Κορονοϊός: Νέα μέτρα, αλλά όχι lockdown, εξετάζει μετά τα 1259 κρούσματα ο Μητσοτάκης

Κορονοϊός: Νέα μέτρα, αλλά όχι lockdown, εξετάζει μετά τα 1259 κρούσματα ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ποια επιπλέον μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν εισηγηθεί στην κυβέρνηση οι ειδικοί και πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις. Η ΕΕ συζητά την Πέμπτη για ευρωπαϊκό lockdown

Το γεγονός ότι δεν είχε υπάρξει νέα εκθετική άνοδος των περιστατικών κορονοϊού τη Δευτέρα, είχε δημιουργήσει ελπίδες στην κυβέρνηση, όμως τα 1.259 κρούσματα της Τρίτης φέρνουν και πάλι στο τραπέζι νέα μέτρα, όχι όμως lockdown, τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση και σίγουρα όχι εάν δεν ληφθούν σχετικές αποφάσεις για κινήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στην τελευταία δήλωση του, ανακοινώνοντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και τον περιορισμό κυκλοφορίας τη νύχτα στις “κόκκινες” περιοχές, ότι στόχος του είναι να αποφύγει ένα νέο lockdown, δεδομένου ότι όχι μόνο θα πρέπει η πολιτεία να αναλάβει πάλι το κόστος, αλλά και ότι εάν κλείσουν επιχειρήσεις, θα χαθούν μόνιμα θέσεις εργασίας.

Και ο Σωτήρης Τσιόδρας, που εμφανίστηκε χθες ξανά στις τηλεοπτικές οθόνες, λανσάροντας μετά την “ατομική ευθύνη” τη “φωνή της συνείδησης” ως το νέο σύνθημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε ότι ένα lockdown είναι η τελευταία επιλογή.

Επί του παρόντος πάντως δεν ανακοινώθηκαν ούτε νέα μέτρα, αν και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις των ειδικών για ακόμη πιο αυστηρό ωράριο στην εστίαση, δηλαδή να κλείνουν πχ από τις 10 το βράδυ μπαρ και εστιατόρια, καθώς και να ξεκινά ο περιορισμός της κυκλοφορίας πριν τις 12:30 τα μεσάνυχτα. Επίσης θα εξεταστεί ξανά το ενδεχόμενο να περιοριστουν οι μετακινήσεις από νομούς που είναι στο κόκκινο ή και στο πορτοκαλί σε νομους που ακομη δεν έχουν προβλημα, καθώς για παράδειγμα στις Σέρρες τα κρούσματα αυξήθηκαν και διότι νέοι από γειτονικούς νομούς πήγαιναν εκει για να διασκεδάσουν επειδή δεν υπήρχαν περιορισμοί.

Τίποτε όμως ακόμη δεν είναι οριστικό και τουλάχιστον χθες η άποψη που επικράτησε ήταν να προχωρήσει η κυβέρνηση βάσει του αρχικού σχεδιασμού, δηλαδή να εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία σήμερα, και αύριο ενδεχομένως να “κοκκινίσει” και η Θεσσαλονίκη. Αυστηροποίηση των μέτρων για το επίπεδο συναγερμού 4 πιθανόν να έρθει από βδομάδα.

Εστία υπερμετάδοσης θεωρείται πάντα κυρίως η διασκέδαση, για αυτό και τα όποια μέτρα εστιάζουν εκεί, ενώ ο κ.Τσιόδρας εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε χθες τους πολίτες να αποφεύγουν για ένα διάστημα τις εξόδους για διασκέδαση, παρότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παραμένουν ανοιχτά.

Σημειωτέον ότι οι ισχυρισμοί του υπουργού Ανάπτυξης Αδώνιδος Γεωργιάδη πως η μεγαλειώδης διαδήλωση κατά της ΧΑ στο Εφετείο στις 7 Οκτωβρίου αποτελούσε εστία υπερμετάδοσης κορονοϊού, διαψεύδονται πανηγυρικά από τα γεγονότα. Και αυτό καθώς η Αθήνα παραμένει σταθερή σε (υψηλό βέβαια) αριθμό κρουσμάτων και εκτοξεύεται η πανδημία στη Θεσσαλονίκη, όπου εκφράζονται φόβοι για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τις επόμενες ημέρες λόγω του συνωστισμού στον Άγιο Δημήτριο, όπου ιερείς προκλητικά δεν φορούσαν μάσκα.

Πάντως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υποστήριξε χθες ότι η στάση της Εκκλησίας είναι.. υπεύθυνη, δείχνοντας για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνηση δεν τολμά να λάβει αποφάσεις για το ζήτημα της θείας κοινωνίας, αφού η Ιερά Σύνοδος σε αντίθεση με άλλες Ορθόδοξες ηγεσίες επιμένει να αγνοεί την πραγματικότητα.

Την Πέμπτη η ΕΕ συζητά τον πονοκέφαλο ενός νέου lockdown

Η Ελλάδα πάντως σαφώς θα επηρεαστεί από την τάση σε όλη την Ευρώπη, η οποία βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο δύσκολο δίλημμα. Αν και πληροφορίες προχθές ανέφεραν ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα προχωρούσε σε μερικό lockdown, κλείνοντας εστιατόρια και μπαρ, τελικά η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τους πολίτες να πειθαρχήσουν στα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle όμως η κ.Μέρκελ θα καλέσει την Πέμπτη τους 27 ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν για αυστηρότερα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας χτυπάει τη μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη.

Υπενθυμίζεται ότι είχε υπάρξει άτυπη συμφωνία στην ΕΕ να μην προχωρήσει καμία χώρα σε γενικό lockdown λόγω των συνεπειών στην οικονομία που είχε το πρώτο της άνοιξης. Όμως καθώς ο κορονοϊός σαρώνει και πάλι και φέρνει τα συστήματα υγείας στα όρια τους, Βέλγιο και Ισπανία εξετάζουν νέα καραντίνα. Ένα βήμα πριν από νέο καθολικό lockdown βρίσκεται και η Γαλλία, ενώ η ακροδεξιά σε Ιταλία και Γερμανία οργανώνει διαδηλώσεις κατά των μέτρων, περιπλέκοντας τα πράγματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα