LIVE ΕΙΚΟΝΑ: Τσίπρας: Το 'ταβάνι' μας για τα F-16 είναι 1,1 δισ. ευρώ

LIVE ΕΙΚΟΝΑ: Τσίπρας: Το 'ταβάνι' μας για τα F-16 είναι 1,1 δισ. ευρώ

Στα απτά αποτελέσματα του ταξιδιού της στις ΗΠΑ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός- "Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος με τα αντισταθμιστικά και τις μίζες γύρω από αυτά", τόνισε απαντώντας στην ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη

Σειρά ερωτημάτων για τη συμφωνία που αφορά τα F- 16 και το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έθεσε από το βήμα της βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου των αεροσκαφών F16. Μεταξύ άλλων και για τον χρόνο που το θα υποβάλει προς έγκριση στην Βουλή, το κόστος του, τον τρόπο της πραγματοποίησής του, τα ανταλλάγματα προς όφελος της οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

"Αν δεχθούμε ότι επείγει η αναβάθμιση των αεροσκαφών, εδώ δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το χαρτί της Σούδας; Μια καλύτερη διαπραγμάτευση θα έφερνε επιτάχυνση του προγράμματος, μείωση του συνολικού κόστους και μεταφορά τεχνογνωσίας. Οι ελληνικές εταιρείες είναι απούσες από το πρόγραμμα. Δεν θα έπρεπε να είναι από την αρχή εντός; Μιλάμε για μεταφορά τεχνογνωσίας", είπε μεταξύ άλλων ο κ.θεοδωράκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργός: "Το χαρτί της Σούδας δεν το χρησιμοποιήσατε καθόλου. Μπήκατε στο λευκό Οίκο και δεχθήκατε. Μέχρι το Νοέμβριο του '18 που θα έρθει η τελική συμφωνία για τη Σούδα πρέπει να χώρα να χρησιμοποιήσει όλα της τα χαρτιά.

Συνεχίζοντας, ο κ.Θεοδωράκης σημείωσε ότι "υπάρχει ένα ερώτημα. ποιός τα σχεδιάζει και ποιός αποφασίζει όλα αυτά στην άμυνα. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον συγκυβερνήτη σας. Λέει συνεχώς ψέμματα στη βουλή και χρησιμοποιεί το υπουργείο ως εφαλτήριο. Η ευθύνη για τη συνέχιση της πολιτικής του κ.Καμμένου στην άμυνα είναι δική σας και όλα δείχνουν ότι είστε συνυπεύθυνος. Η χώρα έχει ανάγκη ενός συμβουλίου ασφαλείας. Οσα λέμε ότι πρέπει να κάνουμε τορπιλίζονται από εμφυλιοπολεμικές κορώνες. Πήγατε στην Αμερική και δείξατε μια περίεργη δεκτικότητα σε όσα ζήτησε η άλλη πλευρά. δεν θέσατε κανένα αίτημα: 'Η νιώσατε δέος ή πήγατε απροετοίμαστος ή με τα πολλά 'ναι' προσπαθήσατε να καλύψετε τις αντιαμερικανικές εμμονές του παρελθόντος. Ρωτώ: Πόσα είναι τα λεφτά για τα F-16, τί γίνεται με τη Σούδα και ποιός αποφασίζει.

Τσίπρας: Περάσαμε τον κάβο- Η Ελλάδα ανακτά το κύρος της

Παίρνοντας το λόγο, ο πρωθυπουργός καταλόγισε στον κ.Θεοδωράκη ενημέρωση από fake news, τού αναγνώρισε ωστόσο ότι έθεσε ερωτήματα επί του θέματος. Ακολούθως, ο κ.Τσίπρας έκανε αναφορά στα όσα αποκόμισε η ελληνική αντιπροσωπεία από το ταξίδι στις ΗΠΑ. Στα απτά αποτελέσματα είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ακούσαμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να παρεμβαίνει στο ζήτημα του χρέους να μιλά δημόσια για το ζήτημα του χρέους και να δεσμεύεται για στενή παρακολούθηση. Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσκλητήριο για επενδύσεις αλλά και στο σταθμό υγροποιημένου αερίου που θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη. "Αναγνωρίσθηκε το γεγονός ότι στην επόμενη ΔΕΘ που οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα, θα αποτελέσει σημείο καμπής. Απτό αποτέλεσμα είναι οι άλλες συζητήσεις που κάναμε για τον τομέα των οπτικών ινών. Αναγνωρίσθηκε ο ρόλος που παίζει η Ελλάδα σε μία από τις πιο ευαίσθητες και ασταθείς περιοχές του πλανήτη μας. Τέλος, απτό αποτέλεσμα, τόσο που το είδαμε μέσα σε μια εβδομάδα ήταν η διαβεβαίωση από πλευράς της Λαγκάρντ ότι η ελληνική οικονομία πέρασε τον κάβο, ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα, όπως έλεγαν πολλοί εδώ στην Ελλάδα . Οχι μόνο δεν ζητάνε νέα μέτρα, αλλά θα κρατήσουν εποικοδομητική στάση για την τρίτη αξιολόγηση. Αυτά τα απτά αποτελέσματα που όμως στην Ελλάδα ορισμένοι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν, αλλά είχαν εκ προοιμίου έτοιμο το πόρισμα της αποτυχίας αυτής της πολύ σημαντικής συνάντησης. Η Ελλάδα είχε το ρόλο του παρία, του μαύρου προβάτου της Ευρώπης. Αυτές οι εποχές άλλαξαν. Η Ελλάδα ανακτά το κύρος της, διεκδικεί, αναβαθμίζεται η θέση της διεθνώς. Δεν παρακαλά για μια καλή κουβέντα. Μπορεί στην οικονομία, γιατί η καταστροφή ήταν μεγάλη, να χρειαστεί περισότερος χρόνος για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, αλλά στην εξωτερική πολιτική, την εικόνα της χώρας έχουμε καταφέρει να την αναστρέψουμε πλήρως.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μεταξύ άλλων είπε: "Εργαζόμαστε όχι μόνο για τη διατήρηση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και για την ενίσχυσή τους. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμα για τις ένοπλες δυνάμεις, ώστε να αναβαθμίζεται με τον καλύτερο τρόπο το υπάρχον υλικό και ποιές στοχευμένες αγορές πρέπει να κάνουμε. Εχει τεθεί στο τραπέζι, εδώ και 8 χρόνια, από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Δεν μιλάμε για αγορά νέων, μιλάμε για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μαχητικών. Το θέμα έχει τεθεί και συζητηθεί επαρκώς στην Επιτροπή της βουλής. Το πρώτο ζήτημα είναι η απάντηση αν η αναβάθμιση είναι αναγκαία, αν είναι οικονομικά συμφέρουσα και το τρίτο αν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ξεκινώ από το πρώτο. Τις ανάγκες που έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Αναφέρθηκα στο αίτημα της ηγεσίας τους από το 2009. εχει να κάνει με την παλαιότητα του στόλου των μαχητικών. Αν δεν δράσουμε τώρα, μπορεί να φθάσουμε στην επόμενη 5ετία η Πολεμική Αεροπορία να χάσει σημαντικό μέρος της αποτρεπτικής της ισχύος. Είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών τώρα. Ενσωματώνοντας στα υπάρχοντα αεροσκάφη τεχνολογία.

Το δεύτερο σημείο: Κατά πόσο είναι οικονομικά συμφέρουσα η επιλογή της αναβάθμισης. Το κόστος θα ενταχθεί στην ήδη υπάρχουα, προϋπολογισμένη δαπάνη για τους εξοπλισμούς του υπουργείου Αμυνας. Δεν είναι νέα δαπάνη. Η πληροφόρηση που ετέθη υπόψη του υπουργείου Αμυνας από την αμερικανική πλευρά είναι ότι η επίσημη επιστολή αναμένεται τις επόμενες μέρες και θα τεθεί αμέσως υπόψη τιης Επιτροπής Εξοπλισμών: Θα υπάρχει ενημέρωση για τις τιμές και τη συνολική αναβάθμιση. Τα μάθαμε στις ΗΠΑ, δεν έχει έρθει επισήμως, αναμένεται η επιστολή την επόμενη εβδομάδα. Το σύνολο των αεροσκαφών που εντάχθηκε στο αίτημά μας είναι 123 αεροσκάφη, για τα οποία η αμερικανική πλευρά ζήτησε από το Κογκρέσο έγκριση για διαπραγμάτευση. Η έγκριση αυτή ανέρχεται στα 2,4 δισ. δολλάρια και εδώ στήθηκε η επικοινωνιακή σπέκουλα από κάποιους που είτε από άγνοια, είτε από δόλο μίλησαν για συμφωνία 2,4 δισ. Πρώτ' απ' όλα δεν υπάρχει συμφωνία. Το ανώτατο ποσό που μπορεί να διαθέσει η Ελλάδα για να μην υπερβούμε τις δυνατότητές μας είναι το 1,1 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το 'ταβάνι' μας.

Συνεχίζοντας, ο κ.Τσίπρας επισήμανε ότι ένα μέρος του συνολικού ποσού αφορά και στα λεγόμενα αντισταθμιστικά ωφέλη. Εως τώρα, μόνο κατ' ελάχιστο έχουν δικαιολογήσει τον τίτλο τους, ενώ αυτό που συνέβη κατά κανόνα μέσω των αντισταθμιστικών διακινήθηκαν μίζες, γιγαντώθηκαν κυκλώματα διαπλοκής. Δεν πρόκειται να περιλάβουμε στην εν λόγω συμφωνία, και σε κάθε συμφωνία που εμείς θα προβούμε, να περιλάβουμε αντισταθμιστικά ωφέλη. Δεν θα κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αφήνω μια πιθανότητα εξαίρεσης σε ό,τι αφορά την ΕΑΒ, αλλά με κοστολογημένη ωφελήματα.

Στο ερώτημα για την τήρηση των κανόνων ενημέρωσης της Βουλής, ο κ.Τσίπρας είπε ότι στις 20 Σεπτεμβρίου ενημερώθηκε αρμοδίως η Επιτροπή της Βουλής: Εγινε αναλυτική ενημέρωση για τα μαχητικά. Το θέτω εν γνώσει σας γιατί είναι μεγάλη υποκρισία και άδικο και φαιδρό- αναφέρομαι στη ΝΔ- ότι υπήρξε παράκαμψη διαδικασιών, σπατάλη και ότι θα έρθουν όλα στη Βουλή. Πρόκειται για φαιδρότητα γιατί υπήρξε ενημέρωση και τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ στην Επιτροπή για το θέμα. Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλα θέματα στη ΝΔ εσωτερικά, να αλλάζουν υπεύθυνοι, αλλά στα σοβαρά θέματα της χώρας ας υπάρχει επικοινωνία. Για τη Σούδα, έχω την εντύπωση ότι στήθηκε ένας μύθος μιας δήθεν μαμούθ συμφωνίας που περιλαμβάνει τη Σούδα. Δεν απαντούσαμε γιατί δεν υπήρχε λόγος. μας ζητάτε να απαντήσουμε επί του  μύθου που κάποιοι έστησαν. Κάθε χρόνο επεκτείνεται η συμφωνία που έχει η χώρα με τις ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας.

Ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα ζητήματα της Αμυνας με στάση ευθύνης, αντίθετα με την αντιπολίτευση που μίλησε για 'αγορά του αιώνα' και τελικά μετά τη φασαρία σταμάτησε- 'θέλω να πιστεύω ότι επειδή κατάλαβε το λάθος. Το λέω αυτό γιατί κυκλοφορούν και διάφοροι που φωτογραφίζονται με άλλους που έχουν και συμφέροντα. Η αναβάθμιση των F-16 δεν προέκυψε ξαφνικά, δεν είναι αντάλλαγμα, έχει τεθεί από το 2009. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει διαφορετική θέση και στάση εντός της εθνικής αντιπροσωπείας. να διατηρήσουμε, δηλαδή, την αποτρεπτική σύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να διασφαλίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η στάση μας θα παραμείνει στάση υπευθυνότητας.

Η δευτερολογία Θεοδωράκη

Στις αναφορές του πρωθυπουργού περί fake news απάντησε ο κ.Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για να χαρακτηρίσει την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ από το 2014. 'Ενδεχομένως να εκφράζετε την πίκρα σας επειδή το τέρος που εκθρέψατε αυτονομήθηκε. Το θέμα των fake news είναι μια υπόθεση που ξεκινά από τους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και αν θέλετε να μιλήσουμε να μιλήσουμε για μια ολόκληρη περίοδο. Στα αμερικάνικα: Επαινείτε τον κ.Τραμπ και διεκδικείτε εύσημα επειδή στη ΔΕΘ θα είναι τιμώμενη χώρα οι ΗΠΑ που έχει αποφασισθεί από τη διοίκηση εδώ και δύο χρόνια. Σας άκουσα να λέτε στον κ.Τραμπ και εδώ για επενδύσεις. σε ποιά χώρα ξεκίνησαν οι επενδύσεις; Στη δική μας ξεκινάνε στα χαρτιά και μένουν εκεί. Στη δική μας χώρα οι επενδύσεις είναι στα χαρτιά. Στην Άμυνα: Προφανώς στους μεγάλους τίτλους συμφωνούμε. Ομως δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν παρά τα στοιχεία που αναφέρατε, απαντήσεις στα σημαντικά: ποιό είναι το σχέδιό σας για την άμυνα; Ποιός αποφασίζει;

Τσίπρας: Οσοι με κάλεσαν στις ΗΠΑ ήξεραν ποιός είμαι

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα fake news στο παρελθόν έκανε τη νύχτα μέρα και τώρα όταν δεν έχουν να πουν κάτι άλλο ανακαλύπτουν χολέρα και πανούκλα στα νοσοκομεία. 'Εχουμε σχέδιο κύριε Θεοδωράκη. Και πρόγραμμα και προοπτική. στο παρελθόν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν ήθελαν καν να φωτογραφηθούν με του Ελληνες. σε δυόμισι χρόνια όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν περάσει από την Ελλάδα και έχω επισκεφθεί και εγώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος δεν θέλει να τη δει έχει ζήτημα. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ (τον επισκέφθηκα όχι ως ηγέτης παράταξης, αλλά ως Ελληνας πρωθυπουργός- όλοι ξέρανε ποιός είμαι. Πήγα στην Αβάνα, δεν το ξέχασαν αυτοί που με προσκάλεσαν.

Κάνοντας αναφορές σε ζητήματα όπως η ανεργία, ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι κερθήθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας. 'Το γεγονός ότι η χώρα ανακτά το ρόλο της ως δύναμη σταθερότητας, δεν είμαστε του πεταματού και της καρπαζιάς, πια, όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν. Οταν εξελέγη ο πρόεδρος Τραμπ εξέπεμπε το μήνυμα ότι το ελληνικό χρέος είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. Η στάση αυτή άλλαξε και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν ενισχύθηκαν ή όχι οι δουλειές και οι επενδύσεις θα σας πω ότι από τη μια μέρα στην άλλη δεν θα αλλάξουν τα πάντα. Αν συνεχίσουμε όπως τώρα, θα διαψεύσουμε τις προβλέψεις για ανάπτυξη που του χρόνου θα είναι κοντά στο 3%. Δίνουμε μάχη με το θηρίο της γραφειοκρατίας. Δεν γ/ινονται όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Ασκείτε αντιπολίτευση κ.θεοδωράκη, αλλά δεν πρέπει να ταυτίζεστε κι εσείς με εκείνους που καθοδηγούνται από τα συγκροτήματα των fake news. Πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο εξόδου από την κρίση, αλλά και αναβάθμισης του διεθνούς ρόλου της χώρας. Αγωνιζόμαστε για να αφήσουμε πίσω όλα όσα μας έφεραν στην κρίση. Να αφήσουμε πίσω το μοντέλο που μας έφερε εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας στη Βουλή εφ' όλης της ύλης

SHARE: