Λευτέρης Παπαγιαννάκης: Το τέλος του Επιτελικού Κράτους

Λευτέρης Παπαγιαννάκης: Το τέλος του Επιτελικού Κράτους
Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης Eurokinissi

Το επιτελικό κράτος, ένα από τα “πετράδια του στέμματος” της κυβέρνησης της ΝΔ, θάφτηκε κάτω από το χιόνι της κακοκαιρίας "Ελπίδα". Γράφει ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Από χθες παρακολουθούμε την αποκαθήλωση του επιτελικού κράτους, όπως αυτό παρουσιάστηκε και οργανώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, από το χιόνι της Ελπίδας.

Να θυμίσουμε ότι το επιτελικό κράτος είναι ένα από τα “πετράδια του στέμματος” της κυβέρνησης, η οποία το “έστησε” με νόμο (4622/2019) και του έδωσε τεράστιες δυνατότητες και μεγάλο αριθμό προσωπικού αφού δημιούργησε νέες υπηρεσίες. ΄Όλο το οικοδόμημα βρίσκεται υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού, ενώ υπάρχουν πλέον και 2 υπουργοί Επικρατείας (3 είναι στην πραγματικότητα άλλα ο τρίτος έχει διακοσμητικό ρόλο).

Η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων του επιτελικού κράτους έχει συζητηθεί αρκετά και πολύ γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι ο σκοπός του είναι να υπηρετεί την εικόνα του πρωθυπουργού και να διαμορφώνει το αφήγημα της αποτελεσματικής διαχείρισης. Παρόλα αυτά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτό έγινε γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση κάτι που το είδαμε  και επί Συριζα, ο οποίος σε πολλούς τομείς (πχ το Μεταναστευτικό) δημιούργησε παράλληλες δομές εκτός δημόσιας διοίκησης για να λειτουργεί, επικαλούμενος το γεγονός ότι η διοίκηση “δεν ήταν δικιά του”. Αυτή η αντίληψη είναι προφανώς εξαιρετικά επικίνδυνη αφού αφήνει εκτός διακυβέρνησης τη δημόσια διοίκηση, η οποία παρά τις αδυναμίες της έχει γνώση και εμπειρία διαχείρισης.

Μετά την αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του “Διομήδη” δημιουργήθηκε ένα νέο υπερυπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενταγμένο στη λογική της συγκέντρωσης αρμοδιοτήτων και υπηρετώντας τη λογική του πρωθυπουργοκεντρικού μοντέλου με την τοποθέτηση ενός έμπειρου πρώην Επιτρόπου της ΕΕ, ο οποίος πέρα από την εμπειρία ήταν και “προσωπικός φίλος” του Πρωθυπουργού.

Η “Ελπίδα” γκρέμισε αυτό το μοντέλο με θόρυβο, ο ένας Υπουργός Επικρατείας προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν έχει σχέση με τον άρτι αποφυλακισθέντα Φουρθιώτη και ο, συνήθως λαλίστατος, άλλος δεν έχει πει κουβέντα για την πλήρη αποτυχία του μοντέλου που υπηρετούν. Ο έμπειρος πρώην Επίτροπος δεν μπόρεσε να αρθρώσει 5 συνεκτικές και κατανοητές προτάσεις την ώρα της κρίσης.

Τελικά η υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι φταίνε οι πολίτες, αφού και για εκείνη φταίει η εταιρεία, η οποία ρίχνει την ευθύνη στους οδηγούς.

Να κλείσω λέγοντας ότι αυτό που λείπει, ανάμεσα στα άλλα, για να λειτουργήσει ένας κρατικός μηχανισμός είναι συνεχής εκπαίδευση, επενδύσεις σε προσωπικό και μέσα και εισαγωγή τεχνογνωσία -όχι Ρουμάνων πυροσβεστών.

*Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version