Κοτζιάς για Σκοπιανό: Να αποδώσει καρπούς η δουλειά που έχει γίνει

Συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, N. Dimitrov

Συνάντηση με τον ομόλογό του από την πΓΔΜ είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο περιθώριο της τετραμερούς συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επόμενο βήμα η ενημέρωση Τσίπρα και Ζάεφ

Δύο συναντήσεις είχε ο Νίκος Κοτζιάς με τον Νικολά Ντιμιτρόφ στο περιθώριο της 3ης τετραμερούς υπουργικής συνάντησης στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν παραλλαγές των προτεινόμενων λύσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι για το Σκοπιανό με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πως απομένουν 2-3 ανοιχτά ζητήματα, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι αυτά είναι το τελικό όνομα της γειτονικής χώρας και το θέμα των συνταγματικών αλλαγών που θέτει η ελληνική πλευρά στη ΠΓΔΜ. Απαντώντας ο Νίκος Κοτζιάς σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα «έχει γίνει πολύ δουλειά που είναι κρίμα να μην αποδώσει καρπούς», ενώ εξήγησε πως μετά τις σημερινές συζητήσεις πρέπει να ενημερωθούν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.

ADVERTISING

Ο κ.Κοτζιάς τόνισε ότι «τρέχουν» οι δύο πλευρές να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα, ενώ το επόμενο ραντεβού ορίστηκε για το επόμενο Σάββατο στην Αθήνα με τη συμμετοχή του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Ντιμιτρόφ: Υπάρχει βούληση για λύση

«Υπάρχει βούληση» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, «έχουμε έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο» αλλά «με λίγη δημιουργικότητα και κινητικότητα και από τις δύο πλευρές ίσως να υπάρξει χρόνος και να προλάβουμε το τρένο (της Ευρώπης)», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη και ερωτηθείς εάν υπάρχει χρόνος να επιλυθεί το ζήτημα, ο κ. Ντιμιτρόφ απάντησε: «Πιστεύω ότι υπάρχει βούληση, έχουμε έναν δύσκολο αγώνα ενάντια στον χρόνο. Από την άλλη πλευρά τα όρια δεν συνδέονται με τη φύση αυτής της διαδικασίας. Συνδέονται με το "ευρωπαϊκό τρένο" για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη Σύνοδο στα τέλη Ιουνίου».

Ο κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, εξαιρετικό οικοδεσπότη, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, είναι «σκληρός διαπραγματευτής», ανέφερε ότι από την πρώτη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, στις 14 Ιουνίου (2017) στην Αθήνα, έχουν γίνει πολλά. «Υπάρχει», σημείωσε, «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, μεγαλύτερη κατανόηση. Και οι δυο μας έχουμε περάσει μερόνυχτα αναλογιζόμενοι ο ένας τις ανησυχίες του άλλου, που είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος, όταν υπάρχει κατανόηση, να καταλήξεις σε λύση. Το διακύβευμα είναι σημαντικό. Το έχω πει και θα το επαναλάβω. Είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος».

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι «μόλις τα καταφέρουμε κατά τρόπο που να είναι αποδεκτός από την κοινή γνώμη και τον λαό και στις δύο πλευρές -καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια μόνιμη, βιώσιμη λύση που θα παράγει φιλία και όχι εχθρότητες και αγανάκτηση- θα μας απασχολήσει γιατί δεν το έχουμε λύσει έως τώρα».

Ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι συζήτησαν με τον κ. Κοτζιά «μια-δυο τελευταίες διαφορές», εκτίμησε ότι «έχουμε διανύσει πολύ δρόμο» και πρόσθεσε: «Κι επειδή δεν είμαστε μόνον υπουργοί αλλά και διαπραγματευτές πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, χθες και σήμερα εξερευνήσαμε επιλογές, χωρίς να αναλάβουμε κάποια δέσμευση, προκειμένου να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε έναν συνδυασμό που να είναι επαρκής και για τις δύο πλευρές».

Είπε ακόμα πως συμφώνησαν με τον κ. Κοτζιά να συνεχίσουν τις συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο στο Σούνιο, επισημαίνοντας πως έχουν καλέσει και τον κ. Νίμιτς. «Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες είναι υψηλές, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο γιατί υπάρχει εδώ και πολύ καιρό το θέμα, επομένως μην "θυμώνετε" για το γεγονός ότι συναντιόμαστε τόσο συχνά. Αλλά το θέμα είναι τόσο βαθιά θεμελιωμένο και πρέπει να το φέρουμε στην επιφάνεια και να συζητήσουμε ζητήματα», σημείωσε ο κ. Ντιμιτρόφ.

Για τη σημερινή τετραμερή συνάντηση, είπε ότι το πλαίσιο ήταν πολύ συγκεκριμένο και το κλίμα εγκάρδιο, συζητήθηκαν οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η περιοχή αλλά και το ευρωπαϊκό της μέλλον κι επισήμανε ότι συμφωνήθηκε στην επόμενη συνάντηση να συμμετάσχουν στις αντιπροσωπείες και οι υπουργοί Οικονομίας με συγκεκριμένα οικονομικά σχέδια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κοτζιάς: Εξωτερική πολιτική με νηφαλιότητα και γνώμονα την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων

Τα διεθνή ΜΜΕ "ζεσταίνουν" το κλίμα για το Σκοπιανό

Μητσοτάκης: Δεν έγινε ποτέ πρόταση στον Νίκο Γκάλη

SHARE:

24Media Network