Κακοκαιρία Ελπίδα: Μετά το φιάσκο χιονίζει ψέματα

Κακοκαιρία Ελπίδα: Μετά το φιάσκο χιονίζει ψέματα
Στρατός στην Αττική Οδό INTIME NEWS

Κάτω από τα χιόνια της κακοκαιρίας "Ελπίδα" θάφτηκε το επιτελικό κράτος με τις εικόνες ντροπής να συνεχίζονται. Το νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πιάστηκε αδιάβαστο.

Είναι πρωί της Τρίτης, 25 Ιανουαρίου, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας “Ελπίδα”, για την οποία το επιτελικό κράτος δήλωνε πανέτοιμο. Σε πλήρη ετοιμότητα για να μην υπάρξουν εγκλωβισμοί, να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Το πρώτο φως του ήλιου βρήκε 1200 οχήματα να παραμένουν εγκλωβισμένα στην Αττική Οδό, 1800 ακόμη απεγκλωβίστηκαν όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ακόμη 400 επιβάτες έβγαλαν το βράδυ σε ένα τρένο στην Οινόη. Άνθρωποι πήραν τον προαστιακό για να πάνε να βρούνε τους συγγενείς και τους φίλους τους με τα πόδια, μέσα στον χιονιά, για να τους δώσουν λίγο φαγητό. Ο στρατός τους πήγε, όπως αρκετοί δήλωσαν, κουβέρτες στις 5 και 6 το πρωί.

Δύο ηλικιωμένοι, 75 και 79 ετών, ανέφεραν στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ πως είναι εγκλωβισμένοι σχεδόν 20 ώρες μέσα στο αυτοκίνητό τους, 100 μέτρα από τη Κάντζα. Ο ένας έχει άσθμα, κανείς από τους δύο δεν μπορεί να πάρει τα φάρμακά του και ενώ βρίσκονται δίπλα σε έξοδο, δεν μπορούν να φύγουν καθώς όλοι οι δρόμοι είναι κλειστοί. Μια έγκυος έμεινε 20 ώρες μέσα στο όχημά της. Εκατοντάδες έμειναν εγκλωβισμένοι, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Αττική Οδός είναι σχεδιασμένη για έξοδος διαφυγής, όχι εγκλωβισμού ανθρώπων, κάτι που καταδεικνύει με τον πιο απόλυτο τρόπο πως τίποτα δεν λειτούργησε σωστά, κανένας σχεδιασμός, κανένα πλάνο.

Μπορεί η κυβέρνηση να διατείνεται πως η ευθύνη βαραίνει κυρίως τον φορέα διαχείρισης της Αττικής Οδού (που μεταξύ άλλων λάμβανε διόδια μέχρι αργά το μεσημέρι), μπορεί να ισχυρίζεται με τρόπο κωμικοτραγικό, πως η ενημέρωση που έλαβε για χτύπημα του χιονιά στην Αθήνα, ήταν “αργότερα απ’ ο,τι ήρθε” (όπως είπε ο κ. Οικονόμου), ωστόσο η αλήθεια είναι πως η απόγνωση των πολιτών μιλάει καλύτερα από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Επί πέντε ημέρες το Μαξίμου διαφήμιζε τις συσκέψεις του επιτελείου και τελικά το επιτελικό κράτος κατέρρευσε σχεδόν μαζί με την έναρξη της χιονόπτωσης.

Απαντώντας στις ερωτήσεις σχετικά με το γιατί δεν αποφασίστηκε τηλεργασία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, επισήμως από τις Αρχές αναφέρουν πως οι προβλέψεις μιλούσαν για το “βαρύ” πέρασμα της κακοκαιρίας μετά τις 15.00. Ωστόσο, με τη κακοκαιρία δεν μπορείς να δώσεις “ραντεβού”, και φυσικά, ακόμη και στις 15.00 να ερχόταν το βαρύ πέρασμα, πάλι μιλάμε για ώρα αιχμής με τους πολίτες έξω, στις εργασίες τους. Είναι δε εμφατικό της όλης κατάστασης, πως αυτή τη φορά οι μετεωρολόγοι συμφωνούσαν, όχι μόνο ως προς την ώρα, αλλά μέχρι και στο ύψος του χιονιού που είχαν προβλέψει και για το κέντρο της πρωτεύουσας!

Τελικά, ήταν σαν να λένε στους πολίτες πως αν καταφέρετε να επιβιώσετε, δεν θα πάτε στη δουλειά σας την επόμενη μέρα.

Σταχυολογούμε εδώ δύο αποσπάσματα από την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, της 23ης Ιανουαρίου.

Όπως δήλωνε ο κ. Στυλιανίδης:

“Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΜΥ, αύριο Δευτέρα, αλλά και την Τρίτη αναμένουμε πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με πρωτόγνωρες πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της χώρας όπου, συνήθως, δεν έχουμε ανάλογα καιρικά φαινόμενα. Προβλέπεται ότι σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, Σποράδες, Εύβοια, ανατολική Θεσσαλία, κυρίως στη Μαγνησία, σε ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην Αττική, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη, θα έχουμε τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και πυκνές χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα στα βόρεια της χώρας θα αρχίσουν από αργά απόψε το βράδυ. Γι’ αυτό ανεξαρτήτως του καιρού αυτή τη στιγμή, όλοι πρέπει να ξέρουν ότι ενδέχεται απρόοπτη αλλαγή του καιρού στην περιοχή τους. Ιδιαίτερα για την Αττική και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΜΥ, τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση των μετεωρολόγων, δηλαδή από νωρίς το μεσημέρι, αύριο Δευτέρα”.

Για τα σχολεία, έλεγε: “είναι δεδομένο από την ενημέρωση των μετεωρολόγων ότι τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν ενώ τα παιδιά θα βρίσκονται ήδη στα σχολεία και σε αυτή την περίπτωση, θα καθίσταται δύσκολη και ενδεχομένως επικίνδυνη η επιστροφή τους στο σπίτι. Τα φαινόμενα θα εμφανιστούν δηλαδή αύριο μέσα στην ημέρα κατά την ώρα κατά την ώρα λειτουργίας των σχολείων”.

Και για την ετοιμότητα των δρόμων: “Θα γίνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί, ώστε να συνεχίσει η χώρα να λειτουργεί, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Από τη σύσκεψη, φάνηκε ότι η στενή συνεργασία των εταιρειών διαχείρισης των αυτοκινητόδρομων και της Τροχαίας, θα μας βοηθήσει ώστε να μην κλείσει ούτε λεπτό ένας εθνικός δρόμος, ένας αυτοκινητόδρομος. Εάν παρ’ ελπίδα αυτό συμβεί, οι πολίτες θα έχουν άμεση ενημέρωση για περιορισμό της κίνησης κι εδώ αναφέρομαι κυρίως στα βαρέα οχήματα. Στην περίπτωση των βαρέων οχημάτων, επαναλαμβάνω, Τροχαία και εταιρείες διαχείρισης εγγυώνται ότι μπορούν να διαχειριστούν το φαινόμενο και να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι”.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως εν τέλει, είδαμε μια πολιτειακή “ετοιμότητα” που μεταφράζεται στο να βγουν τα λεωφορεία χωρίς αλυσίδες και τελικά να αποσυρθούν, που μεταφράζεται σε ανυπαρξία συνεργείων για να καθαρίσουν το δίκτυο του ηλεκτρικού και του τραμ από τα χιόνια, που δεν προνόησε στο να απαγορεύσει τη κίνηση των φορτηγών και βαρέων οχημάτων στην Αττική οδό και την Εθνική Αθηνών – Λαμίας την κατάλληλη στιγμή, για να φτάσουμε τελικά στο απόλυτο μποτιλιάρισμα και το θρίλερ διαρκείας. Καθυστέρηση παρατηρήθηκε άλλωστε και στην ενεργοποίηση του Στρατού για να δώσει την απαραίτητη βοήθεια με χέρια και υλικά, ενώ η περίφημη “στενή συνεργασία των εταιρειών διαχείρισης των αυτοκινητόδρομων και της Τροχαίας” με παράλληλη ενημέρωση των οδηγών από τους υπεύθυνους, είναι το λιγότερο αστεία.

Μάλιστα, στις 17.00 το απόγευμα η κυβέρνηση ανακοίνωνε δια πηγών της Πολιτικής Προστασίας, πως η κυκλοφορία στην Αττική Οδό “ομαλοποιείται σταδιακά”… Το εν λόγω δημοσίευμα βγήκε και στο ΑΠΕ.

Πέραν όμως της ιδιωτικής διαχείρισης, Αττικής Οδού, δρόμοι όπως η Κατεχάκη και άλλες βασικές δημόσιες αρτηρίες, μέχρι και η Βασ. Σοφίας, έκλεισαν μέσα σε λίγα λεπτά.

Εν ολίγοις, αποδεικνύεται πως στη πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που να μπορεί να εφαρμοστεί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, παρότι η κυβέρνηση με πομπώδεις τρόπους έχει αναβαθμίσει τη “κλιματική κρίση” σε βασική προτεραιότητα, δημιουργώντας προσφάτως, και σχετικό υπουργείο με εξειδικευμένο χαρτοφυλάκιο.

Οι πολίτες απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αυτοκριτική και κυρίως, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Και αυτό που λαμβάνουν είναι κάποιες ελάχιστες αποζημιώσεις και ένα τεράστιο μπάχαλο συνοδευόμενο από απόγνωση, σε επαναλαμβανόμενο ρυθμό, με τις ζωές τους να κινδυνεύουν είτε βρέξει, είτε χιονίσει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα