Κατεπείγουσα επιστολή Αναστασιάδη στον Γκουτέρες για επανέναρξη συνομιλιών

Κατεπείγουσα επιστολή Αναστασιάδη στον Γκουτέρες για επανέναρξη συνομιλιών
Φωτό αρχείου: Ο Νίκος Αναστασιάδης AP

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Στόχος να αποφευχθεί οποιοδήποτε σενάριο περί διχοτόμησης μετά το νέο μπαράζ προκλήσεων με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ετοιμάζεται για γεώτρηση στην Καρπασία το "Yavuz".

Αποκλειστικές πληροφορίες για το Κυπριακό μετέδωσε το ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 το πρωί της Πέμπτης.

Όπως έκανε γνωστό ο Βασίλης Σκουρής στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έστειλε επιστολή στον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο  Γκουτέρες για επανέναρξη διαλόγου για το Κυπριακό.

Προτείνει άμεσα συνάντηση του ιδίου με τον κ. Ακιντζί για να αντιμετωπιστεί η ένταση, στο παρασκήνιο της οποίας είναι η διχοτόμηση του νησιού.

Το ερώτημα τώρα είναι τι θα μπει στον διάλογο, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να ζητά να κάτσουν στο τραπέζι πέντε πλευρές, μαζί δηλαδή με τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, με γοργούς ρυθμούς προχωρά η προετοιμασία του υπό τουρκική σημαία πλωτού γεωτρύπανου «Yavuz» με σκοπό τις επόμενες μέρες να αναχωρήσει από το αγκυροβόλιο της Αττάλειας, όπου βρίσκεται, με προορισμό τον «στόχο» γεώτρησης «Karpaz-1» στα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας.

Πρόκειται για διαδικασία που διαρκεί μερικές μέρες, στις οποίες πρέπει να γίνει η μεταφορά εξοπλισμού και εφοδίων.

Όπως παρατηρεί ο “Φιλελεύθερος” της Κύπρου, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ήδη στη διαδικασία ετοιμασίας του γεωτρύπανου συμμετέχει και το νορβηγικό ειδικό πλοίο υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων σε βαθιά νερά «Bourbon Topuz», από το οποίο χθες μεταφέρθηκε εξοπλισμός στο «Yavuz».

Το «Yavuz», σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα κινηθεί σε περιοχή όπου το θαλάσσιο βάθος είναι περίπου 1.000 μέτρα και θα επιχειρήσει σε βάθος 3.000 μέτρων κάτω από τον βυθό. Η περιοχή οροθετείται νοτιοανατολικά της χερσονήσου της Καρπασίας, σε απόσταση 45 χιλιόμετρα από το Ακρωτήρι Αποστόλου Ανδρέα.

Παράλληλα, το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να επιχειρεί παράνομα σε απόσταση μέχρι και 30 χιλιόμετρα βόρεια του Ακρωτηρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα