Κουτσούμπας για ψήφο απόδημων: “Πάτε να κάνετε μια μεγάλων διαστάσεων αλλοίωση του εκλογικού σώματος”

Κουτσούμπας για ψήφο απόδημων: “Πάτε να κάνετε μια μεγάλων διαστάσεων αλλοίωση του εκλογικού σώματος”
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο βήμα της Βουλής Eurokinissi

Ο ΓΓ του ΚΚΕ διερωτήθηκε για το εάν η βιασύνη της κυβέρνησης για την ψήφιση του νομοσσχεδίου των αποδήμων σχετίζεται με την προώθηση "επικίνδυνων διευθετήσεων με την Τουρκία στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό".

Τη βιασύνη της κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών, και μάλιστα σε μια περίοδο που η Ελλάδα καίγεται, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Πραγματικά προξενεί εντύπωση η βιασύνη σας να καταθέσετε, και μάλιστα ως το πρώτο νομοσχέδιο της νέας σας κυβερνητικής θητείας, αυτό για την ψήφο των αποδήμων. Το καταθέσατε μάλιστα τις κρίσιμες ώρες που κάτοικοι και πυροσβέστες, έδιναν μια τιτάνια και άνιση μάχη με τις φλόγες σε ολόκληρες περιοχές της Αττικής και πολλών άλλων νομών και σήμερα βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να έχουν γίνει αποκαΐδια. Και η καταστροφή συνεχίζεται. Στη Ρόδο για μέρες η φωτιά καίει παρθένο δάσος, ολόκληρα χωριά, σπίτια, καταστήματα. Στην Κάρυστο, στην Αχαία, στην Κέρκυρα επίσης…» σημειώσε ο γ.γ. της Κ.Ο. του ΚΚΕ και συνέχισε:

«Έχετε μάλιστα το θράσος να προβάλλετε με τη βοήθεια ορισμένων κυρίως Μέσων Ενημέρωσης, την επιχείρηση εκκένωσης χιλιάδων τουριστών και κατοίκων από τις τουριστικές περιοχές της Ρόδου που παραδόθηκαν στις φλόγες ως άθλο! Έλεος! Για να μη πω για την μεγάλη ντροπή του τουριστικού σας θαύματος! Να βουλιάζει ένα ολόκληρο νησί από τουρίστες, αλλά να καίγεται για μέρες, γιατί δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές, γιατί δεν έχετε πάρει ουσιαστικά μέτρα πρόληψης αντιμετώπισης των πυρκαγιών!

Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Δίπλα στα πεντάστερα ξενοδοχεία τουρίστες στοιβαγμένοι στην καρότσα ενός αγροτικού για να σωθούν από τις φλόγες. Θα μας πείτε ξανά για την κλιματική αλλαγή και κρίση που έχει έρθει απ’ την κλιματική αλλαγή. Η γνωστή καραμέλα που αναμασάτε δυστυχώς συνεχώς, όλες μα όλες οι κυβερνήσεις, για να καλύψετε τις εγκληματικές σας ευθύνες.

Η κλιματική αλλαγή φταίει για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη; Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που πήρατε και λέγατε μάλιστα πως είστε πανέτοιμοι;

Η κλιματική αλλαγή φταίει για την ελλιπή στελέχωση των Δασαρχείων; Για το ότι δεν είχαν στα δάση φτιαχτεί έγκαιρα αντιπυρικές ζώνες; Για το ότι δεν έχει ενισχυθεί η πυροσβεστική με το απαραίτητο προσωπικό και τα αναγκαία μέσα και πάει λέγοντας;»

Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έτρεξαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν τους πυρόπληκτους κατοίκους:  «Θέλετε να σας πούμε τι εικόνες συνάντησαν; Τα καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση της Αττικής, άλλες οργανώσεις. Ολόκληροι οικισμοί της Αττικής με ένα σωρό παρατημένα σκουπίδια και ξερόκλαδα, γκρέιντερ να τρέχουν την τελευταία στιγμή να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες στα ακαθάριστα δάση, κρουνούς που δεν έβγαζαν στάλα νερό, μία εύφλεκτη ύλη για να γίνουν όλα παρανάλωμα. Λιγοστές επίγειες δυνάμεις πυροσβεστών που να μην ξέρουν πού να πρωτοπάνε, απαρχαιωμένος εξοπλισμός με μάνικες που ήθελαν συνεχώς μπαλώματα, ενώ κάποιες από αυτές δεν ”κουμπώναν” καν σε όσους κρουνούς είχαν νερό.

Οι εναέριες πτήσεις πυροσβεστικών μέσων ήταν ελάχιστες ως και ανύπαρκτες για ορισμένους οικισμούς που πλήττονταν από τις φλόγες για ώρες και εγείρουν όλα αυτά ερωτηματικά. Και βέβαια το αυτοματοποιημένο μήνυμα του “τρεχάτε να σωθείτε” με δρόμους που ανοιγόκλειναν συνεχώς, ήταν η μόνη “λύση” που πρόκρινε η κυβέρνησή σας, δημιουργώντας ένα ακόμα αλαλούμ.»

«Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να είναι άλλοθι αλλά ο λόγος για να υπάρξει επιτέλους πραγματική αλλαγή πλεύσης στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας με προτεραιότητα στην πρόληψη. Εσείς όμως συνεχίζετε. Για άλλη μια χρονιά τα χρήματα που εγκρίθηκαν για έργα δασοπροστασίας είναι το 10% αυτών που είναι αναγκαία σε ετήσια βάση για το σύνολο της δασοπροστασίας. Με τα χρήματα αυτά, έγιναν αποσπασματικοί και αμφίβολης αποτελεσματικότητας καθαρισμοί, στο 1% των εκτάσεων, ενώ έπρεπε να έχουν γίνει καθαρισμοί σε 4 εκατομμύρια στρέμματα δάσους ως απόλυτη προτεραιότητα, πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου» πρόσθεσε.

Γιατί αυτή η βιασύνη για την ψήφο των αποδήμων;

«Και ενώ η μισή Ελλάδα καίγεται, εσείς εδώ μέσα βγάζετε κορώνες για τον Ελληνισμό της διασποράς… Ξαναρωτάμε λοιπόν. Γιατί αυτή η βιασύνη για την ψήφο των αποδήμων;» είπε ο γ.γ. της Κ.Ο. του ΚΚΕ και δήλωσε:

«Μήπως συνδέεται και με μια άλλη σας βιασύνη, να προωθήσετε τις επικίνδυνες διευθετήσεις με την Τουρκία και μάλιστα υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό;

Ακούσαμε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να μιλάει για “αναγκαίες υποχωρήσεις” και να λέει ότι “η εθνική κυριαρχία είναι σχετική έννοια”. Τι ακριβώς εννοεί; Κυριαρχία σημαίνει έδαφος, χωρικά ύδατα και εθνικός εναέριος χώρος. Τι από όλα αυτά είναι σχετικό;

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, βέβαια. Ξέρουμε ότι ο εθνικισμός, στα θολά νερά του οποίου έχετε “ψαρέψει” πολλές φορές και εσείς και άλλοι πολλοί που έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους τώρα, είναι “ένα τσιγάρο δρόμος” από τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου. Εθνικισμός και κοσμοπολιτιαμός είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που χρησιμοποιείται ανάλογα την περίσταση. Και αυτός ο δρόμος διανύεται πολύ εύκολα όταν το απαιτήσουν διάφοροι γεωπολιτικοί παράγοντες, επενδυτικά σχέδια και συμφέροντα, τροφοδοτώντας ακόμα περισσότερο και τον ακραίο εθνικισμό.

Είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα η ιστορία της παράταξής σας, μην τα θυμηθούμε τώρα…»

«Εμείς έχουμε εδώ και καιρό προειδοποιήσει τον λαό μας, πως η κυβέρνησή σας δουλεύει συστηματικά για να διαμορφωθούν οι όροι της συνδιαχείρισης, συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου με το τουρκικό κράτος, προς όφελος των ενεργειακών και άλλων ομίλων, σε βάρος βέβαια των δύο λαών, με βαριές συνέπειες στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Προετοιμάζετε έναν οδυνηρό, απαράδεκτο συμβιβασμό. Είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό φανερό…» υπογράμμισε σε άλλο σημείο.

«Σταματήστε, όμως, να παριστάνετε ότι είστε οι μόνοι που κόπτεστε για τους Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και θέλετε να τους δώσετε φωνή. Αυτό είναι το πιο προκλητικό από όλα… Δεν έχετε ακούσει τη φωνή των νέων ανθρώπων που έφυγαν όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, να λένε ότι θα ήθελαν να γυρίσουν στους φίλους και τις οικογένειές τους, αρκεί να μπορούσαν να δουλέψουν με αξιοπρέπεια στο αντικείμενο που σπούδασαν;

Αλήθεια, η εργασιακή ζούγκλα που έχετε διαμορφώσει – κι εσείς και όλες οι κυβερνήσεις με νομοσχέδια – όπως, για παράδειγμα, το έκτρωμα του κυρίου Χατζηδάκη, αυτά δεν είναι που σπρώχνουν σε αυτή την κατεύθυνση, στη μετανάστευση;

Αλήθεια, σας έπιασε ο πόνος για τους Έλληνες του εξωτερικού; Ποια προβλήματά τους αντιμετωπίσατε; Δεν έχετε ακούσει τις κραυγές αγωνίας των οικογενειών των ομογενών για την κατάσταση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης;» συνέχισε.

«Δυστυχώς, τους ομογενείς τούς βλέπετε σαν “κουκιά” και τίποτα περισσότερο. Ξέρετε, θα μπορούσαμε κι εμείς να σκεφτούμε με τον ίδιο τρόπο και να πούμε ότι μας συμφέρει να ψηφίζουν περισσότεροι στις κάλπες του εξωτερικού, στις οποίες πήραμε 12%. Είναι, άλλωστε, γνωστοί οι δεσμοί αίματος που έχουμε – και μέσω των οργανώσεών μας στο εξωτερικό – με τους Έλληνες μετανάστες, νεώτερους και μεγαλύτερους, όλων των γενιών.

Η διαφορά μας είναι ότι εμείς τοποθετούμαστε από θέσεις αρχών και λέμε ότι πρέπει να διευκολύνονται να ψηφίζουν οι ομογενείς εκείνοι που διατηρούν πραγματικούς δεσμούς με την Ελλάδα, που οι συνθήκες ζωής τους προσομοιάζουν στις συνθήκες ζωής των υπολοίπων ψηφοφόρων. Που θα δεχτούν – με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – και τις συνέπειες της μίας ή της άλλης πολιτικής επιλογής για το κόμμα που θα ψηφίσουν. Για παράδειγμα, κάποιος από τις ΗΠΑ θα μπορεί με την ψήφο του να στηρίζει την κατάργηση του 8ωρου και την παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας» των εργαζομένων ή την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, παρότι ο ίδιος ούτε θα δουλέψει ούτε θα συνταξιοδοτηθεί ποτέ εδώ! Θα «αποφασίζει» για την πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, παρότι, ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος δικός του θα πάει ποτέ σε σχολείο ή σε νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Κάποιος από την Αυστραλία θα μπορεί να στηρίζει με την ψήφο του αύξηση των φόρων που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που ζουν στην Ελλάδα και όχι φυσικά ο ίδιος. Από τον Καναδά να καθορίζει με την ψήφο του τον ρόλο της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, τη συμμετοχή σε επεμβάσεις και πολέμους πιθανόν, τα επικίνδυνα ΝΑΤΟικής έμπνευσης παζάρια για τα κυριαρχικά δικαιώματα που έλεγα πριν, παρότι δεν έχει ο ίδιος καμιά εμπλοκή σε όλα αυτά, παρά μόνο συναισθηματικά.

Γι’ αυτό και προτείναμε τα συγκεκριμένα κριτήρια που υιοθέτησε τελικά η Βουλή στον υπάρχοντα νόμο και είναι κριτήρια παρόμοια με αυτά που έχουν όλες οι χώρες με μεγάλη ομογένεια, όπως η δική μας, για ευνόητους λόγους που σχετίζονται και με την κυριαρχία. Κάποιες μάλιστα από αυτές που εσείς οι ίδιοι αποκαλείτε ως «σοβαρές χώρες» έχουν και πολύ αυστηρότερα κριτήρια.

Λέτε ότι ο νόμος αυτός δεν απέδωσε, αφού τελικά ψήφισαν λίγοι. Καταρχήν εσείς οι ίδιοι είστε οι πρώτοι που τον υπονομεύσατε, μιλώντας για δήθεν “αξεπέραστες προϋποθέσεις”, ενώ κάθε άλλο παρά αξεπέραστες ήταν, για όσους έφυγαν, για παράδειγμα, από το 2010 και μετά» υπογράμμισε.

«Μην μας λέτε, όμως, ότι δεν αλλάζετε τίποτα το ουσιαστικό με το εν λόγω νομοσχέδιο, αφού η διευκόλυνση αφορά μονάχα όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι και μπορούν και σήμερα να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν να ψηφίσουν!

Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι… Όσο ισχύει το απαράδεκτο δίκαιο του αίματος, που δίνει τη δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας, και άρα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, σε όποιον μπορεί να αποδείξει ότι είχε έναν πρόγονο, έστω και μακρινό, από το 1900, που να ήταν από την Ελλάδα.

Δίνετε ή δεν δίνετε κίνητρο με αυτό το νομοσχέδιο για να γίνουν μαζικές αιτήσεις απόκτησης της ιθαγένειας από ανθρώπους που μέχρι τώρα δεν είχαν ασχοληθεί καν, ούτε καν τους ενδιέφερε;

Για φανταστείτε, μια εκλογική διαδικασία στην οποία η πρώτη θέση, το μπόνους των εδρών ή το ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή, να κρίνεται οριακά και στο αποτέλεσμα έχει παίξει καθοριστικό ρόλο η ψήφος ανθρώπων που ζουν στην άλλη άκρη του κόσμου και πιθανά να μην έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα.

Τι συζήτηση θα ανοίξει τότε εντός των συνόρων; Θα στραφούν ή δεν θα στραφούν οι άνθρωποι που ίσως ήθελαν ένα άλλο αποτέλεσμα, εναντίον των ομογενών;

Βλέπετε πώς διαμορφώνετε τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί διχόνοια ανάμεσα στους “μέσα” και στους “έξω”;

Και, βέβαια, με την ψήφιση του νομοσχεδίου σας φτάνουμε στον απόλυτο παραλογισμό: Να διευκολύνεται να ψηφίζει από τον τόπο που βρίσκεται αυτός που δουλεύει, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ και να μην διευκολύνεται αυτός που δουλεύει μια σαιζόν στη Σαντορίνη. Αλλά είπαμε, εσάς σας νοιάζουν μόνο τα κουκιά σας…

Κλείνοντας, θέλουμε να σας ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην περάσει η προπαγάνδα σας τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων» κατέληξε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα