Λύση την Κυριακή

Λύση την Κυριακή
Negotiation of the government with the technical teams on the second review of the third bailout program at the Hilton Hotel, Athens, Greece on February 28, 2017. / - Hilton, , 28 2017. Menelaos Myrillas / SOOC

Την σελίδα στο ημερολόγιο του Μαΐου έχουν γυρίσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Αφού ψηφιστούν τα μέτρα μέσα στο πρώτο 15μερο του μήνα το βλέμμα στρέφεται, πλέον στο θέμα του χρέους

Στην ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας μέχρι την Κυριακή προσβλέπουν στην Ηρώδου Αττικού διαπιστώνοντας πως και από την πλευρά των θεσμών υπάρχει βούληση να κλείσουν οι συζητήσεις το συντομότερο δυνατό.

Στην πολύωρη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχαν οι  Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Χουλιαράκης δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθηθούν τις λίγες ώρες που απομένουν, στις οποίες θα καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν την υπογραφή των κειμένων. «Νομίζω ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουμε καταφέρει να βρούμε λύσεις στα επιμέρους τεχνικά προβλήματα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στο χρονοδιάγραμμα», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση.

Το καλό μήνυμα που έχει πάρει η ελληνική πλευρά από τις μέχρι τώρα συζητήσεις είναι πως αυτή τη φορά οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ  δεν φαίνεται να επιθυμούν περαιτέρω καθυστερήσεις και στην ατζέντα έχουν μπει πλέον σχεδόν όλα τα θέματα, από τα αντίμετρα μέχρι και τα χρηματοοικονομικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια και ο καθορισμός των μέτρων 2% του ΑΕΠ που θα ληφθούν, ενώ χρυσή τομή έχει βρεθεί και στο ζήτημα τη ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση έως και του 40% των λιγνιτικών μονάδων. Καλός οιωνός, σύμφωνα με κυβερνητικoύς αξιωματούχους, αποτέλεσαν και οι δηλώσεις Γιουνκέρ, Μοσκοβισί και  Ντάισελμπλουμ που δείχνουν και από την πλευρά τους να ξορκίζουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Από το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας και μετά τα «δύσκολα» για την κυβέρνηση μεταφέρονται στο ζήτημα του χρέους. Αυτό που πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως έχοντας στα χέρια τους την τεχνική συμφωνία θα είναι σε θέση να πιέσουν πιο αποτελεσματικά ΔΝΤ και Βερολίνο προκειμένου να τα βρουν μεταξύ τους. Ευκαιρία για περιορισμένες , έστω παρεμβάσεις θα έχει ο πρωθυπουργός στην ολιγόωρη παραμονή του στις Βρυξέλλες όπου αύριο θα βρεθεί για τη Σύνοδο Κορυφής για το brexit.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ακόμα και τώρα εφικτό τον στόχο για συνολική συμφωνία μέχρι τις 22 Μαΐου, αν και όπως όλα δείχνουν για το θέμα του χρέους έχουν πολλά να συζητηθούν ακόμα. «Η γενικότητα της περιγραφής είναι θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης στην οποία πολιτική διαπραγμάτευση εμπλέκονται ο ESM, η ΕΚΤ, η ελληνική πλευρά το ΔΝΤ, αλλά και όλες οι χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για το θέμα.

Οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστούν και σήμερα με σκοπό να κλείσουν τα διάσπαρτα μικρά θέματα που έχουν απομείνει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα