Κατατέθηκε η πρόταση εξεταστικής για τραπεζικά δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα

Κατατέθηκε η πρόταση εξεταστικής για τραπεζικά δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα
Debate on the Justice system in the plenary of the Greek parliament , in Athens, on March 29, 2016 / , , 29 , 2016 Menelaos Myrillas / SOOC

"Οι  τράπεζες 'τάιζαν' με δάνεια ΜΜΕ και κόμματα, τα κόμματα υποστήριζαν τις τράπεζες και τα ΜΜΕ φροντίζουν για το σύστημα εξουσίας που τα τρέφει", καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.  Ζητεί να ερευνηθούν όλες οι σχετικές δανειακές συμβάσεις ιδίως με τα κανάλια

Την προαναγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει το τρίγωνο τραπεζών-κομμάτων-ΜΜΕ και τη ροή του χρήματος μεταξύ τους, υλοποίησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας στο κοινοβούλιο σχετική πρόταση η οποία μιλά και για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες «σε βάρος όσων δανειοδοτήθηκαν και δανειοδότησαν».

Στο κείμενο της πλειοψηφίας που συνυπογράφεται από τους ΑΝΕΛ επισημαίνεται ότι ο άκριτος δανεισμός και συνολικά η ανορθολογική λειτουργία και η συνολική διαχείριση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αποτελεί έναν από τους λόγους που η ελληνική οικονομία βρέθηκε στη δίνη της κρίσης και της λιτότητας. «Την ώρα που η οικονομία κατέρρεε και το τραπεζικό σύστημα κλονιζόταν, πολιτικά κόμματα συνέχιζαν να δανειοδοτούνται με ανύπαρκτες ή εικοτολογικές εξασφαλίσεις των μελλοντικών κρατικών τους επιχορηγήσεων, που, ως γνωστόν, εξαρτώνται από τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους» τονίζουν και επανέλαβαν την αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «τα χρέη της ΝΔ φαίνεται να φτάνουν σήμερα το ποσό των 210 εκ ευρώ, από τα οποία τα 197 εκ αφορούν δάνεια με εξασφάλιση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση, ενώ το ΠΑΣΟΚ υπολογίζεται ότι το 2013 είχε τραπεζικά χρέη ύψους 111 εκ ευρώ.

«Οι τράπεζες ‘’τάιζαν’’ με δάνεια ΜΜΕ και κόμματα, τα κόμματα υποστήριζαν τις τράπεζες με λογής εξυπηρετήσεις και τα ΜΜΕ φρόντιζαν και φροντίζουν για την υποστήριξη του συστήματος εξουσίας που τα τρέφει» αναφέρουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης επαναλαμβάνοντας τη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτηρίζουν μάλιστα επιτακτική την ανάγκη να διερευνηθούν εξαντλητικά οι δανειακές συμβάσεις που συνήψαν οι Τράπεζες με τα πολιτικά κόμματα, αλλά και με τα ΜΜΕ και ειδικά τους τηλεοπτικούς σταθμούς. «Ο λαός περιμένει συγκεκριμένες απαντήσεις. Περιμένει να μάθει ποιοι ευθύνονται για τον φαύλο κύκλο» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι πρέπει να διερευνηθεί: α) το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων, το ύψος, οι όροι και το σκοπό δανειοδότησης ή αναχρηματοδότησης παλαιοτέρων δανείων, β) η εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, γ) οι εμπράγματες εξασφαλίσεις και άλλες εγγυήσεις για τις εν λόγω δανειοδοτήσεις, δ) το σημερινό ύψος των δανείων αυτών, καθώς και τη σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι για την έγκριση της πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής απαιτείται απλή πλειοψηφία (τουλάχιστον 120 βουλευτών) στο πλαίσιο ονομαστικής ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα