Ματαντός για μίζες: "Εξαπατήθηκα σκαιότατα από τους Γερμανούς"

Φωτογραφικό υλικό , αλλά και σχετικό VIDEO παρουσιάζει ο βουλευτής της Ν.Δ  Αργύρης Ντινόπουλος από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το υποβρύχιο "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ" είναι στην ξηρά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αργύρη Ντινόπουλου πρόκειται για προγραμματισμένη συντήρηση ( το σκάφος κρίνεται αξιόπλοο και αξιόμαχο από το Π.Ν) αλλά αυτές οι προγραμματισμένες συντηρήσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα για το (καινούριο) υποβρύχιο Παπανικολής. Την ίδια ώρα οι εργασίες για τα άλλα υποβρύχια έχουν ουσιαστικά σταματήσει όπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες αλλά και από το  VIDEO που παρουσιάζει ο βουλευτής της Ν.Δ. Ο Αργύρης Ντινόπουλος υπέβαλε για το θέμα αυτό ερώτηση προς τον Υπουργό Άμυνας. 
Όλο το σχετικό υλικό στο http://www.ntinopoulos.com/
Φωτογραφικό υλικό , αλλά και σχετικό VIDEO παρουσιάζει ο βουλευτής της Ν.Δ Αργύρης Ντινόπουλος από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το υποβρύχιο "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ" είναι στην ξηρά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αργύρη Ντινόπουλου πρόκειται για προγραμματισμένη συντήρηση ( το σκάφος κρίνεται αξιόπλοο και αξιόμαχο από το Π.Ν) αλλά αυτές οι προγραμματισμένες συντηρήσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα για το (καινούριο) υποβρύχιο Παπανικολής. Την ίδια ώρα οι εργασίες για τα άλλα υποβρύχια έχουν ουσιαστικά σταματήσει όπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες αλλά και από το VIDEO που παρουσιάζει ο βουλευτής της Ν.Δ. Ο Αργύρης Ντινόπουλος υπέβαλε για το θέμα αυτό ερώτηση προς τον Υπουργό Άμυνας. Όλο το σχετικό υλικό στο http://www.ntinopoulos.com/ EUROKINISSI

Τι υποστήριξε κατά την πολύωρη απολογία του ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων

«Εξαπατήθηκα σκαιότατα από τους Γερμανούς», φέρεται να υποστήριξε, κατά τη διάρκεια της πολύωρης απολογίας του στους ανακριτές της υπόθεσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο Μιχάλης Ματαντός, που αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή εγγύησης 500 χιλιάδων ευρώ.

Ο κατηγορούμενος, που δραστηριοποιείται περισσότερα από σαράντα χρόνια στο χώρο της ναυτιλίας, φαίνεται να υποστήριξε στους ανακριτές Μαλλή και Σταυρόπουλο ότι μέσω της εταιρείας του ΜΙΕ, η οποία είχε συνάψει σύμβαση με τη γερμανική Ferrostaal, διακινήθηκαν περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια των υποβρυχίων, εκ των οποίων περίπου 52 εκατομμύρια "πήγαν" σε τρίτους.

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος κατηγορουμένου και ανακριτών σχετικά με το θέμα των τελικών ποσών που έλαβε και πλήρωσε η ΜΙΕ:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα τελικά χρήματα λάβατε για τα υποβρύχια 209 και 214; Εκτός από τον λογαριασμό αυτό στη MIE SA Λουκέρνης λάβατε ποτέ άλλη αμοιβή από την κοινοπραξία σε άλλους λογαριασμούς δικούς σας στην Ελλάδα, στην Κύπρο ή αλλού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχω αναλυτικά αναφερθεί στις γερμανικές αρχές για τις συμβάσεις που υπέγραψα με τη Ferrostaal. Επαναλαμβάνω ότι τον Οκτώβριο του 2003 έγινε, για λόγους συμμόρφωσης προς τον ΟΟΣΑ, μια νέα συμφωνία, όπου αναφερόταν ως ποσοστό της προμήθειας μου το 5%. Τελικά μου καταβλήθηκε περίπου το 2,5% επί της γερμανικής προμήθειας που ανερχόταν σε περίπου 1,8 δiσ.. Έτσι εγώ έλαβα, με επιφύλαξη, περί τα 28-29 εκατομμύρια ευρώ και έδωσα περίπου 51-52 εκατομμύρια σε τρίτους, σύμφωνα με τις εντολές τους.

Ο κ. Ματαντός, που συνεργάστηκε με τη γερμανική δικαιοσύνη, παραδίδοντας λεπτομερή κατάλογο με τα ποσά που διακινήθηκαν για την υπόθεση των υποβρυχίων -στοιχείο που οι Γερμανοί δικαστές αποκαλούν στη δικογραφία "λίστα Ματαντού"-, υποστηρίζει πως δεν γνώριζε την πραγματική αιτία των πληρωμών που του υποδείκνυαν δύο συγκεκριμένα στελέχη της Ferrostaal, επικαλούμενα άλλες αιτιολογίες, ενώ αρνείται το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του. Ο κατηγορούμενος αρνείται ότι υπήρξε μέλος της αποκαλούμενης "ομάδας προσευχής", των προσώπων δηλαδή που ανέλαβαν να εξασφαλίσουν μέσω "ωφέλιμων πληρωμών" τα συμφέροντα της γερμανικής κοινοπραξίας HDW- FERROSTAAL για την ανάληψη του έργου των υποβρυχίων από το ελληνικό Δημόσιο.

Στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του αναφέρεται ότι ο κ. Ματαντός είχε υποσχεθεί στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο και στον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των Ναυπηγείων -και ήδη προσωρινά κρατούμενο- Σωτήρη Εμμανουήλ "ωφελήματα" για την επιλογή της γερμανικής πρότασης, που ανέρχονται στο ποσό των περίπου 63 εκατομμυρίων ευρώ και περίπου 2,9 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων προκειμένου «αυτοί να παραβούν τα καθήκοντα τους».

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι ουδέποτε είχε προσωπική επαφή με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και αναφέρει πως πλέον έχει την πεποίθηση ότι ο επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση, προσωρινά κρατούμενος, Γιάννης Μπέλτσιος «είχε το ρόλο που του αποδίδεται», δηλαδή αυτόν του «ταμία του Άκη».

Μάλιστα, ο Μιχάλης Ματαντός αναφέρει ότι ψεύδεται ο κ. Μπέλτσιος όταν αρνείται πως εισέπραξε σε μετρητά 340 εκατομμύρια δραχμές από τον ίδιο, το 2000. Όπως φέρεται να υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης της ΜΙΕ, κατ’ εντολή των Γερμανών έστειλε με συνεργάτη του και τον οδηγό του στα γραφεία του Γ. Μπέλτσιου, στο Μαρούσι, σακ-βουαγιάζ με 340 εκατομμύρια δραχμές. «Τείνω να αποδεχθώ -αναφέρει ο κ. Ματαντός στο υπόμνημα που παρέδωσε στους ανακριτές- ότι τα χρήματα αυτά, εν όλω ή εν μέρει, κατέληξαν στον τότε υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο».

"Καρφώνει" επίσης για σκοπιμότητα τους άλλοτε συνεργάτες του Γερμανούς, στελέχη της Ferrostaal, ότι ανέφεραν ψευδώς πως έγινε ακόμη μία πληρωμή 2,5 εκατομμυρίων ευρώ προς τον Γ. Μπέλτσιο, «για να εμφανίσουν ανύπαρκτα κονδύλια» και να αφαιρέσουν το επίμαχο ποσό από την αμοιβή του συνεργάτη τους Αλέξανδρου Αβατάγγελου -που πρόσφατα οδηγήθηκε στη φυλακή καθώς δεν κατέβαλε την εγγύηση που του επιβλήθηκε μετά την απολογία του.

Υποστηρίζει επίσης ότι: «Αρχές του 1997 αντιλήφθηκα ότι ανώτερα στελέχη της " Ferrostaal" επισκέπτονταν συχνά την Ελλάδα εν αγνοία μου, χωρίς να μας εμπλέκουν σε κρατήσεις ξενοδοχείων, συναντήσεις, παραλαβές προσώπων κ.λπ. Χρησιμοποιούσαν μαύρες νοικιασμένες λιμουζίνες με σοφέρ για να μετακινούνται και συνήθως έμεναν στο Χίλτον».

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του αναφέρθηκε και σε καταβολές που δεν έχουν περιληφθεί στο κατηγορητήριο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκάνδαλα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ελεύθερος και ο Ματαντός με περιοριστικούς όρους

Ματαντός: "Με εντολές των Γερμανών της Ferrostaal οι πληρωμές για τα υποβρύχια"

SHARE:

24Media Network