Κουτσούμπας: Επικοινωνιακός αντιπερισπασμός από την κυβέρνηση

O Δημήτρης Κουτσούμπας
O Δημήτρης Κουτσούμπας EUROKINISSI

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι σκάνδαλο Novartis υπάρχει επεσήμανε ότι η κυβέρνηση με τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο επιχειρεί αντιπερισπασμό.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη βουλή σχετικά με την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά, και σίγουρα δε θα είναι και η τελευταία, που μια υπόθεση που εμφανίζεται ως σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα και προβλήματα της επικαιρότητας. Στην προηγούμενη Βουλή είχαμε το σκάνδαλο Νovartis -το υπαρκτό σκάνδαλο- σήμερα έχουμε την αντίστροφη εκδοχή του, τις καταγγελίες που γίνονται για παράνομες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης».

Επισήμανε ότι ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης, ο πολιτικός χρόνος που η κυβερνητική πλειοψηφία επιλέγει να φέρει το συγκεκριμένο θέμα στη βουλή δεν είναι καθόλου τυχαίος, καθώς σημειώνονται πολύ σοβαρές εξελίξεις τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική που αφορούν στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο που «συνιστά ευθεία επίθεση σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν μείνει όρθια καθώς και στην ίδια την λειτουργία και αυτονομία των συνδικάτων και το δικαίωμα στην απεργία "που ξεκίνησε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστή τροπολογία Αχτσιόγλου», στη σχεδιαζόμενη νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση «που με όχημα το νόμο Κατρούγκαλου και τους τρεις πυλώνες» η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης με πρώτο βήμα τις επικουρικές.

Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα υπάρχει η υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις και οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που προετοίμασε άλλωστε αυτή τη Συμφωνία, και οι οποίοι «είναι εκτός πραγματικότητας και στην κυριολεξία βιάζουν την αλήθεια».

Τόνισε ότι η επικίνδυνη αυτή συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις μετατρέπει τη χώρα σε ένα ορμητήριο με μεγάλους κινδύνους για το λαό, υπηρετεί το στόχο των ΗΠΑ για την αναβάθμιση της παρέμβασής τους στην Α. Μεσόγειο, Μ. Ανατολή, Β. Αφρική και Περσικό Κόλπο, ενώ παράλληλα καθημερινά διαψεύδονται τα περί «προστασίας απ' την Τουρκία», «ασφάλειας», «σταθερότητας» στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ, οι οποίες ζήτησαν προχθές τη συμμετοχή ελληνικού πολεμικού πλοίου στην πολυεθνική δύναμη των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, πριν καλά - καλά αναχωρήσει ο Πομπέο από την Αθήνα, έδωσαν το πράσινο φως στην Τουρκία για νέα πολεμική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία κατά του συριακού λαού, κατά των Κούρδων, με μαζικές δολοφονίες αμάχων και νέα διόγκωση του προσφυγικού ρεύματος» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει αυτή τη συζήτηση και την ενημέρωση του ελληνικού λαού καθώς γνωρίζει ότι αυτός είναι αντίθετος σε τέτοιους σχεδιασμούς και το απέδειξε με δύο μαζικές απεργίες, τη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ «θα εναντιωθεί ακόμα περισσότερο, αν μάθει την αλήθεια για τους πραγματικούς στόχους και τις πραγματικές συνέπειες της πολιτικής σας».

Είπε ότι ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση καταφεύγει σε επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, «να συζητάμε πάλι για τη Νovartis, τον Παπαγγελόπουλο κλπ» το οποίο χαρακτήρισε ως «βολική ατζέντα και βολική αντιπαράθεση». Ανέφερε ότι ακόμα και ο τρόπος συζήτησης γύρω από τα σκάνδαλα «συσκοτίζει αντί να βοηθά στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ «από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η συζήτηση για το σκάνδαλο Νovartis, είχε τονίσει ότι, πέρα από την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, θα πρέπει να διερευνηθούν και οι βαθύτερες αιτίες των σκανδάλων ειδικά στο χώρο του φαρμάκου, οι βαθύτερες αιτίες που έφεραν το συγκεκριμένο σκάνδαλο στην επιφάνεια. Και αυτές οι αιτίες βρίσκονται στο ότι το φάρμακο αποτελεί ένα προσοδοφόρο εμπόρευμα - ιδιοκτησία ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και κατ' επέκταση στους σφοδρούς ανταγωνισμούς μεγάλων ομίλων για μεγαλύτερα κέρδη».

Αναλύοντας στην ομιλία του τους ανταγωνισμούς αυτούς, είπε ότι «υπάρχει η αντικειμενική βάση για ένα ατέλειωτο 'δούναι και λαβείν', μεταξύ ομίλων, του πολιτικού προσωπικού τους, κυβερνήσεων. Και στο έδαφος αυτό οι μίζες, η διαφθορά, τα σκάνδαλα, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, επιχειρηματικών, έως και γεωπολιτικών παιχνιδιών, ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, ανάμεσα σε κορυφαία μονοπώλια και καπιταλιστικά κράτη».

Επισήμανε ακόμα ότι παρά την αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων που κυβέρνηση τη χώρα, με αφορμή την υπόθεση Novartis, για το ποιος μείωσε περισσότερο την κρατική φαρμακευτική δαπάνη, εν τέλει "τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι κυβερνήσεις, οι οποίες προχώρησαν στη μείωση της δημόσιας δαπάνης, δεν το έκαναν για να πλήξουν τα μεγάλα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά για να πετύχουν τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής και να φορτώσουν βέβαια το οικονομικό βάρος κυρίως στους εργαζόμενους".

"Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τη δραστική μείωση που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, η αποτύπωση στις λιανικές τιμές είναι πάρα πολύ μικρή. Μπορεί η κρατική δαπάνη για το φάρμακο να μειώνεται, όμως δεν μειώνεται το κόστος των φαρμάκων. Με αποτέλεσμα ο ασθενής να επιβαρύνεται επιπρόσθετα για την αγορά του" πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ στην επιτροπή που συστάθηκε για την υπόθεση Novartis είχε προτείνει "εξέταση όλων των αδικημάτων, εξέταση όλων των μαρτύρων και τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονταν σε συνθήκες δημοσιότητας και διαφάνειας, μόνο θετική συμβολή θα είχαν στη διερεύνηση συνολικά της υπόθεσης, που προχωρούσε παράλληλα με τις δικαστικές αρχές". "Η πορεία, όμως, της επιτροπής και ο σύντομος βίος της θα μείνει στην κοινοβουλευτική ιστορία ως ένα ακόμα μνημείο εκφυλισμού" επισήμανε. Ανέφερε στη συνέχεια ότι σήμερα υπάρχει "μια αντίστροφη εκδοχή της υπόθεσης Novartis με καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, που αφορά σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα", ενω ανάλογα με το πως διαμορφώνεται κάθε φορά ο πολιτικός συσχετισμός "αύριο μπορεί να έχουμε και μια τρίτη εκδοχή της υπόθεσης Novartis".

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: K.K.E, novartis
SHARE:

24Media Network