Κονιόρδου: Δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες. Χρειάζομαι κατανόηση και χρόνο

ην Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, Ημέρα της Εκεχειρίας, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του πανελλήνιου ποιητικού διαγωνισμού που διοργάνωσε η Βρετανική Πρεσβεία για την επέτειο των 100 χρόνων από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο διαγωνισμός, ξεκίνησε πριν από έναν ακριβώς χρόνο τον Νοέμβριο του 2015 και έως το Μάιο 2016 που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ποιημάτων  συγκέντρωσε πάνω από 500 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και από ηλικίες 12 έως 78 ετών. Την Κριτική Επιτροπή που ανέλαβε το δύσκολο έργο της αξιολόγησης των ποιημάτων, αποτέλεσαν οι: η ποιήτρια Alicia Stallings, ο Καθηγητής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου King’s του Λονδίνου David Ricks, ο συγγραφέας Μίλτος Φραγκόπουλος, και ο συγγραφέας και ποιητής Χάρης Βλαβιανός ο οποίος ήταν και ο Πρόεδρος της Επιτροπής.
Τα ποιήματα  που έλαβαν το πρώτο βραβείο απήγγειλε η Υπουργός Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ην Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, Ημέρα της Εκεχειρίας, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του πανελλήνιου ποιητικού διαγωνισμού που διοργάνωσε η Βρετανική Πρεσβεία για την επέτειο των 100 χρόνων από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο διαγωνισμός, ξεκίνησε πριν από έναν ακριβώς χρόνο τον Νοέμβριο του 2015 και έως το Μάιο 2016 που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ποιημάτων συγκέντρωσε πάνω από 500 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και από ηλικίες 12 έως 78 ετών. Την Κριτική Επιτροπή που ανέλαβε το δύσκολο έργο της αξιολόγησης των ποιημάτων, αποτέλεσαν οι: η ποιήτρια Alicia Stallings, ο Καθηγητής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου King’s του Λονδίνου David Ricks, ο συγγραφέας Μίλτος Φραγκόπουλος, και ο συγγραφέας και ποιητής Χάρης Βλαβιανός ο οποίος ήταν και ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Τα ποιήματα που έλαβαν το πρώτο βραβείο απήγγειλε η Υπουργός Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου. (EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

"Είναι μεγάλο προνόμιο να ασχολείται κανείς με τον πολιτισμό". Η νέα υπουργός Πολιτισμού στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

«Η θέση μου είναι να υπηρετήσω από τη νέα μου θέση, χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες. Είναι μεγάλο το προνόμιο σ΄ αυτήν τη χώρα να ασχολείται κανείς με τον πολιτισμό. Το πνεύμα δεν μπορεί να το αφαιρέσει κανείς ούτε από τους ανθρώπους, ούτε από τις χώρες. Την ύλη μπορεί εύκολα να την πάρει... Δυστυχώς -ως προς την ύλη- τώρα πληρώνουμε και πολλές σπατάλες του παρελθόντος...» δήλωσε η νέα υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Ευτυχής για την επίσκεψη- «αστραπή» στη Θεσσαλονίκη- «αυτή την πανέμορφη πόλη της οποίας οι κάτοικοι είναι μάλλον... τυχεροί» δήλωνε το μεσημέρι η «μόλις επτά ημερών» υπουργός Πολιτισμού που έφτασε με πρωινή πτήση στην πόλη, όπου εξελίσσεται το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στους χώρους του οποίου στο Λιμάνι και τον κινηματογράφο «Ολύμπιον», πραγματοποίησε μίνι περιοδεία, ενώ είχε συνάντηση γνωριμίας με δημοσιογράφους σε καφέ κεντρικού ξενοδοχείου.

«... Η τέχνη γίνεται η αιτία να δούμε με αισιοδοξία το αύριο» δήλωνε μετά την επίσκεψή της στο Λιμάνι (όπου και οι αίθουσες προβολών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, εγκαταστάσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας και Μουσείο Κινηματογράφου) και την ενημέρωσή της για τα εκπαιδευτικά προγράμματα χάρη στα οποία δεκάδες χιλιάδες παιδιά ήρθαν σε επαφή με την τέχνη.

ADVERTISING

«Ήρθε η στιγμή να συνδεθεί ο πολιτισμός με την παιδεία και τον τουρισμό. Εκτός όλων, είναι και οι τοπικές κοινωνίες που ωφελούνται απ αυτές τις δράσεις» δήλωσε η υπουργός σχολιάζοντας ερώτηση αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους, την επισκεψιμότητά τους αλλά και την αναγκαιότητα των συνεργειών όλων των φορέων και στον τομέα του πολιτισμού.

«Οι συνεργασίες, οι συνέργειες των φορέων και χαμηλώνουν τα κόστη αλλά και μας κάνουν όλους κοινωνούς της τέχνης» είπε η υπουργός, η οποία αναφερόμενη ειδικά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης τόνισε πως «στον κινηματογράφο επιτελείται κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Η Θεσσαλονίκη έχει καταγραφεί ως πόλη του κινηματογράφου στη συνείδηση του κόσμου».

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι μέσω του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ανεξάρτητες φωνές δημιουργών έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό. Υπάρχουν καταπληκτικοί νέοι σκηνοθέτες. Ο κινηματογράφος και τα έργα τέχνης -γενικότερα- μπορεί να καταστούν εφόδια αυτοπεποίθησης και ανάτασης στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Χαίρομαι ιδιαίτερα για το έργο που επιτελείται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Μακάρι να γίνει δυνατό να εξακτινωθεί αυτό το έργο και στην επαρχία».

Δρομολογείται η διευκόλυνση ξένων κινηματογραφιστών για το γύρισμα ταινιών στη χώρα

Ζητώντας «κατανόηση και χρόνο» έως ότου ενημερωθεί πλήρως για τα θέματα του υπουργείου, ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει σαφώς στα όποια ερωτήματα, η νέα υπουργός Πολιτισμού δήλωσε (απαντώντας σε ερώτηση που αφορά στη θέση του υπουργείου αναφορικά με τη διευκόλυνση ξένων κινηματογραφιστών για το γύρισμα ταινιών στη χώρα) ότι «το ζήτημα έχει ήδη συζητηθεί και η διάθεση υπάρχει...».

Θεατρική αμιγώς ηθοποιός και σκηνοθέτις η Λυδία Κονιόρδου θυμήθηκε με συγκίνηση το τελευταίο Φεστιβάλ που είχε επισκεφθεί («πέρασα κι άλλες φορές απλώς αυτό θυμάμαι έντονα» διευκρίνισε). Ήταν το... ιστορικό 28ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου (του 1987) που καταγράφηκε ως το «φεστιβάλ του "Δοξόμπους" και του εξώστη». Ήταν αυτή η ταινία ("Δοξόμπους" του Φώτου Λαμπρινού) που είχε παρακολουθήσει η κ. Κονιόρδου με τον συνάδελφό της σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη όπως θυμήθηκε.

Σε ερώτηση αν η ίδια είχε συμμετάσχει ποτέ σε ελληνική κινηματογραφική ταινία, θυμήθηκε τα γυρίσματα (στη Νίσυρο) της ταινίας «Ο Αρισβαρίστας και ο Άγγελος» της Ελένης Αλεξανδράκη (2008) στην οποία συμμετείχε.

Η νέα υπουργός Πολιτισμού ταξιδεύει απόψε στην Αθήνα προκειμένου να...επιστρέψει -έστω προσωρινά- στον «φυσικό της χώρο». Στη θεατρική σκηνή.

«Το θέατρο όλα τα μπορεί» σχολίασε η ηθοποιός-υπουργός σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αν «το θέατρο μπορεί να αποτελέσει χώρο και μέσο άσκησης πολιτικής...».

Η κ. Κονιόρδου δεν θα παραστεί στην αποψινή τελετή λήξης και απονομής βραβείων στο 57ο Φεστιβάλ. «Δυστυχώς οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις δεν μου το επιτρέπουν. Είχα αναλάβει τη δέσμευση απέναντι στους συναδέλφους μου στο θέατρο και θα συνεχίσω (αμισθί πλέον) για όσες παραστάσεις έχουν προγραμματισθεί» δήλωσε.

Η υπουργός θα βρίσκεται απόψε στο θέατρο «Μουσούρη» όπου ερμηνεύει (σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη και με συμπρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη) τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του σοβιετικού συγγραφέα Αλεξάντερ Γκέλμαν με τίτλο «Και τώρα οι δυο μας».

SHARE:

24Media Network