Κυβερνητική προσπάθεια “ορμπανοποίησης” της πολιτικής ζωής “βλέπει” ο ΣΥΡΙΖΑ

Κυβερνητική προσπάθεια “ορμπανοποίησης” της πολιτικής ζωής “βλέπει” ο ΣΥΡΙΖΑ
Όξυνση των αντιδημοκρατικών χαρακτηρισιτκών της κυβέρνησης διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και το κλείσιμο του μικροφώνου του Παύλου Πολλάκη χθες στην Βουλή

Καθεστωτική νοοτροπία, με παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη και θεσμικό αυταρχισμό ακόμη και στην Βουλή διαπιστώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όξυνση των αντιδημοκρατικών χαρακτηριστικά που συναντά κανείς σε καθεστώτα «τύπου Όρμπαν» καταλογίζει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, συνδυάζοντας τις κυβερνητικές συμπεριφορές του τελευταίου διαστήματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνει έναν συνδυασμό αντιδημοκρατικών συμπεριφορών που συνδυάζονται με πρακτικές παρέμβασης στην δικαιοσύνη, προσπάθεια απαξίωσης και περιορισμού της δημοσιογραφικής έκφρασης αλλά και σχέσεις συναλλαγής ανάμεσα στην κυβέρνηση και κύκλους της νύχτας.

Ως χαρακτηριστική περίπτωση εφαρμογής καθεστωτικών αντιλήψεων ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την υπόθεση της Novartis. Ιδίως μάλιστα μετά την χθεσινο-βραδυνή πρακτική που ακολουθήθηκε στην Βουλή εναντίον του Παύλου Πολλάκη.

Εκεί όπου ο Χαράλαμπος Αθανασίου, που ασκούσε χρέη προέδρου, έκλεισε το μικρόφωνο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ όταν ο τελευταίος θέλησε να μιλήσει για την υπόθεση. Συγκεκριμένα για την αρχειοθέτηση της δικογραφίας που αφορά την εμπλοκή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά ήθη εκτροπή εις βάρος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από την Ν.Δ» σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη βαδίζει πλέον σε επικίνδυνα για τη Δημοκρατία μονοπάτια».

Για το ζήτημα της αρχειοθέτησης της υπόθεσης όσον αφορά τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει με ερώτησή τους στην Βουλή να τους κοινοποιηθεί η σχετική απόφαση. Όπως επισημαίνουν στο κείμενο της ερώτησης η αρχειοθέτηση «αφορά σε δημόσια πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν ασκήσει ή/και εξακολουθούν να ασκούν υπουργικά καθήκοντα» έτσι «επιβάλλεται, τόσο από την ανάγκη διαφάνειας του πολιτικού βίου της χώρας, όσο και από το δικαιολογημένο ενδιαφέρον πλήρους ενημέρωσης των πολιτών, να δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο και σκεπτικό της πράξης». Παράλληλα θυμίζουν ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της χώρας, με διεθνείς προεκτάσεις, για το οποίο η εμπλεκόμενη εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλει ως πρόστιμο ποσό εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στις αρμόδιες αρχές των Η.Π.Α».

Για πρωθυπουργική παρέμβαση στην δικαιοσύνη μιλά ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος Eurokinissi

Παρέμβαση στην δικαιοσύνη

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει το ζήτημα αυτό προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κυρίως μετά την παρέμβασή του πρωθυπουργού την προηγούμενη Κυριακή στην Βουλή όπου χαρακτήρισε «συμμορία» δημοσιογράφους που ανέδειξαν πτυχές της υπόθεσης Novartis. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για το θέμα σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος «είναι πραγματικά πρωτοφανές, ο πρωθυπουργός της χώρας, να παραβιάζει με τέτοιο ωμό τρόπο, την διάκριση των εξουσιών και την θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας». Μάλιστα αναφέρθηκε και στην εισαγγελική κλήση για ανωμοτί κατάθεση του δημοσιογράφου, του News24/7 Νίκου Γιαννόπουλου επισημαίνοντας πως «αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι άλλος δημοσιογράφος καλείται για παροχή εξηγήσεων επειδή έκανε απλώς ρεπορτάζ για την κινητοποίηση μαθητών λυκείου, έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε». Ο Θ.Ξανθόπουλος επισήμανε συνολικά πως «οι μόνες αποτελεσματικές λειτουργίες του «επιτελικού» κράτους αποδείχθηκαν τελικά ο αυταρχισμός και η καταστολή. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, συναγωνιζόμενη την Πολωνία και την Τουρκία!

Σιγή για Φουρθιώτη

Ένα ακόμη στοιχείο που – σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ- δημιουργεί μια εικόνα μια κυβέρνησης σε αντιδημοκρατική παρακμή είναι και η υπόθεση των καταγγελιών του τηλεπαρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη, σε συνδυασμό με την σιγή της κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό. Όπως επισημαίνεται ενώ προκύπτουν συνεχώς στοιχεία για σχέσεις του εν λόγω προσώπικου με πολλά μέλη του υπουργικού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να πάρει δημόσια θέση για το θέμα. Κάτι όπου – όπως επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ- φάνηκε και στην συζήτηση της Κυριακής στην Βουλή. Θυμίζουμε ότι εκεί ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε ευθέως τον πρωθυπουργό ρωτώντας τον αν «είστε σίγουρος για το ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Εσείς την κυβερνάτε ή οι Φουρθιώτηδες;». Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως για «πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου που η νύχτα διεισδύει στο Μέγαρο Μαξίμου».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα