Κοτζιάς αποκλειστικά στο Ραδιόφωνο 24/7: Ελληνικά τα Ίμια. Ας το πάρει χαμπάρι η Άγκυρα

Κοτζιάς αποκλειστικά στο Ραδιόφωνο 24/7: Ελληνικά τα Ίμια. Ας το πάρει χαμπάρι η Άγκυρα
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

"Η Τουρκία αντί να διδαχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραβιάζει τις Συνθήκες", ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 και στους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού. Όπως σημείωσε, οι ελληνικές σημαίες κυματίζουν παντού και δεν κατέβηκαν, προσθέτοντας ότι "η σωστή δουλειά της διπλωματίας πρέπει να αποτρέπει τα θερμά επεισόδια"

Άμεση απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς, μέσω της αποκλειστικής του συνέντευξης στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε χαρακτηριστικά ότι με τρία διεθνή κείμενα "είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων. Ας το πάρουν χαμπάρι", συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να διδαχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ίδια στιγμή για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς ανέφερε, ότι κάνουμε τα πάντα για να ελευθερωθούν.

Ο κ. Κοτζιάς είπε επίσης, ότι η ελληνική σημαία δεν σταμάτησε να κυματίζει και πως δεν κατέβηκε ποτέ από καμία βραχονησίδα, ενώ πρόσθεσε, ότι η δουλειά της διπλωματίας είναι να αποτρέπει θερμό επεισόδιο. "Δουλειά μας είναι να αποτρέπονται τέτοιες εξελίξεις", είπε χαρακτηριστικά.

Νευρική δύναμη η Τουρκία

Για τα χαρακτηριστικά της Τουρκίας είπε πως "είναι μια νευρική δύναμη, έχει αντιφάσεις στην ανάπτυξη, την κοινωνία της και μέσα σε όλα αυτά προστέθηκε και η νευρικότητα της ηγεσίας της". "Ο αναθεωρητισμός είναι ένα ακόμη στοιχείο της ζητώντας να αλλάξει η πραγματικότητα" είπε με νόημα, συμπληρώνοντας ότι "Αθήνα και Άγκυρα έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων".

Για την στάση της ΕΕ ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η δουλειά που κάνει το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει αποδώσει καρπούς, ενώ σχετικά με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ τόνισε πως δεν έχει σημασία τι λέει δημόσια ο κ. Στόλτενμπεργκ, αλλά τι λέει κατ'ιδίαν στον τούρκους.

Ερωτηθείς για την στάση της Τουρκίας στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών είπε πως η Ελλάδα “κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να απελευθερωθούν” προσθέτοντας ότι έχουμε να κάνουμε με τον παραλογισμό ή όχι της Τουρκίας.

Για τις δαπάνες στους εξοπλισμούς ανέφερε ότι θέλουμε αμυντικούς εξοπλισμούς σε αντίθεση με την Τουρκία που παίρνει επιθετικούς.

Βέλη στην αντιπολίτευση για το θέμα της FYROM

Σε ένα δίμηνο, σχετικά με το θέμα της πΓΔΜ, ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι σε ένα δίμηνο έχουν γίνει πέντε ενημερώσιες. “Θεωρώ θράσος την στάση της αντιπολίτευσης καθώς δεν μας έκαναν ποτέ ενημέρωση διότι δεν χρησιμοποιούσαν τους υπηρεσιακούς διπλωμάτες αλλά... κυπατζήδες”.

Μάλιστα συμπλήρωσε πως υπάρχουν κάποια κόμματα τα οποία οτιδήποτε τους πούμε το διαρρέουν. “Κάνω μια ενημέρωση και στη διάρκεια της ενημέρωσης έχουν βγει όλα στον Τύπο.... κάνουν τους καλούς στους δημοσιογράφους και αυτά δεν ειναι καλά πράγματα. Καλό είναι να είναι υπεύθυνοι στην ενημέρωση”.

Για το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας επεσήμανε πως θα συγκροτηθεί. Υπάρχουν δυο τρόποι για το δούμε.... “Ως ένα διευρυμένο ΕΣΕΠ όπου για εκπροσώπους των κομμάτων σε επίπεδο ΥΠΕΞ θα είναι σε επίπεδο πρωθυπουργών και πρώην πρωθυπουργών και ως ένα σύστημα που γίνονται επεξεργασίας με τη συμμετοχή επιστημόνων και ειδικών κάτι το οποίο νομίζω πως θα πάμε προς το δεύτερο σύστημα.

Για Πάνο Καμμένο

“ Πρέπει όλοι μας να μάθουμε να είμαστε πιο υπεύθυνοι πιο νηφάλιοι και πιο σοβαροί” είπε για το Σκοπιανό ο Νίκος Κοτζίας σημειώνοντας: Η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία κυβερνητική στο ζήτημα της ονομασίας. Ο πρωθυπουργός και εγώ το παλεύουμε και η κυβέρνηση το παλεύει ώστε να διαμορφώνονται οι συνθήκες πλειοψηφίας, ενώ για την στάση του Πάνου Καμμένου είπε: “Δεν ξεγράφω κανέναν και σέβομαι τις τοποθετήσεις που κάνουν οι ίδιοι”, ενώ αξιολόγησε ότι η πΓΔΜ τον Ιούνιο δεν πρόκειται να μπει στο ΝΑΤΟ. “Είμαστε στον Απρίλιο, μια συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί με διάφορους τρόπους. Εκείνοι θέλουν με δημοψήφισμα, το οποίο κρατάει 2 μήνες, μετά θα πάει στη Βουλή και μετά θα πρέπει να συνεχίσει η Βουλή να κάνει συνταγματικές αλλαγές. Άρα, πάει για το φθινόπωρο”.

Για μνημόνιο και άγαλμα Τρούμαν

Τέλος για την οικονομική κρίση και το μνημόνιο ανέφερε ότι η χώρα τελειώνει με το μνημόνιο. Ηρθε η ώρα υπογράμμισε ότι “πρέπει να υλοποιήσουμε την αποκατάσταση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων”, ενώ για το επεισόδιο στο άγαλμα

του Τραμ είπε πως “η αστυνομία δεν προστάτευε το άγαλμα του Τρούμαν, δεν ήθελε να δημιουργηθεί ένα διπλωματικό πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Ίμια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κοτζιάς αποκλειστικά στο Ραδιόφωνο 24/7: Ελληνικά τα Ίμια. Ας το πάρει χαμπάρι η Άγκυρα

SHARE:

24Media Network