Κορονοϊός: Εγκλωβισμένη στις επιλογές της η κυβέρνηση

Κορονοϊός: Εγκλωβισμένη στις επιλογές της η κυβέρνηση
Από σύσκεψη για τον Covid 19 στο Μέγαρο Μαξίμου. Φάκελος στοιχείων Eurokinissi

Πολιτικό “sudoku” οι δραστικές λύσεις που απαιτούνται για τον περιορισμό της νόσου τις επόμενες 3 εβδομάδες. Αίσθηση ελέγχου της κατάστασης επιθυμεί να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου, παρά τα 203 κρούσματα της Κυριακής.

Η λέξη «δεύτερο κύμα Covid 19» μπορεί να μην βρίσκεται ακόμη στο λεξιλόγιο των κυβερνητικών στελεχών για να περιγράψουν την εικόνα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Όμως η πιθανότητα της εκδήλωσής ενός τέτοιου κύμματος τις επόμενες τρείς εβδομάδες, αποτελεί το μεγαλύτερο προβληματισμό της κυβέρνησης. Ιδίως από την στιγμή που επιλογές που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, όπως το «άνοιγμα του τουρισμού» με δειγματοληπτικούς ελέγχους σε συνδυασμό με την υψηλή κοινωνική κινητικότητα λόγω των θερινών διακοπών, είναι δεδομένα που δεν μπορούν να αλλάξουν. Έτσι η σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους ειδικούς που θα γίνει στις 11.00 και θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεχωριστή σημασία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Εικόνα «ελέγχου της κατάστασης»

Η πολιτική διαχείριση της κατάστασης από την πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται να συνίσταται. σε μια προσπάθεια να δοθεί η αίσθηση η υπόθεση της πανδημίας είναι πλήρως υπό έλεγχο. Παρά την παγίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε αριθμούς πέριξ των 150 κρουσμάτων ημερησίως. Δηλαδή πολλαπλάσια των κρουσμάτων που υπήρχαν τους προηγούμενους τρείς μήνες . Επίσης παρά τις δημοσιευμένες επιστημονικές προβλέψεις σχετικά με το ότι η συνέχιση αυτών των συνθηκών, θα οδηγήσει σε περεταίρω επιδείνωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες και ιδίως τους φθινοπωρινούς.

Στο πνεύμα της «κατάστασης υπό έλεγχο» εντάσσεται και η ανακοίνωση της προεδρίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη για την πανδημία πως συμμετοχή στην «τακτική τηλεδιάσκεψη για την επιδημία του κορονοϊού». Δεν προσδίδεται δηλαδή έκτακτος χαρακτήρας, μετά την ανακοίνωση 203 κρουσμάτων την Κυριακή. Δεν είναι απίθανο πάντως από την σημερινή σύσκεψη να προκύψουν ανακοινώσεις, ακόμη και νέα μέτρα. Είναι ενδεικτικό ότι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού η συγκεκριμένη σύσκεψη είναι δίχως χρονικούς περιορισμούς, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -κάποια στιγμή στην συνέχεια- θα μεταβεί στην Εύβοια, προκειμένου να βρεθεί κοντά στους πληγέντες από την φονική πλημμύρα.

Περιορισμένες λύσεις

Στην πραγματικότητα πάντως, η εικόνα της πανδημίας για τις επόμενες τρείς εβδομάδες και ιδίως αυτής που ξεκινά σήμερα, είναι το Νο1 ζήτημα για την κυβέρνηση. Όχι μόνον λόγω της αντικειμενικής του σημασίας, αλλά κυρίως γιατί είναι περιορισμένο το εύρος των λύσεων από τις οποίες έχει να επιλέξει. Ακριβώς γιατί έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα μη αναστρέψιμες επιλογές.

Το «όπλο» των τοπικών περιορισμών (lockdown) βρίσκεται στην διάθεση της κυβέρνησης, και ήδη εφαρμόστηκε στον Πόρο και στον Δήμο Τυρνάβου της Λάρισας. Μάλιστα τέτοια μέτρα είναι εξαιρετικά πιθανό να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, στην λογική του περιορισμού της νόσου όπου εντοπιστούν εστίες. Όμως είναι εξαιρετικά δύσκολη (και σίγουρα όχι δίχως πολύ σημαντικές επιπτώσεις) η εφαρμογή στους δύο μεγαλύτερους νομούς της χώρας: Την Αττική και τον Νομό Θεσσαλονίκης, Είναι χαρακτηριστικό πως για το τι θα γίνει με την Διεθνή Έκθεση στην συμπρωτεύουσα, ανακοινώσεις αναμένονται μετά τον 15αύγουστο. Ουσιαστικά η λήψη μέτρων σε αυτούς τους δύο νομούς είναι ένα μοντέλο πολύ κοντά στο γενικό lockdown.

Από το λιμάνι του Πειραιά Eurokinissi

Είναι επίσης δεδομένο πως τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα υπάρξουν ευρύτατες μετακινήσεις πολιτών, αυτή την φορά από την περιφέρεια προς τις μεγάλες πόλεις. Συνθήκη που δεν μπορεί να περιοριστεί μια και θα επιστρέφουν οι παραθερίζοντες,. Ταυτόρονα όμως είναι παράγοντας αστάθειας που δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί υγειονομικά. Να σημειωθεί ότι παραμένει σε ισχύ η διάταξη για αυξημένα ποσοστά χωρητικότητας στα πλοία.

Παράλληλα η έλευση των τουριστών όπως και οι μετακινήσεις τους στο εσωτερικό της χώρας είναι ένα πρόσθετο στοιχείο της περιόδου το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό ενώ στις επιστημονικές εκτιμήσεις ή ύπαρξη προσυμπτωματικών ή ασυμπτωματικών τουριστών που δεν εντοπίστηκαν κατά την είσοδό τους στην χώρα, θεωρείται δεδομένη.

Τέλος για όλους τους παραπάνω λόγους περιορισμένη είναι πλέον η δυνατότητα λήψης περεταίρω «οριζόντιων μέτρων» όπως π.χ αυτά που λήφθηκαν για την χρήση μάσκας ή τον περιορισμό εκδηλώσεων.

Συλλογική ευθύνη

Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να έχει ως προμετωπίδα της το επιχείρημα της «συλλογικής ευθύνης», αποδίδοντας την εικόνα που πορουσιάζουν οι δείκτες του Covid 19 σε γενικευμένα κοινωνικά φαινόμενα χαλάρωσης.

Παράλληλα θα προβάλλει εκ νέου τα μέτρα που έχουν ληφθεί κυρίως από τα υπουργεία Υγείας και Μεταφορών. Κυρίως το ζήτημα της ενίσχυσης του ΕΣΥ «με 6000 γιατρους και νοσηλευτές», παρότι στην πλειοψηφία τους αποτελούν έκτακτο προσωπικό. Επίσης την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς με την άμεση απόκτηση 300 λεωφορείων, την προοπτική αγοράς νέων συρμών στο μετρο όπως και την δημιουργία ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα) για την ενίσχυση των δημόσιων μετακινήσεων, κυρίως στην περιφέρεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version