Κοτζιάς για Κυπριακό: Συνεχίζουμε όλη την επόμενη εβδομάδα

Κοτζιάς για Κυπριακό: Συνεχίζουμε όλη την επόμενη εβδομάδα

Σε δηλώσεις για τη χθεσινοβραδινή συζήτηση για το Κυπριακό προέβη το Σάββατο προσερχόμενος στον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Την επιβεβαίωση ότι η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά θα συνεχιστεί «μάλλον όλη την επόμενη εβδομάδα» έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου πριν εισέλθει στο χώρο των εργασιών της Διάσκεψης.

Ο κ. Κοτζιάς έκρινε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις χθεσινές συζητήσεις, επισημαίνοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, διατύπωσε τις απόψεις του πάνω σε κεντρικά ζητήματα, οι οποίες κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος απάντησε: «Είμαι πάντοτε αισιόδοξος. Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης μου, η φιλοσοφία μου».

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η Διάσκεψη και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, μετά το χθεσινό γεύμα εργασίας των επικεφαλής όλων των πλευρών με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόοδο που θα πρέπει να επιτευχθεί και κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους σε όλα τα κεφάλαια.

Δρόμο, που ουσιαστικά ξανάνοιξε ο ίδιος, καλώντας όλες τις πλευρές να συμβάλουν εποικοδομητικά στην ιστορική αυτή στιγμή για τη λύση του Κυπριακού, η οποία ούτε εύκολη είναι, ούτε σύντομη, ούτε με καταληκτική ημερομηνία, γιατί απαιτείται πολλή δουλειά ακόμη, όπως είπε.

Η Διάσκεψη συνεχίζει τις εργασίες της υπό τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Αϊντε.

Αισιόδοξος ο Γκουτέρες για την έκβαση των συζητήσεων

Μια «σαφής κατανόηση» έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες της Κύπρου και των Τουρκοκυπρίων και τους υποστηρικτές τους αναφορικά με το τι χρειάζεται για να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία για την επανένωση του νησιού, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες, ο οποίος έφθασε την Παρασκευή στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, δήλωσε πως είχε το ίδιο βράδυ μια «θετική και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα» συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Προέκυψε πως υπάρχει σαφής κατανόηση των ουσιωδών στοιχείων ενός πακέτου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες σε δήλωση που εξέδωσε σήμερα, ενώ οι συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται.

«Ο γενικός γραμματέας παραμένει πλήρως δεσμευμένος σ’ αυτές τις προσπάθειες για να προσφερθεί στο λαό της Κύπρου μια συνολική διευθέτηση».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα