Αποστάσεις Κουμουτσάκου: "Στην Δημοκρατία ουδείς παρακολουθείται"

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος
Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος EUROKINISSI

Διακριτικές αποστάσεις από την θέση που διατύπωσε στην ΔΕΘ ο Μητσοτάκης, από τον πρώην υπουργό.

Διακριτικές αλλά σαφείς αποστάσεις φαίνεται πώς έλαβε από την «κεντρική γραμμή» της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, όπως τουλάχιστον αυτή εκφράστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός τοποθετούμενος στην κοινοβουλευτική συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ, τόνισε πως η προστασία του απορρήτου βρίσκεται «στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων» επισημαίνοντας πως από θέση αρχής κανείς δεν μπορεί να παρακολουθείται εκτός αν συντρέχουν λόγοι καθορισμένοι από το Σύνταγμα και τους νόμους.

Θέση που σαφώς κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από την αντίληψη του ότι άπαντες, ακόμη και τα πολιτικά πρόσωπα, μπορούν να βρεθούν δυνητικά υπό το καθεστώς παρακολούθησης που εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην ανάγκη αλλαγών στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις.

Όπως δήλωσε «οι αλλαγές θα πρέπει να κινηθούν στην λεπτή γραμμή της σύνθεσης και του σεβασμού δύο πολύτιμων αγαθών: Της πλήρους προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων που έχουν στον πυρήνα τους την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας και του απαραβίαστου των επικοινωνιών» αλλά και «το ύψιστο καθήκον της διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας ειδικά σε καιρούς υπαρκτών μεγάλων προκλήσεων».

Στην συνέχεια ο Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε πως «ανεξέλεγκτα και αυτονομημένα άβατα στην Δημοκρατία δεν νοούνται». Σημειώνοντας πως «αυτό πρέπει να διασφαλίζεται κάθε μέρα, κάθε ώρα καθώς η ουσιαστική βελτίωση της δημοκρατικής λειτουργίας κατά κύριο λόγο μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι ένα διαρκές αίτημα της φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Επίσης ο πρώην υπουργός ανέφερε πως «στην αστική φιλελεύθερη δημοκρατία που η δική μας παράταξη υπηρετεί η προστασία του απαραβίαστου της ιδιωτικής σφαίρας βρίσκεται στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων στην καρδιά της Δημοκρατίας. Στην Δημοκρατία μας λοιπόν είναι θεμελιώδης η παραδοχή ότι επί της αρχής ουδείς παρακολουθείται εκτός αν συντρέχουν καθορισμένες από το Σύνταγμα και τους νόμους προϋποθέσεις και λόγοι εθνικής ασφάλειας, προκειμένου να να γίνει κάποιος αντικείμενο παρακολούθησης. Από αυτή την εξαίρεση ουδείς εξαιρείται σύμφωνα πάντα και στο πλαίσιο του Συντάγματος».

Το σκάνδαλο των υποκλοπών σε 5'

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γιώργος Κουμουτσάκος, Υποκλοπές, ΕΥΠ, Κυριάκος Μητσοτάκης
SHARE:

24Media Network