Κυβέρνηση κατά Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ

Migrants arrive from Idomeni at an old industrial building in western Thessaloniki that was turned into a refugee facility on Saturday. May 24, 2016. /            24 2016.
Migrants arrive from Idomeni at an old industrial building in western Thessaloniki that was turned into a refugee facility on Saturday. May 24, 2016. / 24 2016. SOOC

Το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης εκφράζει την έκπληξη του γιατί η ύπατη αρμοστεία  του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε ανακοίνωση της για την εκκένωση της Ειδομένης είχε κάνει λόγο για ελλείψεις στα έκτακτα κέντρα φιλοξενίας

Την έκπληξη του για την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ένα 24ωρο μετά την επιτυχή επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, εκφράζει το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Η ανακοίνωση αναφέρει καταρχήν ότι η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης χαιρετίσθηκε θερμά από την ελληνική κοινή γνώμη, από ελληνικούς και ξένους θεσμούς και πραγματοποιήθηκε με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και πλήρη απουσία βίας, καθώς και ότι η επιχείρηση έλαβε χώρα μετά από συντονισμένη κινητοποίηση τριών Υπουργείων της ελληνικής Κυβέρνησης και πολυήμερη δουλειά δεκάδων ανθρώπων, με τη συμμετοχή συμπατριωτών μεταναστών και προσφύγων από τις κοινότητές τους στην Ελλάδα.

"Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με την ανακοίνωσή της, το σημαντικό αυτό θετικό γεγονός δείχνει να το προσπερνά. Η αναφορά της σε αυτό περιορίζεται στο ότι «συμφωνεί ότι έπρεπε να εκκενωθεί ο αυτοσχέδιος καταυλισμός στην Ειδομένη» και επικεντρώνεται στο ότι «ανησυχεί για τις συνθήκες στους νέους χώρους φιλοξενίας».

Οι ελλείψεις των έκτακτων αυτών Κέντρων Φιλοξενίας και η ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών και των λειτουργιών τους αποτελούν κοινό τόπο και αναγνωρίζονται από τις ελληνικές Αρχές. Στην προσπάθεια αυτή, που ήδη λαμβάνει χώρα σε όλες τις νέες δομές της επικράτειας, ευελπιστούμε να έχουμε ενεργό σύμμαχο μας, μεταξύ άλλων, έναν διεθνή οργανισμό σαν την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Άλλωστε, η ευρωπαϊκή κοινότητα έχει ήδη αποδείξει εμπράκτως ότι στηρίζεται στη σημαντική συνεισφορά της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, χρηματοδοτώντας την με σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια. Τη σημαντική αυτή χρηματοδότηση την έχει λάβει όχι για να απευθύνει εκκλήσεις για τον «άμεσο εντοπισμό και τη δημιουργία νέων χώρων ανάλογα με τις ανάγκες», αλλά για να τους δημιουργεί σε συνεργασία με την Κυβέρνηση", συνεχίζει η ανακοίνωση.

"Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε την έκφραση ανησυχίας από μέρους της Ύπατης Αρμοστείας, αλλά πρωτίστως αναμένουμε συγκεκριμένες και συνολικές προτάσεις, που θα λάβει και την ευθύνη υλοποίησής τους. Η επιδίωξη όλων μας άλλωστε είναι κοινή και αφορά στη συνεχή βελτίωση των δομών αυτών, με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό της ελληνικής Κυβέρνησης. Θεωρούμε, λοιπόν, την έστω και άκομψα διατυπωμένη ανακοίνωσή της σαν μια κατάθεση διάθεσης ώστε ουσιαστικά, πρακτικά και υπό συνθήκες επείγοντος, να βοηθήσει και να διαδραματίσει τον ρόλο της, αξιοποιώντας τα κονδύλια που έχει ήδη λάβει, προς όφελος της επίλυσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον, οι πάντα χρήσιμες «Ανακοινώσεις Τύπου» να συνοδεύονται και από την περαιτέρω υλοποίηση δράσεων. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την καλύτερη συνεργασία και την από κοινού δημιουργία ενός πλαισίου, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα θα αντιμετωπίζονται με τις καλύτερες δυνατές πρακτικές λύσεις" προσθέτει το  Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, καταλήγοντας:

"Στην προσπάθεια αυτή, ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να έχουμε συνοδοιπόρο έναν σημαντικό οργανισμό όπως είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Περιμένουμε τις προτάσεις της και την άμεση υλοποίησή τους στα πλαίσια των υποχρεώσεων τους, σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό της ελληνικής Κυβέρνησης.

Εντέλει, η ανθρωπιστική βοήθεια είναι πάντα ένα πρακτικό και επείγον ζήτημα."

Τι είχε σχολιάσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε εκφράσει ανησυχία για τις συνθήκες στους χώρους φιλοξενίας όπου μεταφέρθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες απευθύνοντας έκκληση στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη προκειμένου να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις "όσο το δυνατόν ταχύτερα".

Ο ΟΗΕ "συμφωνεί ότι έπρεπε να εκκενωθεί ο αυτοσχέδιος καταυλισμός στην Ειδομένη στα σύνορα με την πΓΔΜ, όπου διέμεναν πρόσφυγες σε απαράδεκτες συνθήκες, και επισημαίνει ότι η εκκένωση ολοκληρώθηκε χωρίς να χρησιμοποιηθεί βία», αναφέρει ωστόσο ότι  συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένους από τους χώρους στους οποίους μεταφέρθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες υπολείπονται σημαντικά των ελάχιστων προδιαγραφών.

"Ορισμένοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στην Ειδομένη μεταφέρθηκαν σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες και εργοστάσια, όπου έχουν στηθεί σκηνές σε πολύ μικρή απόσταση η μία από την άλλη. Ο αερισμός του χώρου καθώς και η παροχή φαγητού, νερού, τουαλετών, ντους και ηλεκτρικού ρεύματος είναι ανεπαρκείς. Οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν εκεί με λεωφορεία από την Ειδομένη έλαβαν ελάχιστες πληροφορίες για τις συνθήκες στους νέους χώρους αλλά και για τη διάρκεια παραμονής τους εκεί", ανέφερε επίσης η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας. Εξέφρασε επιπλέον ανησυχία για τις οικογένειες που διαχωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει πάντως ότι βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και προτείνει οι βελτιώσεις που είχε συστήσει για κάποιους από τους προβλεπόμενους χώρους να αποτελέσουν προτεραιότητα.

"Η Υ.Α. θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές στην παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης και στην άμεση βελτίωση των συνθηκών στους χώρους αυτούς όπου είναι εφικτό. Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να βελτιωθούν οι συνθήκες ώστε να ικανοποιούν τις ελάχιστες ανθρωπιστικές προδιαγραφές, θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές δομές και να προετοιμαστούν άμεσα για τη στέγαση προσφύγων", δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας έκκληση "για τον άμεσο εντοπισμό και τη δημιουργία νέων χώρων ανάλογα με τις ανάγκες, που να συνάδουν πλήρως με τις βασικές ανθρωπιστικές προδιαγραφές. Τέτοιοι προσωρινοί χώροι έκτακτης ανάγκης είναι απαραίτητοι στην παρούσα στιγμή, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αυξάνει τον αριθμό των θέσεων στέγασης μέσω της χρήσης διαμερισμάτων και άλλων χώρων υποδοχής".

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φιάσκο στην Ειδομένη: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση με αγνοούμενους 4.000 πρόσφυγες

SHARE:

24Media Network