Κασσελάκης: Ντροπή για την Ελλάδα να εμφανίζει πλασματική αύξηση του ΑΕΠ

Διαβάζεται σε 8'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης EUROKINISSI

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την οικονομία παρουσίασε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, εξαπολύοντας πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για «εμμονή» του Κυριάκου Μητσοτάκη και των εκπροσώπων του μαζί του, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στην εκδήλωση με τίτλο «Ελληνικό όνειρο – Ζωή με αξιοπρέπεια» ενώ την απέδωσε στις «κυλιόμενες μετρήσεις» που βλέπουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τώρα νέα δυναμική, είπε, υπογραμμίζοντας πως είναι «ξεκάθαρα δεύτερος και ανεβαίνει» και πως αυτό οφείλεται, τόσο στην αντιπολίτευση που έχει κάνει το κόμμα στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, όσο και στη στάση που κράτησε για την ισότητα στον γάμο. «Προφανώς αυτά έχουν μεταδώσει ένα μήνυμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Κύριε Μητσοτάκη έχετε επιχειρήσει ποτέ στη ζωή σας;» διερωτήθηκε ο Στ. Κασσελάκης, αφήνοντας αιχμές και για τα «500 εκατ. δανεικά και αγύριστα» της ΝΔ.

«Οι τράπεζες δεν έχουν ανακεφαλαιωθεί από μάννα εξ ουρανού, αλλά από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου», είπε επίσης ο Στ. Κασσελάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «θράσος να ζητάνε και τα ρέστα». Επιπλέον, της καταλόγισε πρακτικές gaslighting, δηλαδή ψυχολογικής χειραγώγησης του θύματος από τον θύτη, «να τον πείσει ότι εκείνος φταίει». Όπως ανέφερε, την ίδια στρατηγική εφαρμόζει η ΝΔ, όταν κάνει λόγο για «ατομική ευθύνη».

«Είναι καιρός να δείξουμε ότι όχι: ούτε θύματα θα γίνουμε και ότι η κοινωνία έχει ανάγκη αλληλεγγύη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Παρουσιάζουμε τη δέσμη μέτρων που προτείνουμε να εφαρμοστούν για την αναχαίτιση της ακρίβειας» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «θα ασχοληθούμε με δύο βασικά εργαλεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αν παραμείνει λίγο ακόμη στην εξουσία, θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες βλάβες στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Ελλάδας. Αυτά τα δύο κρίσιμα μεγέθη είναι η ακρίβεια και η φορολογία».

«Είναι ντροπή για την Ελλάδα να εμφανίζει πλασματική αύξηση του ΑΕΠ της […] Αγοράζουν κόκκινα δάνεια, αυξάνουν το ΑΕΠ. Δεν υπάρχει βιώσιμη ουσιαστική αύξηση του ΑΕΠ» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει εισαγόμενη ακρίβεια. Πρόκειται για πολιτικές πληθωριστικής και κερδοσκοπικής απληστίας που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται από το Μέγαρο Μαξίμου, καθ’ υπόδειξη των μεγάλων οικονομικών παραγόντων».

Τα 7 μέτρα για την ακρίβεια

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε επτά μέτρα για την ακρίβεια:

1. Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου κέρδους 5% στην χοντρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και θέσπιση ανώτατου ορίου κέρδους στην λιανική ανά MWh, σε ετήσια βάση.

2. Ανώτατο όριο στο περιθώριο κέρδους από την διύλιση και την εμπορία σε μόνιμη βάση στο μέσο όρο του συνόλου των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσωρινά για όχι λιγότερο από 1 χρόνο, μειώνουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα στον χαμηλότερο επιτρεπτό συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά για το αγροτικό πετρέλαιο προχωράμε σε πλήρη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και καθιέρωση υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ  στο 6%, από 24% που ισχύει σήμερα.

3. Για τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά ευρείας χρήσης προχωράμε στην επιβολή πλαφόν κερδών σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας και καθιερώνουμε καθημερινούς εντατικούς ελέγχους.  Επιβάλουμε ανώτατο περιθώριο κέρδους σε εισαγωγείς-εγχώριους βιομηχανικούς παραγωγούς και αποθήκες λιανεμπορίου.Όλα αυτά με βάση το μέσο όρο τιμών που ισχύουν για τα αντίστοιχα προϊόντα, αλλά και για ίδιες οι παρόμοιες εταιρείες στις 15 ευρωπαϊκές χώρες με τον χαμηλότερο μηνιαίο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα.

Προσωρινά για 6+6 μήνες προχωράμε στον μηδενισμό του συντελεστή ΦΠΑ στις κατηγορίες βασικών αγαθών, όπως τα προσδιορίζει η ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή στο αλεύρι, το ψωμί, τα δημητριακά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα έλαια, τα λαχανικά και φυσικά σε όλα τα είδη διατροφής βρεφών και νηπίων. Στα μόνιμα μέτρα προτείνουμε την ένταξη προϊόντων ατομικής υγιεινής ενηλίκων και περιποίησης βρεφών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα στα βρεφικά είδη και από 24% που είναι σήμερα στα είδη ενηλίκων και υπερηλίκων.

Προτείνουμε τη μείωση συντελεστή ΦΠΑ στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή στους συντελεστές 21%, 11% και 5% αντίστοιχα στις υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών, καθώς και σε 6% για την ύδρευση από 13% και στην αποχέτευση σε 23% από 24% που είναι σήμερα.

4. Επιπλέον, εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ προχωράμε στην άμεση συγκρότηση ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΙΜΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ και θα δημοσιοποιούμε κάθε εβδομάδα συγκριτικούς πίνακες τιμών προϊόντων στην Ελλάδα και 10 ακόμη Ευρωπαϊκές χώρες ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ 66 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ που η σημερινή κυβέρνηση νομοθέτησε το 2023 ως σχετιζόμενα με την αξιοπρεπή διαβίωση του ανθρώπου.  Ο κ. Μητσοτάκης θα προκληθεί από την ίδια την αλήθεια των αριθμών να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να ασχολείται με την επικοινωνία ή θα αποφασίσει επιτέλους να ασχοληθεί με την κοινωνία.

5. Συνεχίζουμε με μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα και μειώνουν το κόστος παραγωγής και προτείνουμε την άμεση μείωση του κόστους της κάρτας απεριορίστων διαδρομών από 27 ευρώ σε 9 ευρώ, για όλα τα μέσα μεταφοράς, δηλαδή το μετρό, τον ηλεκτρικό, το τραμ, τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία.

6. Για τη μείωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόστους δεσμευόμαστε για την θέσπιση διακρατικών συμβάσεων προμήθειας κρίσιμων εφοδίων και ζωοτροφών και την θέσπιση ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής πώλησης από τους πολυεθνικούς και εγχώριους παραγωγούς και προμηθευτές. Δεσμευόμαστε για την κατά προτεραιότητα ένταξη αγροτών και συνεταιρισμών στα προγράμματα επιδοτήσεων έργων αυτοπαραγωγής ρεύματος και ενεργειακών κοινοτήτων.

Δεσμευόμαστε για την άμεση συγκρότηση μηχανισμού καταγραφής και ελέγχου αποθεμάτων αγροτικών προϊόντων και την καθιέρωση συντελεστή κόστους σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας. Και τέλος, δεσμευόμαστε για την επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων σε περίπτωση που προκύψουν αυξήσεις από αστάθμητους εξωτερικούς παράγοντες.

7. Σε ό,τι αφορά στην ισχυροποίηση και βελτίωση της απόδοσης του μηχανισμού ελέγχου και επιβολής προστίμων στους κερδοσκόπους, αλλάζουμε το σημερινό αναποτελεσματικό πλαίσιο επιβολής προστίμων της ΔΙΜΕΑ και συνδέουμε το ύψος των προστίμων με τον τζίρο της τιμωρούμενης επιχείρησης. Και επειδή ήρθε η ώρα να ισχύσει και ένα  είδος «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» για τους κερδοσκόπους δημιουργούμε «μαύρη λίστα» διάρκειας 5 ετών, για όσες επιχειρήσεις κερδοσκοπούν ή λειτουργούν καταστρατηγώντας τον ανταγωνισμό. Όποιος δεν υπακούει στον νόμο θα ξεχνά κάθε σχέση με το κράτος ως πελάτη για πέντε χρόνια. Οι προβλεπόμενες πηγές αντισταθμιστικών εσόδων είναι αναλυτικά καταγεγραμμένες και δεν θα ήθελα να σας απασχολήσω στην ομιλία μου με αυτές. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το κόστος καταπολέμησης της ακρίβειας είναι 3,243 δις ευρώ και τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση της αισχροκέρδειας ανέρχονται σε 3,262 δις ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

α) ποσό 900 εκατομμυρίων ευρώ από έκτακτη εισφορά 90% στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας από Σεπτέμβριο 2022 έως και Δεκέμβριο 2023.

β) ποσό 715 εκατομμυρίων ευρώ από έκτακτη εισφορά 90% στα υπερκέρδη των εταιρειών διύλισης και εμπορίου για το έτος 2023.

γ) ποσό 1,647 δισεκατομμυρίων ευρώ από έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών με συντελεστή 90% για το έτος 2023 (διαφορά επιτοκίων σε σχέση με τον μ.ο. των επιτοκίων στις Τράπεζες της Ευρωζώνης).

Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης EUROKINISSI

Το σχέδιο για το φορολογικό σύστημα

Πρώτη μεταρρύθμιση:

Για τα φυσικά πρόσωπα και τους ελεύθερους επαγγελματίες  θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για την τροποποίηση των φορολογικών συντελεστών. Συγκεκριμένα:

 • Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ αφορολόγητο για όλους.
 • Για εισοδήματα από 10.000 – 15.000 ευρώ από 22% που ισχύει σήμερα, εμείς προτείνουμε 10%.
 • Για εισοδήματα από 15.000 – 20.000 προτείνουμε 12%.
 • Για εισοδήματα από 20.000 – 26.000 ευρώ στο 15%.
 • Για εισοδήματα από 26.000 – 30.000 ευρώ από 28% στο 18%.
 • Για εισοδήματα από 30.000 – 40.000 ευρώ από 36% στο 22%.
 • Για εισοδήματα από 40.000 – 60.000 ευρώ από 44% στο 30%.
 • Για εισοδήματα από 60.000 – 80.000 ευρώ από 44% στο 36%.
 • Για εισοδήματα από 80.000 – 100.000 ευρώ από 44% στο 38%.
 • Για εισοδήματα από 100.000 – 200.000 ευρώ παραμένει το 44%
 • Άνω των 200.000 ευρώ αυξάνουμε τους φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι φθάνουν μέχρι το 49% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 900.000 ευρώ.

Δεύτερη μεταρρύθμιση:

Για τις επιχειρήσεις εγκαθιστούμε μια προοδευτική κλίμακα φορολόγησης με δύο απλούς συντελεστές:

 • 17% αντί για 22% που ισχύει σήμερα για κέρδη μέχρι 220.000 ευρώ και
 • 24% αντί για 22% που ισχύει σήμερα για τις επιχειρήσεις που έχουν κέρδη άνω των 220.000 ευρώ.

Τρίτη μεταρρύθμιση:

Μειώνουμε τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου κατά 4,5% εντός της πρώτης τριετίας, ώστε να επιτύχουμε σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, μείωση της ανεργίας κατά 5%.

Τέταρτη μεταρρύθμιση:

Καταργούμε πλήρως το άδικο και αντιαναπτυξιακό μέτρο της προκαταβολής φόρου. Για όλους!  Ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Πέμπτη μεταρρύθμιση:

Μειώνουμε τον φόρο στα ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ στο 5% από το 15% που είναι σήμερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα