Λάβρος ο Τραμπ κατά της Αβάνας: 'Η Κούβα έκανε κακά πράγματα'

President Donald Trump walks to speak to reporters as he walks to board Marine One on the South Lawn of the White House, Wednesday, Sept. 27, 2017, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
President Donald Trump walks to speak to reporters as he walks to board Marine One on the South Lawn of the White House, Wednesday, Sept. 27, 2017, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci) AP

Η Κούβα "έκανε κάποια κακά πράγματα" εναντίον Αμερικανών διπλωματών, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ

Την οργή του εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την υπόθεση των Αμερικανών διπλωματών που νόσησαν στην Κούβα. Ο μεγιστάνας έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη σημαντική μείωση του προσωπικού των ΗΠΑ στην αμερικανική πρεσβεία της Αβάνας. «Έκαναν κάποια άσχημα πράγματα (εκεί) στην Κούβα» σημείωσε ο Τραμπ.

Το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου έρχεται ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της σχεδιαζόμενης μείωσης του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα, μετά τα ανεξήγητα προβλήματα υγείας που εκδήλωσαν στελέχη του αμερικανικου διπλωματικού προσωπικού στην Κούβα.

Η απόσυρση που ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές αρχές του 50% και πλέον του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στοχεύει στο να «ελαχιστοποιήσει τον αριθμό των διπλωματών» που θα παραμένουν εκτεθειμένοι σε ενδεχόμενες νέες «επιθέσεις», εξήγησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ένα δελτίο τύπου. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον υποσχέθηκε ότι η έρευνα θα συνεχιστεί «με δυναμικό τρόπο» προκειμένου να καθοριστούν τα αίτια που οι διπλωμάτες νόσησαν αλλά και οι δράστες.

Ωστόσο οι ΗΠΑ τόνισαν δια στόματος Τίλερσον πως θα «διατηρήσουν» τις «διπλωματικές σχέσεις τους με την Κούβα» παρά τις «άγνωστης φύσης επιθέσεις» που προκάλεσαν σωματικές βλάβες σε 21 εργαζόμενους της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα.

Το ηχητικό όπλο

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα άνοιξε εκ νέου το 2015 υπό τη διοίκηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κι έπειτα από ένα διάστημα 50 ετών όπου οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν διακοπεί.

Από τα τέλη του 2016, 16 Αμερικανοί που εργάζονται στην πρεσβεία άρχισαν να παραπονιούνται για συμπτώματα, όπως απώλεια ακοής, ημικρανίες και ναυτίες. Χρειάστηκε να υποβληθούν σε θεραπεία, ορισμένοι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αντίστοιχα συμπτώματα ανέφεραν διπλωματικοί υπάλληλοι της πρεσβείας του Καναδά στη νησί.

Αναφορές κάνουν λόγο για επίθεση με μυστική ηχητική συσκευή που μπορεί να έχει τα παραπάνω αποτελέσματα και να οδηγήσει σε κώφωση. Δεν γίνεται ωστόσο ξεκάθαρο αν τα συμπτώματα είναι μόνιμα ή παροδικά, ούτε υπάρχει ξεκάθαρη κατηγορία πως την ενέργεια αυτή αποδίδουν οι δύο χώρες στην Κούβα και το καθεστώς Κάστρο.

Από την πλευρά της η Αβάνα αρνείται κάθε κατηγορία. "Η Κούβα δεν επέτρεψε, ούτε θα επιτρέψει οιαδήποτε επίθεση σε βάρος διαπιστευμένων διπλωματών ή οικογενειών τους στην επικράτειά της" απάντησε το κουβανικό υπουργείο εξωτερικών. Ωστόσο, το περιστατικό οδήγησε τις ΗΠΑ να απαντήσουν με την απομάκρυνση δύο Κουβανών διπλωματών από την Ουάσιγκτον.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι ΗΠΑ δεν επιβάλουν και πάλι εμπάργκο στην Κούβα

Η Ουάσινγκτον αποσύρει μέρος του διπλωματικού της προσωπικού από την Κούβα

Οι ΗΠΑ απομακρύνουν το 60% του προσωπικού της πρεσβείας τους στην Κούβα

SHARE: