Κοτζιάς: Οι Τούρκοι γνώριζαν από καιρό την επέκταση της αιγιαλίτιδας

Ο Νίκος Κοτζιάς
Ο Νίκος Κοτζιάς EUROKINISSI

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει ακόμη οροθετηθεί η ΑΟΖ Κύπρου - Ελλάδας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε πως πρέπει πρώτα η Αθήνα να οριοθετηθεί με την Αίγυπτο.

Για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντανά, τον ρόλο του Ειδικού Συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Αϊντε αλλά και για το μέλλον του διαλόγου στο θέμα αυτό μίλησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του στο κυπριακό κανάλι «Σίγμα».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη συνάντηση στον ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 2017 με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου και τον Βρετανό Μπ. Τζόνσον, όπου η Τουρκία επιχείρησε να ανοίξει συζήτηση για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, πράγμα που απετράπη.

Αναφερόμενος στον γ.γ. του ΟΗΕ είπε ότι τρέφει σεβασμό και εκτίμηση για το πρόσωπό του, επειδή αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μετα-αποικιοκρατικά καθεστώτα.

«Η φράση που είπε στο Μοντανά ότι δεν μπορεί να επιβιώνει ένα καθεστώς μετα-αποικιακό, όπως αυτό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων είναι μια πάρα πολύ μεγάλη κατάκτηση για την ε/κ πλευρά»

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση επειδή έχει μπει πάνω στο τραπέζι το θέμα των εγγυήσεων και των συμμαχιών, όπου είναι το θεμελιακό ζήτημα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού.

Ο κ. Κοτζιάς είπε πως δεν ευσταθούν τα όσα λέγονται, ότι Τσίπρας και Ερντογάν ήταν έτοιμοι να μεταβούν στο Κρανς Μοντανα, και εξήγησε πως αυτό είχε ενορχηστρωθεί από τον Έσπεν Μπαρθ Αϊντε.

«Πήγα ένα πρωί στο τραπέζι μιας συνάντησης και μου λέει ο Αϊντε έρχονται οι πρωθυπουργοί. Ποιοι πρωθυπουργοί του λέω και πήρα τον Τσίπρα τηλέφωνο και μου λέει "μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ουδείς μου είπε να έρθω και ούτε θέλω να έρθω". Πάω πίσω και λέω ευθέως στον Αϊντε "λες ψέματα" και μου απάντησε ότι έκανε μια προσπάθεια. Υπήρξε και τηλεφώνημα Ερντογάν - Τσίπρα όπου συμφώνησαν ότι δεν υπήρχε πρόοδος για να έρθουν. Η Τερέζα Μέι έβαλε τον Τζόνσον να με ρωτήσει εμένα αν υπάρχει πρόοδος», είπε ο κ. Κοτζιάς και σημείωσε πως ο κ. Έιντε ήταν γενικά φιλικός, αλλά έλεγε ψέματα και έπαιζε το Κυπριακό σαν μια παρτίδα πόκερ.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Κοτζιάς είπε πως «οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται έχουν τη στήριξη αλλά και τη θωράκιση του κράτους τους».

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι εκλήθη ο πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα, είπε ότι η πρόσκληση υπήρχε από καιρό.

«Οι Τούρκοι το ξέρουν από καιρό ότι εμείς θα επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη, ήταν μια προγραμματισμένη συνάντηση και δεν αφορούσε το θέμα αυτό, ωστόσο μπορεί οι Τούρκοι να έκαναν κάποιες ερωτήσεις, να είχαν κάποιες απορίες για την αιγιαλίτιδα».

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει ακόμη οροθετηθεί η ΑΟΖ Κύπρου - Ελλάδας αποσαφήνισε πως πρέπει πρώτα η Αθήνα να οριοθετηθεί με την Αίγυπτο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αιγαίο, Κοτζιάς, Τουρκία, Κυπριακό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έξι μήνες έτοιμα τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης

Νέες απειλές από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας για το Αιγαίο

Τα μυστικά της αιγιαλίτιδας: Η παρέμβαση Τσίπρα και τα μηνύματα προς Τουρκία

Με νομοσχέδιο η επέκταση της αιγιαλίτιδας: Η πρώτη σύσκεψη Τσίπρα στο ΥΠΕΞ

SHARE:

24Media Network