Καυτό τρίμηνο στην ελληνική Βουλή

Καυτό τρίμηνο στην ελληνική Βουλή
Το ελληνικό κοινοβούλιο Eurokinissi

Συμφωνία των Πρεσπών (ή κάλπες), πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ προς την κυβέρνηση, ψηφοφορίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, γερμανικές επανορθώσεις, εξεταστικές για υγεία, νέος νόμος Κατσέλη-Σταθάκη και πολλά νομοσχέδια

Καυτό αναμένεται να είναι το επόμενο τρίμηνο για την ελληνική Βουλή, καθώς οι ψηφοφορίες αναμένεται να κρίνουν ακόμα και το ενδεχόμενο διάλυσής της.

Από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου το αργότερο αναμένεται να έρθει προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο ακριβής χρόνος της κύρωσης θα αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό σε συνάρτηση πάντα με τη στάση του Πάνου Καμμένου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να μην φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή αν αυτή δεν συγκεντρώνει 151 ψήφους και να προκηρύξει εκλογές. Νωρίτερα όπως όλα δείχνουν η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, γεγονός που θα οδηγήσει σε ψηφοφορία-προμήνυμα για το τι θα συμβεί για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Έως τον Μάρτιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι δυο ψηφοφορίες για τη συνταγματική αναθεώρηση, με ζητούμενο ακόμα αν η αξιωματική αντιπολίτευση θα παραμείνει σε αυτή έως το τέλος, ενώ στο ίδιο διάστημα θα συζητηθεί στην ολομέλεια και το πόρισμα της Επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις, ώστε να καθοριστεί ο οδικός χάρτης για τον τρόπο διεκδικήσεώς τους.

Ενδιαφέρον εμφανίζει και η κατάληξη της Εξεταστικής για την υγεία, ο νόμος που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως και αν θα έρθει τελικά προς ψήφιση ο προγραμματισμός της αρμόδιας Επιτροπής για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού. Ακόμα αν θα γίνει νόμος η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, ο νόμος για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ εκκρεμεί και συζήτηση για αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, όπως και προ ημερησίας συζητήσεις, όπως π.χ. η αίτηση της ΝΔ για το μεταναστευτικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα