Κουτσούμπας από Εύβοια: “Προδιαγεγραμμένο έγκλημα”

Κουτσούμπας από Εύβοια: “Προδιαγεγραμμένο έγκλημα”
Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας Eurokinissi

Σύμφωνα με τον Δ. Κουτσούμπα, "δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης, είναι θέμα συλλογικής ευθύνης, ευθύνης του κράτους, της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, των δήμων, να συνδράμουν"

Για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα» εις βάρος των κατοίκων της Εύβοιας έκανε λόγο ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές, θέτοντας ταυτόχρονα το αίτημα του ΚΚΕ για άμεση αποζημίωση 100% σε όλους τους πληγέντες, «χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς “ναι μεν αλλά”», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για τραγωδία, για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα», ανέφερε εισαγωγικά στη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, επιχειρηματολογώντας στην επόμενη φράση του για το «γιατί»: «Όπως θυμούνται εδώ οι κάτοικοι πέρσι τέτοιον καιρό από τα Ψαχνά, από το δήμο Μεσσαπίων, όπως και πρόπερσι απ’ το Μαντούδι είχαμε προειδοποιήσει ότι μετά τις πυρκαγιές και τις φονικές πλημμύρες σε άλλες περιοχές, εάν δε γίνουν αμέσως αντιπλημμυρικά έργα, αν δεν υπάρξει αντιπλημμυρική προστασία, σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, θα θρηνήσουμε πάλι πολλά θύματα, θα καταστραφούν περιουσίες, σπίτια, το βιός των ανθρώπων που με χίλιους κόπους έφτιαξαν μια ζωή».

«Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή», συνέχισε με έμφαση, «είναι να δοθεί άμεσα αποζημίωση 100% σε όλους τους πληγέντες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς “ναι μεν αλλά”. Να δοθούν βοηθήματα, επιδόματα ξανά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ιδιαίτερα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί, να δοθεί χρηματοδότηση από τον ΕΛΓΑ έγκαιρα με συνοπτικές διαδικασίες και με γρήγορες προθεσμίες στο 100%, αλλά και ευρύτερα για να μπορέσει να ανακουφιστεί ο κόσμος, να διασφαλιστούν τα σπίτια, οι υποδομές, τα σχολεία, τα κέντρα υγείας, οι δρόμοι, τα χωράφια απ’ αυτή τη λάσπη».

δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης, είναι θέμα συλλογικής ευθύνης

Σύμφωνα με τον Δ. Κουτσούμπα, «δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης, είναι θέμα συλλογικής ευθύνης, ευθύνης του κράτους, της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, των δήμων, να συνδράμουν και με γενναία χρηματοδότηση και με γρήγορες αποζημιώσεις ταυτόχρονα με την οργάνωση των αντιπλημμυρικών έργων που χρειάζεται αυτή η περιοχή. Αυτό είναι το άμεσο ζήτημα αυτή τη στιγμή μαζί με τα υπόλοιπα αιτήματα που οι ίδιοι οι κάτοικοι μας έχουν θέσει και που το ΚΚΕ ήδη προωθεί», είπε και αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε, χθες, με τον πρωθυπουργό και, όπως ανέφερε, του έθεσε το ζήτημα των αποζημιώσεων, της άμεσης χρηματοδότησης και των αντιπλημμυρικών έργων.

Ταυτοχρόνως, η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ έκανε ερώτηση προς την Κομισιόν «ασκώντας πίεση για να δοθούν κονδύλια σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί όπως ξέρουμε όλοι η ΕΕ στις προτεραιότητές της δεν έχει την αντιπλημμυρική προστασία, την αντιπυρική προστασία και απ’ αυτή τη σκοπιά χρειάζεται πανστρατιά, κινητοποίηση, λαϊκή διεκδίκηση. Το ΚΚΕ θα βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα μαζί με όλους τους κατοίκους», διαβεβαίωσε εξάλλου.

Στη συνέχεια δε, της δήλωσής του, παρατήρησε πως «απ’ την πρώτη στιγμή και με αφορμή την περιοδεία μας σήμερα κάνουμε έκκληση σε όλους να βοηθήσουν. Ιδιαίτερα οι δυνάμεις του κόμματος και της ΚΝΕ έχουν τεθεί σε επιφυλακή και είναι στη διάθεση των τοπικών αρχών για κάθε είδους βοήθεια που τους ζητηθεί, το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι υπόλοιποι. Όμως το κύριο πρόβλημα», επέμεινε, «παραμένει: η κρατική ευθύνη, η κυβερνητική ευθύνη, γιατί πολλές υποσχέσεις, πολλά “θα” ακούμε τόσα χρόνια τώρα, αλλά δυστυχώς η κατάσταση βρίσκεται στα ίδια και χειρότερα. Και μη μας πουν πάλι ότι φταίνε οι προηγούμενοι, γιατί και οι προηγούμενοι έλεγαν ότι έφταιγαν οι προ-προηγούμενοι και όλοι αυτοί είναι ίδιοι: ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε, αποδίδοντας ευθύνες στα τρία αυτά κόμματα. Στο σημείο αυτό βρήκε την ευκαιρία να κάνει και ένα σχόλιο για τα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Και ο ΣΥΡΙΖΑ να μη λέει διάφορα, γιατί το μισό ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, άρα όλοι τους έχουν την ευθύνη, όλο αυτό το αστικό πολιτικό σύστημα, η ΕΕ και όσοι την υπηρετούν».

Κλείνοντας ο γ.γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο αποκαλούμενο «ακραίο καιρικό φαινόμενο», που όμως, όπως υπογράμμισε, «αυτό είναι μόνο το καπιταλιστικό κέρδος, είναι αυτό το σύστημα που δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να τα αντιμετωπίσουν η επιστήμη, η τεχνολογία και οι σύγχρονες δυνατότητες της ανθρωπότητας. Αυτό που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι το ασύδοτο κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, που οδηγεί συνεχώς να γεμίζουν οι τσέπες των λίγων και να την πληρώνουν οι αδύνατοι, οι φτωχοί, τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα».

Ο διάλογος του γ.γ. του ΚΚΕ με τους πολίτες

Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πλημμυροπαθών καθώς και τα αναγκαία έργα υποδομής, βρέθηκαν άλλωστε στο επίκεντρο του διαλόγου που είχε ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, στο Μπούρτζι, τα Πολιτικά και τα Ψαχνά, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του ΚΚΕ.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Μπούρτζι, με φορείς και κατοίκους της περιοχής ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ απευθύνθηκε στους κατοίκους λέγοντας πως: «Θα προτιμούσα πρώτα να ακούσω εσάς τους ίδιους, έτσι ώστε από κοινού να καθορίσουμε ορισμένα ζητήματα, αιτήματα και ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να παρέμβουμε, να πιέσουμε την κυβέρνηση, τον κρατικό μηχανισμό, την Περιφέρεια, το δήμο, έτσι ώστε πιο αποτελεσματικά να δουλέψουν στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των ζημιών, των αποζημιώσεων των κατοίκων που έχασαν τις περιουσίες τους και όχι μόνο, έχασαν τους ανθρώπους τους».

Και να ξεκινήσουν οι ενέργειες αυτές, συνέχισε, αυτό που δε γίνεται πάρα πολλά χρόνια τώρα – και γι’ αυτό την πληρώνει κάθε χρόνο με οξύ και οδυνηρό τρόπο η Εύβοια – είναι οι απαραίτητες υποδομές, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιπυρικής προστασίας. «Όλα αυτά είναι απαραίτητα έτσι ώστε να μην έχουμε κάθε χρόνο θύματα, καταστροφές περιουσιών, σπιτιών των ανθρώπων που τα έφτιαξαν με χίλιους κόπους», υπογράμμισε εξάλλου.

Παράλληλα, σύμφωνα, πάντα, με το δελτίο Τύπου του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας κάλεσε τους παρευρισκομένους να θυμηθούν ότι «μόλις πριν ένα χρόνο, απ’ τα Ψαχνά, είχαμε μιλήσει και είχαμε προειδοποιήσει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, πως αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα και δε γίνουν ουσιαστικά έργα υποδομών θα πληρώσουμε με θύματα και καινούργιες καταστροφές. Και πριν περάσει ένας χρόνος βλέπουμε αυτήν τη νέα καταστροφή, αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα», κατήγγειλε και κατηγόρησε τους κυβερνώντες, την Περιφέρεια και τους δήμους της περιοχής που «δεν έχουν δικαίωμα να λένε ότι έκαναν κάποια έργα, έχουν τις δικές τους ευθύνες». Χρειάζονται εν τέλει «γενναία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας», συμπέρανε.

Στο θέμα των αποζημιώσεων στήριξε το αίτημα για χρηματοδότηση όλων των πληγέντων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και στο 100%, επικρίνοντας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής για «αλισβερίσι με μικροκομματικά κριτήρια». Ενώ προχώρησε και σε κριτική των ανακοινώσεων από το κυβερνητικό κλιμάκιο: «Όλες αυτές οι απαλλαγές, οι διευκολύνσεις που ανακοίνωσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρατούν μόνο ένα εξάμηνο. Δηλαδή, μετά από έξι μήνες ο κόσμος θα έχει να πληρώσει και τους φόρους και τη δόση που τον κυνηγούν από παντού;», διερωτήθηκε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

«Αν είχαν φτιαχτεί οι κοίτες των ποταμών, τα γεφύρια, οι δρόμοι, αν γίνονταν τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα και μια σειρά τέτοια έργα δε θα θρηνούσαμε θύματα, θα προστατεύονταν η ζωή και η περιουσία των ανθρώπων των λαϊκών οικογενειών. ‘Αρα λοιπόν το ζήτημα της ατομικής ευθύνης δεν είναι αυτό που μας λένε», παρατήρησε εξάλλου και, ευκαιρίας δοθείσης, υποστήριξε για την πανδημία: «Για τον κορονοϊό το ρίχνουν στην ατομική ευθύνη και δεν κοιτάνε τις ελλείψεις των γιατρών, των νοσηλευτών, των υποδομών. Ατομική ευθύνη μας λένε και για τις πλημμύρες, για τις πυρκαγιές, η κρατική ευθύνη που είναι;».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τους πολίτες, «εμείς θα τα παλέψουμε αυτά τα ζητήματα μ’ αυτή τη δύναμη που έχουμε και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, κάναμε παρέμβαση στην Κομισιόν, γιατί όπως ξέρετε η ΕΕ – που το παίζει αθώα και οι κυβερνώντες λένε πως είναι ο “παράδεισος” που θα μας λύσει όλα τα προβλήματα και θα μας προσφέρει ασφάλεια – είναι αυτή που εμποδίζει χρηματοδοτήσεις απ’ τους προϋπολογισμούς για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για έργα αντισεισμικής θωράκισης, για αντιπυρικά έργα κ.λπ.».

Κάλεσε συγχρόνως όμως «όλοι μαζί σαν ένας άνθρωπος να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε, να βγούμε στους δρόμους του αγώνα. Το ΚΚΕ θα είναι μπροστά, δε λύνονται όλα τα προβλήματα μόνο με μια ερώτηση στη Βουλή, με μια πίεση στην κυβέρνηση. Εκεί είναι το πρόβλημα και σ’ αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε επαναλαμβάνοντας την κριτική του για ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα