Μαρινάκης: Δεν συζητάμε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών με την Τουρκία

Διαβάζεται σε 2'
Ο Παύλος Μαρινάκης
Ο Παύλος Μαρινάκης eurokinissi

Ο διάλογος με την Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά, αλλά δεν έχει τεθεί κανένα ζήτημα κυριαρχίας της χώρας στο τραπέζι, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας YeniSafak περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου, έσπευσε να διαψεύσει εκ νέου στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

“Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με την κατανομή δυνάμεων και την αμυντική θωράκιση της χώρας”, επανέλαβε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαρινάκης, χωρίς να αναφερθεί ειδικότερα στο δημοσίευμα.

Ερωτηθείς σχετικά στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε εκ νέου ότι: “Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση, καμία αλλαγή στρατηγικής, ούτε πρόκειται να αλλάξει η στρατηγική μας”. Παρέπεμψε δε στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κατά την καθέλκυση της φρεγάτας Κίμων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δενδιας δήλωσε χθες: “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κάθε κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον εθνικό χώρο. Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται.”

Και ο κ. Μαρινάκης τόνισε: “Δεν τίθεται καν σε κάποια συζήτηση, σε κανένα επίπεδο πολλώ δε μάλλον στο ανώτατο επίπεπεδο, κανένα ζητήμα κυριαρχίας”.

Διέψευσε έτσι εμμέσως πλην σαφώς πως θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών ετέθη κατά την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε επίσης ότι: “Εμείς έχουμε εισέλθει σε φάση διαλόγου με συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν παρεκκλίνουμε από αυτό και χωρίς διάθεση, ούτε καν υποψία, ούτε συζήτηση, να μπει στο τραπέζι τέτοιο θέμα πέραν όσων έχουν συμφωνηθεί, συνεχίζουμε”.

Δεν θέλησε πάντως να απαντήσει στο ερώτημα εάν έχουν αντικατασταθεί στα νησιά τα τεθωρακισμένα BMP-1 που παραχωρήθηκαν στην Ουκρανία, καθώς τα γερμανικά Marder που έλαβε η χώρα μας ως αντάλλαγμα εστάλησαν στον Έβρο.

“Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ, αμυντικά, εξοπλιστικά, γεωπολιτικά”, δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να μπει σε λεπτομέρειες για τη διάταξη των αμυντικών δυνάμεων της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα