Κουτσούμπας: Υπαρκτός ο κίνδυνος γενίκευσης ενός πολέμου

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην πλατεία Συντάγματος
Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην πλατεία Συντάγματος EUROKINISSI

Την ανησυχία και την του ΚΚΚΕ στις "επικίνδυνες", όπως τις χαρακτήρισε εξελίξεις στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος

Την ανησυχία και την του ΚΚΚΕ στις "επικίνδυνες", όπως τις χαρακτήρισε εξελίξεις στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής κομμουνιστικής συνάντησης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, η ένταση των ανταγωνισμών και η κάθοδος στην ανατολική Μεσόγειο πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών έχουν ως αποτέλεσμα την όξυνση των αντιθέσεων και τον κίνδυνο "γενίκευσης ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου" στην περιοχή της Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται και η τουρκική προκλητικότητα.

Όπως λέει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, οι ανησυχίες αυτές οδηγούν το ΚΚΕ να πει στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να βλέπει τις "επικίνδυνες εξελίξεις" με τον προσανατολισμό των ελληνικών κυβερνήσεων στον ευρωατλαντικό άξονα και ιδιαίτερα στον "αμερικανοΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλισμό", όπως λέει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η δήλωση του Δ. Κουτσούμπα

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες, σε σημαντικές συναντήσεις με κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, από 27 χώρες όλης της Ευρώπης, για να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στις χώρες μας και γενικότερα στην Ευρώπη και στην περιοχή.

Ανησυχούμε ιδιαίτερα και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις επικίνδυνες εξελίξεις στη Συρία, την Ανατ. Μεσόγειο, με την ένταση των ανταγωνισμών και την κάθοδο εκεί πολλών πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών, με αποτέλεσμα να οξυνθούν οι αντιθέσεις και να υπάρχει ο κίνδυνος γενίκευσης ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου ευρύτερα στην περιοχή της Ευρώπης, της Ανατ. Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Στα πλαίσια αυτά εκφράζεται και η ένταση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας στο Αιγαίο, την κυπριακή ΑΟΖ. Απ' αυτή τη σκοπιά οι ανησυχίες μας, μας οδηγούν να πούμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να βλέπει, ως βασικό συμπέρασμα όλης αυτής της πορείας, τις επικίνδυνες εξελίξεις με τον προσανατολισμό των κυβερνήσεων - και της σημερινής κυβέρνησης - στον ευρωατλαντικό άξονα, ιδιαίτερα την πρόσδεσή της στον αμερικανοΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλισμό, τις βάσεις του θανάτου που υπάρχουν στην πατρίδα μας και όλα αυτά που συμβαίνουν με τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως καλούμε σε πάλη για την αποδέσμευση απ' αυτές τις λυκοσυμμαχίες.

Οι λαοί μας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, ο ελληνικός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τους γειτονικούς λαούς και των Βαλκανίων και της Τουρκίας και της Ανατ. Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δυναμώσει η πάλη για φιλία, αλληλεγγύη, συνεργασία, ειρήνη και ευημερία, για κατάργηση του συστήματος που οδηγεί μόνο σε φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: K.K.E

ADVERTISING

SHARE: