Καθεστώς εύθραυστης εκεχειρίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 4'
Καθεστώς εύθραυστης εκεχειρίας στον ΣΥΡΙΖΑ
Υπέρ της άμεσης διεξαγωγής συνεδρίου τάσσεται η Ομπρέλλα και όχι μόνον

Θα δοθεί η “μάχη της αυτοδιοίκησης” αλλά παραμένουν οι διαφορές για την πορεία και την φυσιογνωμία του κόμματος όπως προκύπτει από όλες τις πλευρές.

Σε καθεστώς μίας εξαιρετικά εύθραυστης εκεχειρίας έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ίσως και για ένα διάστημα μετά από αυτές θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν όλοι οι εσωκομματικοί «οιωνοί». Το στοιχείο αυτό καταδείχθηκε και στην χθεσινή συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Φίλη στην Βουλή, όσο και στην γενικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Διαφαίνεται να υπάρχει ένα είδος άτυπης συμφωνίας να επιχειρηθεί να εκφραστεί η αντίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στην αυτοδιοικητική κάλπη, ταυτόχρονα όμως παραμένουν τα στοιχεία πολιτικού διχασμού στο εσωτερικό του κόμματος. Το σημείο που αυτά επικεντρώνονται στην παρούσα φάση είναι το επικείμενο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που σύμφωνα με την τελευταία απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί τον Νοέμβριο.

Η απόφαση αυτή της Κ.Ε φαίνεται ήδη να αμφισβητείται από την νέα ηγεσία του κόμματος. Με τον Ευάγγελο Αποστολάκη να δηλώνει ξεκάθαρα πως η το συνέδριο θα πρέπει να γίνει «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος» και να κυκλοφορούν σενάρια για την διενέργειά του τον Ιανουάριου η ακόμη και αργότερα. Μάλιστα από πολλά στελέχη προσκείμενα στον Στέφανο Κασσελάκη φαίνεται να θεωρούν την διενέργεια συνεδρίου τον Νοέμβριο «αδύνατη».

Η συνάντηση Κασσελάκη – Φίλη

Ενδεικτική των πραγμάτων ήταν και η συνάντηση που είχε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Νίκο Φίλη. Στον απόηχο της έντονης κριτικής που έχει ασκήσει ο πρώην υπουργός Παιδείας στην τακτική του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την οποία αποτιμά ως αποκλίνουσα από τον αριστερό χαρακτήρα του κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί πως – παρά τις διαφορετικές συνήθειες του Στέφανου Κασσελάκη – η εν λόγω συνάντηση ούτε βιντεοσκοπήθηκε, ούτε υπήρξε κοινή φωτογράφιση ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε κάποια δήλωση μετά την ολοκλήρωσή της.

Από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης δεν «πήρε πίσω» την κριτική που έχει ασκήσει. Αντιθέτως επισήμανε πως «ότι έχω πει δεν τα είπα εν θερμώ. Τα είπα με πόνο και τα συμμερίζεται ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων μας τους οποίους καλώ να παραμείνουν συσπειρωμένοι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, να δώσουμε την μάχη στις δημοτικές εκλογές και την μάχη της ανασυγκρότησης τους κόμματος μας». Μάλιστα «άνοιξε όλη την βεντάλια» των καταγεγραμμένων αντιθέσεων σημειώνοντας πως «είναι γνωστές οι διαφορές που έχουμε με τον Στέφανο Κασσελάκη, κουβεντιάσαμε, και αφορουν το θέμα της αναδιοργάνωσης του κόμματος το οποίο για να μπορέσει να πείσει στην παρούσα φάση πρέπει να επιβεβαιώσει τον αριστερό προσανατολισμό του. Για να κερδίσεις το κέντρο το κερδίζεις με αριστερές πολιτικές, όπως ο Μητσοτάκης κερδίζει το κέντρο με δεξιές πολιτικές». Παράπεμψε μάλιστα στις επικείμενες συνεδριάσεις των οργάνων που όπως επισήμανε πρέπει να συγκληθούν. Όπως ανέφερε «θα έχουμε κι άλλες συναντήσεις, όχι τετ-α-τετ, αλλά στα όργανα. Γιατί πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος και να προχωρήσουμε τις προδιαγεγραμμένες διαδικασίες».

Συνεχείς δηλώσεις

Όμως οι χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Φίλη δεν ήταν οι μόνες που αφορούσαν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Βούτσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη σημείωσε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν είναι βουλευτής και αυτό δημιουργεί διχασμό στην άσκηση πολιτικής εκτός, στα κινήματα, την επαφη με την κοινωνία αλλά χάνει στο σκέλος στο πολύ σοβαρό της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης» θυμίζοντας ότι «στην ιστορία ποτέ δεν υπήρξε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που να είναι εκτός βουλής». Επίσης ο Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε πως «εκείνο που οι περισσότεροι συμφώνησαν ήταν ότι πρέπει να συγκλιθούν τα όργανα, πρέπει να γίνει το συνέδριο στην ώρα του και μέσα από ψύχραιμη θεώρηση προέκυψε το ερώτημα ποιο είναι το μέλλον αυτού του χώρου. Υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις για έναν μετασχηματισμό – λέγεται – του χώρου σε μια δημοκρατική παράταξη. Αυτό δεν ήταν κανενός εντολή και ούτε το συμφωνήσαμε πριν από έναν χρόνο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η τελευταία θέση δεν αφορά μόνον τα στελέχη της Ομπρέλλας αφού αντίστοιχη αντίληψη έχει και ο προερχόμενος από την ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος . Επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βαθύ δημοκρατικό κόμμα . Τις αποφάσεις τις λαμβάνει συλλογικά στο συνέδριό του. Και βεβαίως γι αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να κάνουμε, όπως έχουμε αποφασίσει εξάλλου άμεσα και ένα νέο συνέδριο στο οποίο θα επικαιροποιήσουμε, θα τροποποιήσουμε κάποια πράγματα και θα γίνει μια συζήτηση για τις θέσεις μας».

Να θυμίσουμε τέλος ότι μετά την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από την Κύπρο και συγκεκριμένα την Πέμπτη στις 4 μετά το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή. Κατά την συνεδρίαση θα ανακοινωθούν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών τομέων εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης για τις 22 του Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα