Κασσελάκης: “Δεξιός” στον ΣΕΒ, “αριστερός” στον Economist

Διαβάζεται σε 3'
Κασσελάκης: “Δεξιός” στον ΣΕΒ, “αριστερός” στον Economist

Αιφνίδια αλλαγή ρητορικής για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες. Το πρόσκαιρο μορατόριουμ στο εσωτερικό του κόμματος.

Η δημοσκοπική εικόνα κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και η εκτίμηση της κοινής γνώμης που θεωρεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «αριστερό» σε ποσοστό 6% και «δεξιο-κεντροδεξιο» σε ποσοστό 31,3%, φαίνεται πώς υπήρξαν αρκετά …«πειστικές» για την Κουμουνδούρου.

Έτσι λοιπόν ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε χθες στο Συνέδριο του Economist με μία ομιλία εντελώς διαφορετική από εκείνη που έκανε πριν μόλις 2 εβδομάδες στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Προκαλώντας όμως εύλογα ερωτηματικά για το κριτήριο με το οποίο καθορίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τις πολιτικές της κινήσεις.

Αν δηλαδή αποτελούν απόρροια ενός πολιτικού σχεδιασμού και αντιλήψεων ή εάν βασίζονται στο … «πάμε και βλέπουμε». Εστιαζόμενες αποκλειστικά στα επικοινωνιακά δεδομένα της εκάστοτε συγκυρίας.

Η ομιλία

Στην ομιλία του στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, που έγινε στις 10 Οκτωβρίου ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προτάξει την θέση υπέρ της διαμοίρασης μετοχών στους εργαζόμενους δίχως καμία αναφορά σε αυξήσεις, είχε αποκαλέσει το κεφάλαιο «εργαλείο για ευημερία» και δεν είχε πει κουβέντα για την φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Στην χθεσινή του παρουσία στο Συνέδριο του Economist  όμως κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση: Κατέθεσε το σύνολο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εγκριθεί στο προγραμματικό του συνέδριο το 2020. Μίλησε για αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό, κατοχύρωση των Συλλογικών Συμβάσεων ακόμη και φορολόγηση υπερκερδών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο Συνέδριο του ΣΕΒ αποτέλεσε και το αντικείμενο σκληρής κριτικής από πολλά στελέχη του κόμματος. Είτε αυτές εκφράστηκαν δημόσια, είτε κατά κύριο λόγο στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Δημοσκοπήσεις

Επίσης ένα ειδησεογραφικό στοιχείο των τελευταίων 24ωρων είναι ο τρόπος με τον οποίο καταγράφεται δημοσκοπικά η δημοφιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Αυτή είναι ιδιαίτερα αρνητική τόσο στην δημοσκόπηση της Metron Analysis χθες, όσο  και στην δημοσκόπηση της GPO, προχθές. Επίσης όπως προαναφέρθηκε τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στην περιοχή του 12 – 13%.

Τα εσωκομματικά

Στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, διαφαίνεται ένα πρόσκαιρο «μορατόριουμ», μεταξύ ηγεσίας και διαφωνούντων. Με άγνωστη όμως διάρκεια, αφού το πολιτικό τοπίο είναι εντελώς ρευστό, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τελικά θα συνεδρίασει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος προκειμένου να συζητηθούν τα ανοιχτά ζητήματα.

Χθες πάντως συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στην «μιντιακή» εικόνα του κόμματος. Ζητώντας εφεξής αυτή να είναι ενιαία και προτείνοντας να υπάρχει συντονισμός από το Γραφείο Τύπου του κόμματος. Πρίν την συνεδρίαση υπήρξε συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην οποία ο πρώην υπουργός Οικονομικών έδωσε το μήνυμα ότι με προτάσεις διαγραφών δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ σε μία περίοδο εσωκομματικής κρίσης.

Οι διαγραφές

Το θέμα των προτάσεων του Στέφανου Κασσελάκη για διαγραφή των Ν.Φίλη, Π.Σκουρλέτη, Δ.Βίτσα και Στ.Τζουμάκα φαίνεται να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος Γιώργο Βασιλειάδη του θέματος έχει επιληφθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Αποφασιστική όμως αναμένεται να είναι η κρίση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να συνεδριάσει στις 11 Νοεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα