Κόκκαλης: “Οικοσοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, πριν να είναι πολύ αργά”

Διαβάζεται σε 2'
Ο Π. Κόκκαλης παρουσίασε τον «Κόσμο»
Ο Π. Κόκκαλης παρουσίασε τον «Κόσμο» Eurokinissi

Ο Πέτρος Κόκκαλης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνους για τους κλιματικούς κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη.

Τους σοβαρούς «κλιματικούς κινδύνους» που γνωστοποίησε την Δευτέρα με έκθεσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, ιδιαίτερα για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης, με ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, προειδοποιώντας ότι η αδιαφορία θα είναι καταστροφική, τη στιγμή που η επιστήμη καλεί την Ε.Ε. να λάβει άμεσα μέτρα.

Η συζήτηση στην ολομέλεια έρχεται μαζί με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες στηρίζονται στις διαπιστώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις οποίες «η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για τους ραγδαία αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους».

Ειδικά για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος – αρμόδιος επιστημονικός φορέας της Ένωσης – αναφέρει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Κόκκαλη, ότι αντιμετωπίζουν ήδη «κρίσιμο» κίνδυνο αποτυχίας των καλλιεργειών και σημαντικές απειλές για τον ενεργειακό εφοδιασμό τους, ότι οι πλημμύρες και τα κύματα καταιγίδων θα γίνουν πιο συχνά και πιο σοβαρά και η φυτική παραγωγή αντιμετωπίζει ήδη σημαντικούς κινδύνους με το ενδεχόμενο ελλείψεων και αύξησης των τιμών των τροφίμων.

«Η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων μετατρέπεται γρήγορα σε απειλή για την ανθρώπινη υγεία, την παροχή νερού και την επισιτιστική ασφάλεια» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Κόκκαλης συνεχάρη τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος και κατήγγειλε «τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό της συμμαχίας άκρας δεξιάς και ριζοσπαστικής δεξιάς με πολιτικές ευθέως αντίστροφες από τις επιταγές της επιστήμης».

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο δημοκρατικό από το να αντιμετωπίσουμε με θάρρος την πραγματικότητα και να εφαρμόσουμε άμεσα προοδευτικές λύσεις ώστε εμείς και τα παιδιά μας να ζούμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια εντός των πλανητικών ορίων», πρόσθεσε.

Κλείνοντας και παραφράζοντας τη σχετική ρήση, είπε: «Οικοσοσιαλισμός η βαρβαρότητα, πριν να είναι πολύ αργά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα