Κυβερνητικές πηγές: Επιστροφή στην κανονικότητα η πλήρης άρση των capital controls

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου. EUROKINISSI

Από το Μαξίμου υπερθεματίζουν για την άρση των τελευταίων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και υπενθυμίζουν ότι το 2015 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι τα capital controls θα διαρκούσαν λίγο.

Ως επιστροφή στην κανονικότητα παρουσιάζουν την άρση των τελευταίων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από το Μαξίμου.

Η κυβέρνηση ξεκάθαρα ποντάρει επικοινωνιακά στην πλήρη άρση των capital controls με κυβερνητικές πηγές να αποδίδουν στην εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και να υπενθυμίζουν ότι το 2015 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι τα capital controls θα διαρκούσαν λίγο. Με τον τρόπο αυτό απαντούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι πανηγυρίζει για κάτι που είχε δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας παράλληλα τη ρητορική πως η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια είχε πάψει να είναι μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, κάτι που αποκαθίσταται όπως υποστηρίζουν τώρα.

ADVERTISING

Ειδικότερα κυβερνητικές πηγές επαναλάμβαναν αυτό που είπε και στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις Ελληνικές τράπεζες. Αποκορύφωμα της καταστροφικής αυτής πολιτικής ήταν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών την 28η Ιουνίου του 2015 και η δραματική, αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην εν γένει κίνηση κεφαλαίων, ανέφεραν.

Υπενθύμιζαν ότι: “Είχε προηγηθεί λίγο εικοσιτετράωρα νωρίτερα, το διάγγελμα του κ. Τσίπρα με το οποίο περιέγραφε την κατάληξη της δικής του αποτυχημένης πολιτικής και ανακοίνωνε το δημοψήφισμα - παρωδία. Ένα δημοψήφισμα που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, οδήγησε στο «όχι» που έγινε «ναι», και τελικά στην υπογραφή του τρίτου αχρείαστου μνημονίου για τρία ακόμη χρόνια.”

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν επίσης ότι η επιβολή capital controls έγινε από την κυβέρνηση Τσίπρα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. “Οι εικόνες από τις ουρές των πολιτών στα ATM’s για να πάρουν τα εξήντα ευρώ που έβγαζαν τα μηχανήματα μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων είναι χαραγμένες στη μνήμη όλων και είχαν διασύρει τη χώρα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας”, σημείωναν.

“Η τραπεζική αργία διήρκεσε μέχρι και τις 19 Ιουλίου 2015, ενώ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων κράτησαν πενήντα ολόκληρους μήνες μέχρι σήμερα. Παρόλα αυτά, από την πρώτη κιόλας στιγμή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών δεν δίσταζε να προαναγγέλλει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πλήρη άρση των capital controls, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση του ίδιου του κ. Τσίπρα” ανέφεραν επίσης κυβερνητικές πηγές.

Ειδικότερα παρέθεταν τις εξής δηλώσεις:

“Αλέξης Τσίπρας: Τον Σεπτέμβριο του 2015 δήλωνε ότι θα αίρονταν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις αρχές του 2016. Δεν έγινε ποτέ. Τον Δεκέμβριο του 2015, μιλώντας στους Financial Times, εμφανιζόταν βέβαιος ότι η χώρα θα άρει όλα τα εναπομείναντα capital controls έως τον Μάρτιο του 2016. Κατόπιν, τον Μάρτιο του 2016, υποσχόταν ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του 2016 τα capital controls θα τερματίζονταν. Επίσης δεν έγινε ποτέ.

Νίκος Παππάς: Tην επομένη της επιβολής των capital controls, δηλαδή τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, ο τότε υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωνε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, πως «η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί έως την Τρίτη [μετά το δημοψήφισμα] και οι τράπεζες θα ανοίξουν».

Γιώργος Σταθάκης: O τότε υπουργός Οικονομίας από τον Αύγουστο του 2015 υποστήριζε (στο Mega) πως τα capital controls θα αρθούν «Σύντομα πάντως. Για να γίνω πιο ακριβής πολύ σύντομα». Ένα μήνα αργότερα, στο Εθνος της Κυριακής (27 Σεπτεμβρίου 2015) μετέτρεψε το «πολύ σύντομα» σε «τέλος της ανακεφαλαιοποίησης». Στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 και συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου, τις ημέρες που ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο υπουργός εξέφρασε στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, άλλη άποψη από την προηγούμενη. Ανέφερε ότι «η άρση των capital controls μπορεί να γίνει ακόμα και στα μέσα του 2016».

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ανάμεσα στις διαβεβαιώσεις του πρώην Υπουργού ξεχωρίζει η παρουσίαση χρονοδιαγράμματος στη Βουλή, στις 19 Μαΐου του 2017, για την άρση των capital controls ως το τέλος του ίδιου έτους, δηλαδή του 2017.”

Επιστροφή στην κανονικότητα

Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν επίσης, επί λέξει αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή (θέλοντας προφανώς επικοινωνιακά να επιμείνουν ιδιαίτερα ως προς αυτό) ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο ήταν συνεπής στις προγραμματικές δεσμεύσεις της, αλλά υλοποίησε σήμερα ακόμα μία από αυτές, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που η ίδια είχε θέσει.

Επαναλάμβαναν επίσης ότι “η προοπτική της πολιτικής αλλαγής προεκλογικά, αλλά κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό μας σύστημα. Όπως, άλλωστε, αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, και από το γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου 2,5 δισ. με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Ενώ, τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους.”

Καθώς και ότι: “Σήμερα κλείνει επιτέλους ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας. Ύστερα από 50 ολόκληρους μήνες, τα capital controls καταργούνται. Και ταυτόχρονα -σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία- ανοίγει για τη χώρα μας ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα.”

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα κυβερνητικές πηγές: “Η  αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας, αφού συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς και στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη διασφάλιση της δημοσιονομικής, χρηματοπιστωτικής και γενικότερης οικονομικής σταθερότητας. Η χώρα πρέπει να γίνει και γίνεται μία πλήρως κανονική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Capital Controls, Κυβέρνηση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σταϊκούρας: Αποφασιστικό βήμα για την οικονομία η άρση των capital controls

Τσακαλώτος: Πλήρως προετοιμασμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ η άρση των capital controls

Τζανακόπουλος: Προδιαγεγραμμένη η άρση των capital controls

Τέλος τα capital controls: Τι προβλέπει η εγκύκλιος

SHARE:

24Media Network