Γιατί ο Μητσοτάκης τρενάρει ένα lockdown – Όχι (ακόμη) σε μάσκες παντού

Γιατί ο Μητσοτάκης τρενάρει ένα lockdown – Όχι (ακόμη) σε μάσκες παντού
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Η ευρωπαϊκή συμφωνία αποφυγής ενός νέου γενικού lockdown, το ενδιάμεσο ενδεχόμενο τοπικών lockdown και η εισήγηση για καθολική χρήση μάσκας που δεν έχει γίνει δεκτή.

Κατά την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας για τον κορονοϊό υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα, με τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων -έστω και σε υψηλό αριθμό- να κρίνεται επαρκές στοιχείο, προκειμένου να μην επιβληθούν νέοι περιορισμοί, ενώ ένα γενικό lockdown αποκλείεται για το ορατό μέλλον.

Για παράδειγμα, έχει γίνει εισήγηση από ειδικούς στην κυβέρνηση για καθολική χρήση μάσκας παντού και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους, όμως όσο τα κρούσματα παραμένουν στο ίδιο επίπεδο, η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, το οποίο άλλωστε κρίνεται πρακτικά δύσκολο στην εφαρμογή του. Ενώ θα τρενάρει, όσο είναι δυνατό και με σύμμαχο τον καλό καιρό για όσο ακόμη κρατήσει, ένα lockdown, γενικό ή τοπικό, λόγω των οικονομικών συνεπειών που θα έχει.

Κατά τη συζήτησή του με τον ιστορικό και συγγραφέα Yuval Noah Harari, υπό τον συντονισμό της Liz Alderman, υπεύθυνης οικονομικών ειδήσεων της εφημερίδας «New York Times» την Παρασκευή ο πρωθυπουργός αποκάλυψε άλλωστε ότι: “Υπάρχει γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown”.

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε αντιθέτως σε άλλα μέτρα όπως τα τοπικά lockdown, την έξυπνη ιχνηλάτηση, το μαζικό testing. Και είναι γεγονός ότι πριν από δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση είχε σχεδόν αποφασίσει ένα τοπικό lockdown στην Αττική, για συγκεκριμένη όμως διάρκεια δύο εβδομάδων το πολύ. Τα χρήματα για να καλυφθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή έχουν μάλιστα διασφαλιστεί. Όμως ο πρωθυπουργός εν τέλει είπε “όχι”, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Σημειωτέον ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν και ότι επτά στους δέκα Έλληνες λένε όχι σε νέο lockdown.

Τοπικό lockdown στην Αττική βέβαια σημαίνει να τεθεί σε καραντίνα ο μισός πληθυσμός της χώρας και να σταματήσει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας. Για αυτό και η τελική απόφαση θα ληφθεί μόνο εάν η κατάσταση φτάσει πραγματικά στο κόκκινο.

Όσον αφορά σε ένα δεύτερο γενικό lockdown, μπορεί οι ευρωπαϊκές χώρες να έχουν συμφωνήσει να το αποφύγουν για να μη σταματήσει πάλι η οικονομική δραστηριότητα πλήρως, ωστόσο θα πρέπει όντως να αποδειχθεί στην πράξη ότι τα συστήματα υγείας μπορούν να αντέξουν. Και αυτό θα φανεί σε τρεις με τέσσερις μήνες.

Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα, σε σχέση με χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, ότι λόγω κλίματος μπορούν για αρκετό διάστημα ακόμη να αποφευχθούν οι κλειστοί χώροι και η εστίαση πχ να συνεχίσει να λειτουργεί, έστω με περιορισμούς και ωράριο.

Την ίδια στιγμή όμως, όπως δεν έκρυψε ο πρωθυπουργός, την κυβέρνηση τρομάζει ένα σενάριο Ισραήλ, το οποίο τα πήγε εξαιρετικά στο πρώτο κύμα αλλά βρίσκεται αντιμέτωπο με μια μεγάλη έξαρση τώρα. “Αντιλαμβάνεσαι πόσο απρόβλεπτα είναι τα πράγματα. Υπάρχει το στοιχείο του τυχαίου, όπου μπορεί να έχεις 2-3 περιστατικά υπερμετάδοσης και να κάνουν όλη τη διαφορά”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας έτσι αυτό που πολλάκις έχει ειπωθεί, ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι δυναμικός και όχι στατικός και θα αλλάξει, εάν καταστεί αναγκαίο από τις εξελίξεις.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα