Καταγγελία Κούνεβα: Ρατσιστική η προκήρυξη της Εθνικής Τράπεζας

φωτό αρχείου
φωτό αρχείου EUROKINISSI

Γιατί χαρακτήρισε ρατσιστική την προκήρυξη της Εθνικής Τράπεζας η Κωνσταντίνα Κούνεβα και τι ακριβώς δήλωσε για το θέμα.

Ρατσιστική χαρακτήρισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα την προκήρυξη της Εθνικής Τράπεζας για πρόσληψη προσωπικού αφού, όπως τόνισε, αποκλείει άτομα με αναπηρία αλλά με χρόνιες παθήσεις.

Η σχετική δήλωση της Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: "Θέλω να εκφράσω την θλίψη μου, αλλά και την αγανάκτησή μου, ως ευρωβουλευτής αλλά και ως άτομο με αναπηρία, για τη απαράδεκτη και ρατσιστική προκήρυξη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος που αποκλείει από την επιλογή προσωπικού τα άτομα με αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις, την οποία πολύ σωστά κατήγγειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.ΜΕ.Α.) Συγκεκριμένα η προκήρυξη αναφέρει:

Η Τράπεζα θα αρνηθεί την πρόσληψη των υποψηφίων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού Εργασίας αυτής, καθώς και, όσων, ύστερα από σχετική γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής αυτής, διαπιστωθεί ότι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες οι οποίες εμποδίζουν την πλήρη εκτέλεση των καθηκόντων τους».

O αποκλεισμός αυτός συνιστά κατάφορη καταπάτηση του θεμελιώδους δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία στην εργασία, αλλά και ευθεία παραβίαση του Συντάγματος (Άρθρο 21) και της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ (Άρθρο 27) που αποτελεί νόμο του κράτους και μάλιστα με νέο θεσμοθετημένο πλαίσιο για την πλήρη εφαρμογή της. Είναι γνωστό ότι στην χώρα μας έχουμε δει κατά καιρούς πολλές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία σε πολλούς τομείς.

Η κριτική που ασκούσαμε ήταν κυρίως προς το κυριαρχούμενο «ιατρικό μοντέλο» που προάγει λύσεις φιλανθρωπίας και βλέπει τα άτομα με αναπηρία ως απλά υποκείμενα κρατικής φροντίδας, περιθωριοποιημένα από την κοινωνική και οικονομική ζωή. Η συγκεκριμένη προκήρυξη όμως ξεπερνάει κάθε όριο.

Η τράπεζα, τη διάσωση της οποίας, όπως και όλων των τραπεζών, ο ελληνικός λαός την έχει πληρώσει ακριβά, αγνοεί την υποχρέωση "εύλογης προσαρμογής" των θέσεων εργασίας και του εργασιακού περιβάλλοντος που επιβάλλει η Σύμβαση του ΟΗΕ και προτιμά να αποκλείσει εκ των προτέρων τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, θεωρώντας τα εξ ορισμού ανίκανα προς κάθε εργασία. Καλώ τις αρμόδιες αρχές και τη διοίκηση της τράπεζας να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αλλάξει άμεσα η απαράδεκτη προκήρυξη που προσβάλλει τους πολίτες με αναπηρία και συντηρεί τα ρατσιστικά στερεότυπα προς οτιδήποτε μη "κανονικό".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Τράπεζες
SHARE:

24Media Network