Κρέτσος: Ποιοτική διαφορά και μειωμένο κόστος λειτουργίας στην ΕΡΤ σε σχέση με την ΝΕΡΙΤ

Κρέτσος: Ποιοτική διαφορά και μειωμένο κόστος λειτουργίας στην ΕΡΤ σε σχέση με την ΝΕΡΙΤ
O πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος Eurokinissi

"Η ΕΡΤ ανοιχτή ενοχλεί κάποιους" επισήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής καλώντας το ΚΙΝ.ΑΛ. να πάρει θέση για την μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων της Superleague από την ΕΡΤ που επικρίθηκε από ιστοσελίδες που πρόσκεινται στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Η ΕΡΤ ανοιχτή ενοχλεί κάποιους» υπογράμμισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος δίνοντας στοιχεία για την ποιοτική διαφορά, αλλά και την μείωση στο κόστος λειτουργίας, μεταξύ της σημερινής ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ, όπως και της ΕΡΤ πριν το «μαύρο». Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Ανδρέα Λοβέρδου σχετικά με τις καταγγελίες για την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, ο Λ. Κρέτσος προκάλεσε το ΚΙΝ.ΑΛ. να πάρει θέση για το αν κακώς η ΕΡΤ πήρε τα δικαιώματα μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων της Superleague, όπως υποστηρίζουν ιστοσελίδες που πρόσκεινται στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Παράλληλα, ο Λ. Κρέτσος προέτρεψε όποιον έχει στοιχεία κακοδιαχείρισης να τα πάει στον εισαγγελέα. Ο Λ. Κρέτσος μίλησε για «στοχοποίηση» της ΕΡΤ και για «χτυπήματα κάτω από την ζώνη» επισημαίνοντας όμως ότι «η πραγματικότητα μιλά από μόνη της». Ο Λ. Κρέτσος σχολίασε ότι η ΕΡΤ έχει «εξαιρετική ποικιλία περιεχομένου», την στιγμή που το ανταποδοτικό τέλος είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη κι ο αριθμός των εργαζομένων μικρότερος από άλλες δημόσιες τηλεοράσεις.

Ίδιες εκπομπές σε ΝΕΡΙΤ και ΕΡΤ έχουν κατά 20%-40% μικρότερο κόστος παραγωγής

Ο Λ. Κρέτσος υπογράμμισε ότι η ΕΡΤ καλύπτει το 13% του τηλεοπτικού χρόνου με δελτία ειδήσεων και το 21% με εκπομπές ενημερωτικού περιεχομένου, την στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό επί ΝΕΡΙΤ ήταν στο 60%. Την ίδια ώρα, η ΕΡΤ προσφέρει κατά 56% «ποιοτικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα», ενώ το ίδιο ποσοστό στην ΝΕΡΙΤ ήταν στο 16,2%. Ο Λ. Κρέτσος επισήμανε επίσης ότι ίδιες εκπομπές που παίζονταν και στη ΝΕΡΙΤ και στην ΕΡΤ έχουν μειωμένο κόστος παραγωγής κατά 20%-40%. Σχετικά με τις εξωτερικές παραγωγές, ο Λ. Κρέτσος σχολίασε ότι το κόστος τους είναι κατά 42% μικρότερο από της ΝΕΡΙΤ.

Σχετικά με τις μεταδόσεις αγώνων της Superleague, ο Λ. Κρέτσος αναφέρθηκε στην οικονομική διάσταση του ποδοσφαίρου επικαλούμενος μελέτη του 2011 του ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με αυτήν την μελέτη οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες συμβάλλουν με 2,3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, καθώς 550 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ δημιουργούν 40.000 θέσεις εργασίας. Ο Λ. Κρέτσος κάλεσε το ΚΙΝ.ΑΛ. «να πείτε ευθέως ότι κακώς η ΕΡΤ πήρε το ποδόσφαιρο», όπως κάνουν ιστοσελίδες που συνδέονται με τον Β. Μαρινάκη.

Καμία οσμή σκανδάλου, να έρθει ο εισαγγελέας

Ο Λ. Κρέτσος σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει «καμία οσμή σκανδάλου» σε σχέση με την ΕΡΤ και τόνισε ότι δεν έχει πρόβλημα να έρθει ο εισαγγελέας για έλεγχο. Ο Λ. Κρέτσος ενημέρωσε για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες της ΕΡΤ με την δημιουργία θυγατρικών εταιρειών για το ποδόσφαιρο, την διάχυση των τεχνολογικών καινοτομιών και την παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου. Ο Λ. Κρέτσος άφησε αιχμές για τον «διακαή πόθο» κάποιων η ΕΡΤ να κλείσει ή να αποτελέσει «φθηνό παρακολούθημα των ιδιωτικών καναλιών».

Λοβέρδος: Δικοί σας άνθρωποι θέτουν θέματα

Ο Αν. Λοβέρδος τόνισε ότι οι καταγγελίες για την λειτουργία της ΕΡΤ προέρχονται από ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που «θέτουν εμμέσως θέματα διαφθοράς» επικαλούμενος τις δηλώσεις του εντεταλμένου σύμβουλου προγράμματος Σπύρου Κρίμπαλη, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη και του δημοσιογράφου Αντώνη Αλαφογιώργου. «Δικοί σας άνθρωποι θέτουν θέματα» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο Αν. Λοβέρδος παρατήρησε ότι οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος «όχι για να έχουμε την ενημέρωση που θέλει ο κ. Παππάς» κι άφησε υπονοούμενα για εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτώμενος αν «η δημόσια τηλεόραση είναι ιδιοκτησία υπουργού» και θυμίζοντας επιθέσεις από «μία περίεργη εκπομπή» κατά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο Αν. Λοβέρδος έκανε λόγο για μετατροπή της ΕΡΤ σε «ΣΥΡΙΖΑ Channel» εκτιμώντας ότι παρόμοια ήταν κι η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ και για τα ιδιωτικά κανάλια κατά τον πρώτο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα