Κοινωνική Ευρώπη: Από όραμα σε δυναμική πράξη – Νέα έκδοση του Eteron

Διαβάζεται σε 4'
Κοινωνική Ευρώπη: Από όραμα σε δυναμική πράξη – Νέα έκδοση του Eteron

Η ανάγκη για ισορροπία μεταξύ οικονομικής και κοινωνικής ένταξης στη νέα έκδοση του Eteron για την Κοινωνική Ευρώπη

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή προχωρά σήμερα στην κυκλοφορία στα ελληνικά, του βιβλίου «Κοινωνική Ευρώπη: Από όραμα σε δυναμική πράξη – Η ανάγκη για ισορροπία μεταξύ οικονομικής και κοινωνικής ένταξης» του Björn Hacker, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Σπουδών FEPS.

Πρόκειται για την πρώτη εκδοτική συνεργασία μεταξύ του Eteron και του FEPS, εγκαινιάζοντας ένα κύκλο πρωτοβουλιών και συνεργειών που αναμένεται να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα μεταξύ των δύο οργανισμών.

Το βιβλίο του Björn Hacker, που δημοσιεύτηκε αρχικά στα αγγλικά στο πλαίσιο της σειράς εκδόσεων του FEPS με τίτλο «Primer Series» – μιας σειράς που καλύπτει μια ευρύτατη θεματολογία που απλώνεται σε ερευνητικά πεδία όπως η λειτουργία της ΕΕ, τα έμφυλα ζητήματα, η κλιματική κρίση, το εμπόριο και η ψηφιακή ανάπτυξη – αποτελεί έναν αναλυτικό οδηγό για τις εξελίξεις σε ό,τι έχει αφορά την Κοινωνική Ευρώπη, μια φιλόδοξη προοπτική που για πρώτη φορά συζητήθηκε μεταπολεμικά, στα πρώτα βήματα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ). Έχοντας διανύσει πάνω από 70 χρόνια δοκιμασιών, εξελίξεων, ανατροπών και προκλήσεων, η Κοινωνική Ευρώπη συνεχίζει να αποτελεί την πυξίδα των προοδευτικών πολιτικών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο Λάζλο Άντορ, Γενικός Γραμματέας του FEPS, τονίζει για το βιβλίο ότι «Η έννοια της ‘Κοινωνικής Ευρώπης’ δημιουργήθηκε για να τονίσει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση -κυρίως μέσω της Ενιαίας Αγοράς- δεν αφορά απλώς τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών, αλλά την συστηματική βελτίωση των κοινωνικών προτύπων, εφόσον μπορεί να οργανωθεί ένας ως ένας ‘αγώνας προς τα πάνω’», με τον συγγραφέα να υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι «σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων και συντριπτικών προκλήσεων και κινδύνων στο οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, στο επίπεδο των πολιτικών για το κλίμα, στη ψηφιακή επανάσταση και τις κοινωνικές εντάσεις, η κοινωνική πρόοδος και συνοχή γίνονται πιο επείγουσες».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως θα κατανοήσει από τις πρώτες κιόλας σελίδες ο αναγνώστης ανεξαρτήτως του βαθμού και εύρους γνώσης των ευρωπαϊκών θεσμών και των δομών που συνιστούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το βιβλίο αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο μάθησης, έναν οδηγό καταγραφής των βημάτων που έχουν δρομολογηθεί, απέναντι σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας, φόβου, ιδεολογικής οπισθοδρόμησης και αμφισβήτησης των κρίσιμων βημάτων που έχουν προχωρήσει επί 70 και πλέον χρόνια προς την κατεύθυνση της κοινωνικής ολοκλήρωσης της ΕΕ.

Το βιβλίο του Björn Hacker «Κοινωνική Ευρώπη: Από όραμα σε δυναμική πράξη – Η ανάγκη για ισορροπία μεταξύ οικονομικής και κοινωνικής ένταξης», που κυκλοφορεί από σήμερα στα ελληνικά, εντάσσεται στις Όψεις | The Brussels Bubble: O δρόμος προς την ευρωκάλπη 2024 και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, εδώ.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Björn Hacker είναι καθηγητής ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών HTW στο Βερολίνο. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος πολιτικής στο Friedrich-Ebert-Stiftung (FES). Η έρευνά του καλύπτει θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ιδίως οικονομικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης. Ο Hacker έχει διευθύνει ερευνητικά προγράμματα για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, τον συντονισμό των πολιτικών στην ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ενώ έχει επίσης δημοσιεύσει πολλές σχετικές εργασίες, άρθρα και μελέτες.

Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Osnabrück, στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και στο Sciences Po στο Παρίσι. Στο HTW ο Hacker διδάσκει μακροοικονομία, το πολιτικό σύστημα της ΕΕ, θεωρίες ολοκλήρωσης της ΕΕ και διεθνείς σχέσεις. Πρόσφατα, δημιούργησε ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Συνεργάζεται ακόμα με το Ίδρυμα Hans-Böckler Stiftung (HBS) από το 2016 και είναι μέλος του ακαδημαϊκού, συμβουλευτικού οργάνου του Institut für Europäische Politik (IEP) από το 2018.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα