Κύριε Ζάεφ, η Μέρκελ στο τηλέφωνο

Κύριε Ζάεφ, η Μέρκελ στο τηλέφωνο
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποδέχεται τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάφ στην Καγκελαρία στο Βερολίνο. 21 Φεβρουαρίου 2018 AP

Πώς βλέπουν οι Γερμανοί τις διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό. Το ενδιαφέρον του Βερολίνου, τα τηλεφωνήματα της καγκελαρίου στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και το ορόσημο της 28ης Ιουνίου

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τα όσα εξελίσσονται στο Σκοπιανό τις τελευταίες εβδομάδες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είναι από τους Ευρωπαίους ηγέτες που επιθυμεί να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει συνομιλήσει αρκετές φορές με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, αλλά και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας τη στήριξή της να λυθεί το θέμα το οποίο παρακολουθεί στενά πάνω από μια δεκαετία.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ορίσει και ξεχωριστό διπλωματικό σύμβουλο οποίος είναι επιφορτισμένος να παρακολουθεί το ζήτημα.

Τα συνεχή τηλεφωνήματα Μέρκελ στο Ζάεφ κρύβουν ενδιαφέρον για δύο συγκεκριμένους λόγους:

Το Βερολίνο ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα των Βαλκανίων στα οποία διατηρούν άλλωστε πολλές επενδύσεις.

Επιπλέον δεν επιθυμούν την προσέγγιση της Ρωσίας στην περιοχή και θέλουν να κλείσουν τα κενά τα οποία ενδεχομένως η Μόσχα θα θελήσει να εκμεταλλευτεί για να αυξήσει την επιρροή της.

Στους κόλπους των Ευρωπαίων πάντως πιο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν για να δοθεί άμεσα πράσινο φως στα Σκόπια να πάρουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Μαζί του φαίνεται να συμφωνεί και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι τον Ιούλιο αναλαμβάνει τα ηνία της προεδρίας του Ευρωπαικού συμβουλίου η Αυστρία μια χώρα καθαρά ευρωσκεπτικιστική.

Ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων τις επόμενες δύο εβδομάδες η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 28 Ιουνίου θα έχει ως θέμα στους διαδρόμους του κεντρικού κτιρίου των Βρυξελλών, όπου θα συναντηθούν οι ηγέτες των χωρών, το θέμα του Σκοπιανού.

Διότι η πίεση που ασκείται από τη διεθνή κονότητα για λύση είναι μεγάλη: Το επιθυμούν οι Αμερικανοί, το επιθυμεί και ο Γιούνκερ. Ο δε Ζάεφ, επιμένει ότι η συμφωνία είναι κοντά, παρόλο που η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν γίνεται να υπαναχωρήσει από τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες μεταξύ Κοτζιά και Ντιμιτροφ. “Ας μην βιαστούμε για τις λεπτομέρειες. Είναι μόνο θέμα ημερών. Μόλις μιλήσω με τον ομόλογό μου, θα ενημερώσω το λαό μου για το περιεχόμενο της συνομιλίας”, δήλωσε χθες ο κ.Ζάεφ, στα χέρια του οποίου βρίσκεται πλέον το μπαλάκι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα