Κατατέθηκε η τροπολογία για τη διακοπή χρηματοδότησης κομμάτων όπως η Χ.Α.

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη διακοπή χρηματοδότησης κομμάτων όπως η Χ.Α.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη διακοπή της χρηματοδότησης κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή

Αργά το βράδυ της Δευτέρας κατατέθηκε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης συγκεκριμένων κομμάτων.

Αφορά στα κόμματα εκείνα που τα προσωπα που τα διοικούν ή βουλευτές τους βαρύνονται με την άσκηση δίωξης για κακουργηματικές πράξεις.

Η ρύθμιση κατατέθηκε ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "Ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια".

Σύμφωνα, με το άρθρο 7Α του νομοσχεδίου, αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση και η οικονομική ενίσχυση πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμού πολιτικών κομμάτων, όταν ηγετικά στελέχη τους κατηγορούνται για τα εγκλήματα των άρθρων 134 (εσχάτη προδοσία), 138 (επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας), 139 (προσβολή εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας), 148 παρ. 2 (διακεκριμένη κατασκοπεία), 187 (εγκληματική οργάνωση) ή 187Α (τρομοκρατικές πράξεις) του Ποινικού Κώδικα.

Σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, η αναστολή αίρεται αναδρομικά και καταβάλλονται άτοκα στον δικαιούχο τα παρακρατηθέντα ποσά.

Για την έκδοση των αποφάσεων που αφορούν την αναστολή ή την άρση της παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση στους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, "όταν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι, υπό το μανδύα ή υπό την κάλυψη ενός πολιτικού κόμματος, τελούνται από ηγετικά στελέχη αυτού σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες οι οποίες στρέφονται άμεσα κατά της ίδιας της χώρας και του πολιτεύματος, ή πλήττουν βάναυσα τη δημόσια τάξη αυτής, ανακύπτει ανάγκη αποτροπής του ενδεχομένου άμεσης ή έμμεσης κατάχρησης της κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης για την στήριξη των ως άνω εγκληματικών δραστηριοτήτων".

Μετά το άρθρο 7 του ν. 3023/2002, προστίθεται άρθρο 7Α ως ακολούθως:

"Άρθρο 7Α

Αναστολή χρηματοδότησης

1. Σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά περισσοτέρων του ενός δεκάτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός δεκάτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους, για τα εγκλήματα των άρθρων 134, 138, 139, 148 παρ. 2, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, αναστέλλεται κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση που προβλέπονται στον παρόντα νόμο.

2. Σε περίπτωση εκδόσεως αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, αίρεται αναδρομικά η κατά τα ανωτέρω αναστολή και καταβάλλονται άτοκα στον δικαιούχο τα παρακρατηθέντα ποσά.

3. Η κατά την παράγραφο 1 του παρόντος αναστολή, καθώς και η κατά την παράγραφο 2 άρση αυτής διατάσσονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ενημερώνει σχετικώς τους συναρμόδιους Υπουργούς."

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

O Κασιδιάρης είχε την ευθύνη της εκπαίδευσης των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής

ΕΛ.ΑΣ.: Από πιστόλι του Ηλία Παναγιώταρου οι πυροβολισμοί στην κηδεία Ντερτιλή

SHARE: