Κουβέλης: Δεν είχαμε συμφωνήσει με την τρόικα για απολύσεις

Κουβέλης: Δεν είχαμε συμφωνήσει με την τρόικα για απολύσεις

Τι δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τον ρόλο της ΔΗΜΑΡ, τη δικομματική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ως επιβολή ιδεολογικοπολιτικού χαρακτήρα θεωρεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης την απαίτηση της τρόικας να κλείσουν οι αμυντικές βιομηχανίες και η ΛΑΡΚΟ, χωρίς μάλιστα αποζημίωση των εργαζομένων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Κουβέλης μίλησε για την ανάγκη να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική και να ξεκινήσει μία καινούργια διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Υποστήριξε ότι τα Εθνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) δεν πρέπει να κλείσουν και ανέφερε ότι υπάρχει και σχετική ειδική πρόβλεψη στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, που επιτρέπει για τέτοιους φορείς τη χρηματοδότηση από το δημόσιο της κάθε χώρας.

Ωστόσο, σημείωσε, ότι υπάρχει ανάγκη αναδιαρθρώσεων, αλλά καμία δεν δικαιολογείται με οριζόντιες απολύσεις και με κατάργηση των βασικών δικαιωμάτων του κάθε εργαζομένου.

"Θέλουν την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, μία ισοπέδωση που έχει καταγραφεί με εξαιρετικά χαρακτηριστικό τρόπο και στο ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Όψιμα και πέρα από κάθε αρχική συμφωνία, ήρθε η τρόικα, δηλαδή οι δανειστές μας, να επιβάλει τις οριζόντιες απολύσεις. Η συμφωνία με τους εταίρους μας δεν ήταν οι απολύσεις. Ήταν η λεγόμενη "κινητικότητα". Και μάλιστα, είχε αποφευχθεί στο γνωστό Eurogroup ότι δε θα συμπεριληφθεί ο όρος "έξοδος". Και ήρθε κάποια στιγμή η τρόικα και μάλιστα με έναν απαράδεκτο τρόπο -θα έλεγα και χωρίς την αναγκαία διαπραγμάτευση από την πλευρά της χώρα μας- να ζητήσει οριζόντιες απολύσεις", είπε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε την ανάγκη -και όταν ήμασταν στην κυβέρνηση και σήμερα, όπως είπε χαρακτηριστικά- για "διαφορετική διαπραγμάτευση με την τρόικα, που θα αναδεικνύει όλα εκείνα τα πολιτικά στοιχεία τα οποία δεν έχουν σχέση με τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά έχουν σχέση με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες όμως δεν μπορούν να οδηγούν στην πλήρη απορρύθμιση".

Ο κ. Κουβέλης υπεραμύνθηκε της επιλογής της ΔΗΜΑΡ να μπει στην κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2012 για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, ωστόσο επέρριψε την ευθύνη για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. "Η ΔΗΜΑΡ ήταν βαρίδι πια για τους δύο συγκυβερνώντες. Δεν ήθελαν να ακούσουν τον λόγο της ΔΗΜΑΡ. Εμείς δε μπήκαμε στην κυβέρνηση για να φύγουμε. Αναγκαστήκαμε να έχουμε τη συγκεκριμένη αυτή στάση ως αποτέλεσμα της δικής τους συμπεριφοράς και όχι της δικής μας" επεσήμανε εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι καταγράφεται στη συνείδηση του πολίτη ως η υπεύθυνη δύναμη.

Αναφορικά με τον ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι η χώρα δεν έχει αυτή την ώρα καμία ανάγκη από εκλογές αλλά δεν τις απέκλεισε. "Αυτή η πολιτική, αν δεν αλλάξει, θα καταγράφει κάθε μέρα και περισσότερο τα αδιέξοδά της. Αν ο κ. Σαμαράς επιλέξει την προσφυγή στις κάλπες, η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει -έχει τη συνταγματική δυνατότητα αλλά και την πολιτική υποχρέωση- μία άλλη κυβέρνηση στον τόπο. Η πολιτική σταθερότητα δεν είναι συνυφασμένη με τη συντηρητική και αδιέξοδη πολιτική που σήμερα ακολουθείται" είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, χαρακτήρισε την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ως συμπεριφορά και διαδρομή εκκρεμούς, ενώ δημαγωγεί για το εκλογικό αποτέλεσμα που ελπίζει.

SHARE:

24Media Network