Λιανεμπόριο: Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί, πετά το μπαλάκι της ευθύνης στους καταστηματάρχες

Λιανεμπόριο: Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί, πετά το μπαλάκι της ευθύνης στους καταστηματάρχες
MotionTeam

Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι τα εμπορικά καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη πρέπει να παραμείνουν κλειστά, ενώ ζητούν από τους περιφερειάρχες και δημάρχους να στηρίξουν τα μέτρα

Μήνυμα προς του ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη, αλλά και στους δημάρχους και περιφερειάρχες των περιοχών στέλνουν κυβερνητικά στελέχη, ξεκαθαρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η απόφαση της επιτροπής να μην ανοίξουν αύριο Δευτέρα τα εμπορικά καταστήματα στις τρεις αυτές περιοχές θα εφαρμοστεί.

“Είναι η ώρα της ευθύνης για τους καταστηματάρχες, οι οποίοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση της κυβέρνησης που ελήφθη μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τα καταστήματα στις τρεις περιοχές πρέπει να μείνουν κλειστά. Δε μπορεί για λίγες ημέρες να βάζουμε σε κίνδυνο όλες τις θυσίες 13 μηνών”, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι αναμένουν από τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους των τριών αυτών περιοχών να συμβάλουν περισσότερο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να καλέσουν τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα, αντί να επιδιώκουν να γίνουν αρεστοί. Ζητούν ειδικότερα από τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη, να εξηγήσουν στους πολίτες ότι η επιτροπή εισηγήθηκε την αναστολή της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου στις περιοχές τους λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση δίνει και μία έμμεση απάντηση στους γαλάζιους περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, οι οποίοι με επιστολή τους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητούσαν ενίσχυση ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια ύψους τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή δραστηριοτήτων στις περιοχές αυτές ισχύει ό,τι και για όλη τη χώρα.

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, η κυβέρνηση εξέτασε δύο σενάρια, όπως ανέφερε νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας από την Πάτρα.

Το σενάριο να λειτουργήσουν τελικά τα καταστήματα στις περιοχές αυτές με click away φαίνεται πως δεν είναι το επικρατέστερο, αφού ουσιαστικά θα συνιστούσε υπαναχώρηση από την απόφαση της Παρασκευής. Η επιλογή της κυβέρνησης φέρεται να είναι η οικονομική στήριξη, με μια έκτακτη ενίσχυση, των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου που θα παραμείνουν κλειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη για το ζήτημα αυτό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι τυχόν μέτρα θα αποφασιστούν όταν θα γνωρίζει η κυβέρνηση πόσο θα κρατήσει η αναστολή εργασιών του λιανεμπορίου στις τρεις αυτές περιοχές.

Σημειωτέον ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπερασπίστηκε νωρίτερα την απόφαση να μην ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Όταν σε κάτι τόσο δυναμικό, όπως η πανδημία, έρχεται εκτάκτως το βράδυ της Παρασκευής η Επιτροπή -με εισήγηση του Σωτήρη Τσιόδρα- και παραθέτει νέα στοιχεία που δείχνουν περαιτέρω πίεση για αυτούς τους τρεις νομούς, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να κλείσει τα μάτια”.

Διαβάστε τη σημερινή έκδοση του Sunday Edition από το NEWS 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα