Καλπάκης: Δεν είναι “αναποδιά”, είναι τραγωδία με ευθύνη της κυβέρνησης

Καλπάκης: Δεν είναι “αναποδιά”, είναι τραγωδία με ευθύνη της κυβέρνησης
Στέργιος Καλπάκης Eurokinissi

Εκφράζουμε την οδύνη μας για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν, τη συμπαράστασή μας στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται και σε όλους όσοι επιχειρούν», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

«Είναι πολύ δύσκολες οι μέρες για τη χώρα μας. Εκφράζουμε την οδύνη μας για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν, τη συμπαράστασή μας στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται και σε όλους όσοι επιχειρούν», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, μιλώντας στο «Action 24».

«Γιατί περί τραγωδίας πρόκειται και όχι περί “αναποδιάς”, όπως ατυχέστατα δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης…», είπε.

«Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. Από την πλευρά μας, θέτουμε συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν και από τις αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής έρευνας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ieidiseis.gr, στις πρώτες συσκέψεις που έγιναν εν όψει της κακοκαιρίας τέθηκε συγκεκριμένα το ζήτημα της Καρδίτσας, ότι υπήρχαν οι προβλέψεις για την ποσότητα του νερού που θα πέσει, για τον κίνδυνο πλημμύρας, για τις γεωγραφικές δυσκολίες της περιοχής, ότι τέθηκε η ανάγκη της έγκαιρης εκκένωσης και ότι δεν προχώρησε», σημείωσε ο Στέργιος Καλπάκης. «Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και δεν έχει διαψεύσει το δημοσίευμα», πρόσθεσε. «Είναι εμφανέστατο ότι υπήρξε σοβαρό πρόβλημα ως προς την έγκαιρη αντιμετώπιση και ως προς το συντονισμό», υπογράμμισε ο Στ. Καλπάκης.

«Το 2018 για πρώτη φορά ολοκληρώθηκαν και κυρώθηκαν τα πρώτα Σχέδια Κινδύνων Πλημμύρας. Η πρώτη αναθεώρηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, έχουμε Σεπτέμβριο του 2023 και ακόμη δεν έχει προχωρήσει», επισήμανε και εξήγησε: «τα σχέδια αυτά έχουν να κάνουν με τον κίνδυνο πλημμύρας ανά περιοχή, με τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια πλημμύρα αλλά και με τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν». «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας έχει προειδοποιήσει τρεις φορές για το συγκεκριμένο ζήτημα, κινδυνεύουμε με “καμπάνα” από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση επικαλείται δικαιολογίες», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Από το 2020 ο νόμος για την πολιτική προστασία παραμένει σε αναστολή. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας φτιάχτηκε το φθινόπωρο του 2021 με το σχετικό νόμο σε αναστολή και χωρίς οργανόγραμμα», δήλωσε ο Στέργιος Καλπάκης. «Και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την πολιτική προστασία έχει αξιοποιηθεί μόλις το 0,5% των κονδυλίων», σημείωσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα.

«Εμείς καταθέσαμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, να υπάρξει μία νέα “Διαύγεια” για όλα τα έργα υποδομής, ένα ψηφιακό μητρώο που θα παρακολουθεί την εξέλιξη τους. Μετά τον “Ιανό” το 2020 έχουν πάει εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για αντιπλημμυρικά έργα και το ερώτημα είναι πώς αξιοποιήθηκαν. Ο κ. Αγοραστός, ο “εκλεκτός” της ΝΔ, είναι 12 χρόνια περιφερειάρχης και πρέπει να δώσει απαντήσεις», σχολίασε.

«Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Είδαμε, όμως, το προηγούμενο διάστημα το πρωτοφανές, κυβερνητικά στελέχη να επιτίθενται ακόμα και στους επιστήμονες για τα επιστημονικά δεδομένα που παρέθεσαν», είπε. «Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Το πρώτο βήμα για να ανταποκριθούμε στη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής κρίσης, η οποία, όπως λένε οι επιστήμονες, βαίνει εντεινόμενη, είναι η κυβέρνηση να παραδεχτεί τα λάθη και τις παραλείψεις της, τις τεράστιες ευθύνες της για την κατάσταση που βιώνουμε αυτές τις μέρες», κατέληξε ο Στέργιος Καλπάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα