Κικίλιας: Εκσυγχρονισμός του ΕΟΠΥΥ, προσλήψεις σε ΜΕΘ, ενίσχυση του ΕΚΑΒ 

Ο Βασίλης Κικίλιας
Ο Βασίλης Κικίλιας EUROKINISSI

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε το σχεδιασμό της κυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, αλλά και με συνεργασία με ιδιώτες. Ποια θα είναι τα πρώτα βήματα.

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης με κομβικά σημεία τον εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ, τις προσλήψεις με προτεραιότητα στις Μονάδες Εντατικής Φροντίδας και την ενίσχυση του ΕΚΑΒ παρουσίασε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Τόνισε ότι θα μπει τέλος στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και δήλωσε:

“Ενισχύουμε το στρατηγικό ρόλο του ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ θα εκσυγχρονιστεί. Με προκαθορισμένα κριτήρια ποιότητας και κόστους των παρόχων συνδυαστικά με τις πραγματικές ανάγκες υγείας των τοπικών πληθυσμών, θα συνάπτει συμβάσεις τόσο με δημόσιους όσο και με ιδιώτες προμηθευτές υγείας ώστε να μην υπάρχουν κενά στην φροντίδα”.

Ανέφερε επίσης ότι θα αναθεωρηθεί και θα εκσυγχρονιστεί ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών ΕΟΠΥΥ, καθώς και ότι θα αξιοποιηθούν οι σύγχρονες τεχνολογίες σε όλα τα επίπεδα της φροντίδας, όχι μόνο στον ΕΟΠΥΥ αλλά σε όλο το φάσμα υπηρεσιών Υγείας.

“Στελεχώνουμε τις ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό. Προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις, κατά απόλυτη προτεραιότητα,όπως ανακοινώθηκε δια στόματος Πρωθυπουργού για νοσηλευτικό προσωπικό” ειπε επίσης ο κ.Κικίλιας.

Ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθούν τα αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία σε διασύνδεση με το ΕΚΑΒ δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Καθώς και ότι θα ενισχυθεί το ΕΚΑΒ ώστε να ανταποκρίνεται ανεξάρτητα, ευέλικτα και αποτελεσματικά στις ανάγκες του πληθυσμού, όπως είπε.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι θα ενισχυθεί η δημόσια υγεία, αλλά και ότι θα υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. “Ενισχύουμε τον πυλώνα της δημόσιας υγείας. Υλοποιούμε ένα εθνικό σχέδιο κατά των εξαρτήσεων, ένα πρόγραμμα διαχείρισης των περιβαλλοντικών κινδύνων, ένα πρόγραμμα προώθησης του εθελοντισμού και ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του πληθυσμού στους αναδυόμενους κινδύνους” είπε και πρόσθεσε:

“Προωθούμε άμεσα τις συνέργειες και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα,εφαρμόζοντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα, κυρίως σε ότι αφορά την αντικατάσταση του βιοϊατρικού εξοπλισμού, και αναπτύσσουμε νέες υπηρεσίες, προκειμένου το σύστημα να μετατραπεί από νοσοκομειοκεντρικό σε ανθρωποκεντρικό.”

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πρόληψη, η οποία όπως είπε θα επιτευχθεί σταδιακά, αλλά με διαρκή πρόοδο, με την εφαρμογή προγράμματος για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους. “Οι πολίτες θα ενημερώνονται και θα παραπέμπονται σε κρατικές και ιδιωτικές δομές. Στους επόμενους μήνες θα παρουσιαστούν οι λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθεί κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ” ανέφερε.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο και θα εισάγει στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας.

“Βασικός άξονας του προγράμματος μας είναι η περίθαλψη με αξιοπρέπεια. Συστηματικά και σταδιακά θα περιορίσουμε τις ουρές. Παντού!Δεσμεύομαι σήμερα, ενώπιον υμών και του ελληνικού λαού, για προοδευτική μείωση των σχετικών προβλημάτων. Τα αποτελέσματα θα είναι ορατά σε σύντομο χρόνο” υποσχέθηκε.

Αναφέρθηκε επίσης στην εξασφάλιση ραντεβού με τους ιατρούς εντός 24ώρου, τη διανομή  φαρμάκων για τους βαρέως πάσχοντες στο σπίτι, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος υγείας, η αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών της υγείας από τους ασθενείς, τη μείωση του χρόνου που απαιτείται από την συνταγογράφηση μέχρι την λήψη της θεραπείας και τη μείωση της ιδιωτικής δαπάνης σταδιακά, μέχρι να φτάσει το μέσο όρο των χωρών της Νότιας Ευρώπης.

Η στρατηγική της ΝΔ στο Υπουργείο Υγείας δομείται, όπως ανέφερε, στους εξής πυλώνες:

“1.Ανάδειξη της δημόσιας υγείας ως απόλυτης προτεραιότητας της εθνικής πολιτικής υγείας.

2.Παροχή της κατάλληλης, ασφαλούς, υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

3.Διοικητική αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και επανασχεδιασμός του τρόπου παροχής των υπηρεσιών υγείας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργιών, την εξοικονόμηση πόρων και τηναποτελεσματική και ασφαλή φροντίδα σε όλους τους πολίτες.

4.Ανάπτυξη δομών μετα-νοσοκομειακής φροντίδας για την ενίσχυση της συνέχειας της φροντίδας και την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.

5.Παροχή ολιστικής φροντίδας στα άτομα με προβλήματα Ψυχικής Υγείας μέσω ενίσχυσης των παρεμβάσεων σε επίπεδο πρόληψης,θεραπείας και αποκατάστασης

6.Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας προκειμένου να παρέχουμε τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βρούτσης: Προαιρετική ιδιωτική ασφάλιση με κίνητρα 

SHARE:

24Media Network