Κατρούγκαλος για Πρέσπες: Πολύ βαρύτερες οι υποχρεώσεις της Βόρειας Μακεδονίας

Κατρούγκαλος για Πρέσπες: Πολύ βαρύτερες οι υποχρεώσεις της Βόρειας Μακεδονίας
Η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής Eurokinissi

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τις δυνατότητες πιέσεων στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ για ικανοποίηση περισσότερων Ελληνικών θέσεων.

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί σε ισχύ με την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από την χώρα μας, κάτι που δίνει στην Ελλάδα την δυνατότητα να ελέγξει την εφαρμογή της Συμφωνίας από την γειτονική χώρα μέχρι να ολοκληρωθεί η επικύρωση από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών κι Άμυνας της Βουλής, όπου πριν λίγο ολοκληρώθηκε η σχετική συνεδρίαση δίνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής που συνεδριάζει αύριο το πρωί.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε την πίεση να ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ για να κερδίσει περισσότερα πράγματα, ο Γ. Κατρούγκαλος αναρωτήθηκε τι ζήτησε η κυβέρνηση της ΝΔ όταν εντάχθηκε η Αλβανία στο ΝΑΤΟ, χώρα με την οποία υπάρχουν ανοιχτά και κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως το ζήτημα της Ελληνικής μειονότητας.

“Μόνο για εμάς το όνομά μας είναι η ψυχή μας;”

Ο Γ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι όσο θα φεύγει το δηλητήριο που υπάρχει στις σχέσεις της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία τόσο θα εξαλείφονται οι προσπάθειες να μην εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Γ. Κατρούγκαλος θύμισε ότι η γειτονική χώρα θα κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να εφαρμόσει την Συμφωνία των Πρεσπών με εκτεταμένες μετονομασίες σε όλη την χώρα σχολιάζοντας ότι έχουν αναλάβει “πολύ βαρύτερες υποχρεώσεις στο συμβολικό και ψυχολογικό επίπεδο”. Ο Γ. Κατρούγκαλος αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά “μόνο για εμάς το όνομά μας είναι η ψυχή μας;”

Γ. Κουμουτσάκος: Ήμασταν πάντα υπέρ του ΝΑΤΟ γι’ αυτό έχουμε την άνεση να ερχόμαστε και σε αντιπαράθεση

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι η ΝΔ δεν ψηφίζει την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ γιατί αποτελεί παρακολούθημα μίας “επιζήμιας εθνικά συμφωνίας”. Ο Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η ΝΔ, σε αντίθεση με τους “γενίτσαρους” του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει τον Δυτικό προσανατολισμό της χώρας εδώ και δεκαετίες, κάτι που της δίνει την δυνατότητα να πιέζει, αλλά και “την άνεση να ερχόμαστε και σε αντιπαράθεση”, καθώς “ήμασταν πάντα εκεί”, θυμίζοντας την αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και τα όσα έγιναν στο Βουκουρέστι.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι το κόμμα του πολιτεύεται στα ζητήματα του ΝΑΤΟ “με όρους φιλίας κι ισοτιμίας κι όχι με όρους υποτέλειας” εκτιμώντας ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ δεν θα μειώσει την επιρροή της Τουρκίας κι η γειτονική χώρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις Τουρκικές κι όχι τις Ελληνικές θέσεις. Ο Άδ. Γεωργιάδης επιτέθηκε και στον Πάνο Καμμένο θυμίζοντας ότι μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση τον Ιούνη καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν είχε προλάβει να κλείσει συμφωνία με τις κυρίες Κουντουρά και Παπακώστα”.

Π. Καμμένος: Προδοτική η Συμφωνία, θα έχουμε δράματα στα Βαλκάνια

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος χαρακτήρισε “προδοτική” την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτηθούν τι θα κάνουν σε λίγες μέρες, όταν στην Βόρεια Μακεδονία εγκατασταθεί βάση του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενήσει τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ. Ο Π. Καμμένος προέβλεψε “δράματα” στα Βαλκάνια, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών ανατρέπει την Συμφωνία της Γιάλτα, ενώ διαφοροποίησε τις στάσεις του Άδ. Γεωργιάδη και του Αντώνη Σαμαρά από την θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη που στηρίζει την σύνθετη ονομασία, ενώ άλλα λέει στην Βουλή κι άλλα στους πρέσβεις.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την ΔΗΣΥ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ζάεφ “υποσχετική παραβίασης της Συμφωνίας μόλις μπουν στο ΝΑΤΟ”, ενώ ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων σημείωσε ότι η Ελλάδα βοηθά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ “και δεύτερο φίδι”. Ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ επέκρινε και πάλι την κυβέρνηση για την θερμή της στήριξη στα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Γ. Μαυρωτάς: Το Ποτάμι έσωσε την τιμή του προοδευτικού φιλελεύθερου Κέντρου

Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε ότι το Ποτάμι “πλήρωσε την συνέπεια και την τόλμη του” με την διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Ο Γ. Μαυρωτάς υπογράμμισε ότι “σώσαμε την τιμή του προοδευτικού φιλελεύθερου Κέντρου” παρατηρώντας ότι “θα ήταν άδικο να καταγραφεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη, ορθολογική, Ευρωπαϊκή φωνή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα