλα δωμάτια, τους ανθρώπους τους οποίους απεγκλώβισαν στην Καρδίτσα τους πηγαίνουν στο ειδικά διαμορφωμένο 1ο Δημοτικό Σχολείο που έχει μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Στη Λάρισα, και από τις άλλες περιοχές ή και κάποιους από την Καρδίτσα έχουν έρθει στο ειδικά διαμορφωμένο μεγάλο κλειστό γυμναστήριο της Λάρισας», είπε ο κ. Αγοραστός για τα μέρη στα οποία πήγαν οι άνθρωποι που απεγκλωβίστηκαν έως τώρα.

Τι συμβαίνει με ρεύμα και νερό

«Δεν έχουμε παντού» είπε ο κ. Αγοραστός για το νερό και το ρεύμα στην περιοχή. «Γιατί υπάρχει πολύ νερό στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και χρειάζεται να γίνεται άντληση και ταυτόχρονα να γίνεται η διαδικασία επανασύνδεσης. Οι εργασίες που χρειάζεται από τη ΔΕΗ. Έγινε σύσκεψη με τη ΔΕΔΔΗΕ για να μπορέσει να πάει γρήγορα όπου χρειάζεται. Κα για αυτό πολλές φορές χρειάζονται μηχανήματα για να τους ανοίξουν το δρόμο ή να τους βοηθήσουν.

Τα νοσοκομεία, δουλεύουν και τα κέντρα υγείας πλην του Κέντρου Υγείας Παλαμά. Όταν χρειάστηκε να εκκενωθούν κάποιες κλινικές, υπήρχε ένας συντονισμός για να απορροφηθούν, να μπορέσουν να πάνε οι βαριά πάσχοντες αλλά και οι υπόλοιποι σε κάποιες άλλες δομές, με όλη τη διαδικασία η οποία έγινε με το ΕΚΑΒ, τα νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές ή να μεταφερθούν να βάλουμε ξηρά τροφή κάπου, σε κάποιες περιοχές που μας ζητήθηκαν γιατί σε κάποιες περιοχές έχουν αναλάβει και αυτό είναι και το μέλημά τους, οι Δήμοι επιχειρούν σε όλη την περιφέρεια, σε όλη την περιφέρεια, στα Τρίκαλα, Καρδίτσα».

Τι είπε για τους αγνοούμενους

«Για αγνοούμενους δεν έχω πληροφορίες, δεν μπορώ να δώσω ακριβή, σωστή απάντηση», τόνισε για την ευρύτερη περιοχή.

Το μέγεθος της καταστροφής

Σχολιάζοντας το μεγεθος της καταστροφής είπε: «Υπάρχουν υποδομές που έχουν καταστραφεί, πολλοί δρόμοι, υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν εργοστάσια, υπάρχει φυτική παραγωγή που έχει καταστραφεί, υπάρχει ίσως και κτηνοτροφική. Ίσως να υπάρχουν και ζωντανά τα οποία έχουν χαθεί. Δεν το γνωρίζω αυτό. Εάν σκεφθείτε όλα αυτά και ότι η κακοκαιρία «Ιανός» ήταν σε μια συγκεκριμένη περιοχή και χρειάστηκαν περίπου 700 εκατομμύρια, εδώ νομίζω τα τριπλάσια».

Αντιπλημμυρικά έργα

«Λοιπόν, όταν γίνεται ένας σχεδιασμός και γίνεται σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων, κατ αρχάς γίνεται βάσει του χάρτη πλημμυρικών φαινομένων, πλημμυρικών ζωνών. Ποιες ήταν; Ήταν στην Καρδίτσα, όπου έγινε το αντιπλημμυρικό του Μέγα. Ήταν στη λίμνη, στον Πηνειό, όπου έγιναν πάρα πολλά έργα καθαρισμού της κοίτης του Πηνειού. Έγιναν, τα αντιπλημμυρικά στη Νεάπολη και εκεί έγιναν πάρα πολλοί καθαρισμοί. Θέλω να σας πω την ευθύνη των αντιπλημμυρικών έργων την έχει η κεντρική διοίκηση, την έχει το Υπουργείο. Η Περιφέρεια δεν έχει τους πόρους εκείνους για να κάνει τόσο μεγάλα έργα», είπε μετταξύ άλλων για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα