Μαξίμου προς αγρότες: Δεδομένα τα δημοσιονομικά περιθώρια

Διαβάζεται σε 3'
Μαξίμου προς αγρότες: Δεδομένα τα δημοσιονομικά περιθώρια
Sooc

Μία ημέρα πριν το ραντεβού Μητσοτάκη με αγρότες η κυβέρνηση βάζει όρια στο διάλογο αν και δηλώνει αισιόδοξη για τη συνάντηση. Οι δύο συναντήσεις με στόχο να σπάσει το αγροτικό μέτωπο.

Δημοσιονομικά όρια θέτει εκ των προτέρων στο διάλογο με τους αγρότες η κυβέρνηση, μία ημέρα πριν το κρίσιμο ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

Σημειωτέον δε ότι όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο πρωθυπουργός θα έχει αύριο δύο συναντήσεις με αγρότες.

Στις 12 το μεσημέρι με 15 εκπροσώπους των μπλόκων, κατόπιν της σχετικής επιστολής τους. Καθώς και στις 13:00 με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Η ΕΘΕΑΣ συγκροτήθηκε το 2022 και αποτελεί ουσιαστικά το διάδοχο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Η κυβέρνηση μάλιστα θεωρεί ότι η Ένωση εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και όχι τα μπλόκα. Είναι επομένως σαφής η στόχευση των δυο συναντήσεων.

Ο κ. Μαρινάκης πάντως δήλωσε αισιόδοξος για την αυριανή διπλή συνάντηση με τους αγρότες, αν και δεν άφησε και ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα όσον αφορά στα αιτήματα.

“Διαβάσαμε με προσοχή τα αιτήματα των μπλόκων. Είναι δεδομένα τα δημοσιονομικά περιθώρια. Θα γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος. Και είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση – και προσωπικά ο πρωθυπουργός- όλα αιτήματα κοινωνικών ομάδων τα ακούει με προσοχή.

Σεβόμαστε τον κόπο των φορολογούμενων. Με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα λαμβάνουμε αποφάσεις προς όφελος όλων των κοινωνικών ομάδων”, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν μπορεί να γίνει”

Στο ερώτημα τι θα κάνει η κυβέρνηση εάν οι αγρότες κλιμακώσουν με μπλόκα μετά την αυριανή συνάντηση, ο κ. Μαρινάκης αφού σχολίασε γενικώς ότι είναι υποχρέωση των αρχών να εφαρμόζουν το νόμο, εκτίμησε:

“Δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είμαστε αισιόδοξοι για την αυριανή συνάντηση. Γιατί ο αγροτικός κόσμος αντιλαμβάνεται ότι έχει απέναντι του μία κυβέρνηση που δεν μένει στα λόγια”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως υπενθύμισε: “Το έχει πει ο πρωθυπουργός ότι διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να εξασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών.” Αλλά επανέλαβε ότι: “Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, ούτε νομίζω ότι θα φτάσουμε. Είμαστε αισιόδοξοι για την αυριανή συνάντηση”.

Κάλυψη σε Αυγενάκη

Ο κ. Μαρινάκης κάλυψε εκ νέου τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη. Επικαλούμενος τον υφυπουργό και βουλευτή Έβρου, Σταύρο Κελέτση, υποστήριξε και εκείνος ότι δεν ακυρώθηκε καμία συνάντηση με εκπροσώπους του μπλόκου Έβρου χθες στην Αλεξανδρούπολη. Αλλά ότι έγιναν δύο συσκέψεις, μία στην Κομοτηνή “που άργησε λίγο παραπάνω” και μία στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

“Ως προς τους χειρισμούς, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρωταγωνιστεί σε μία μεγάλη προσπάθεια ικανοποίησης δικαίων αιτημάτων του πρωτογενούς τομέα. Βρίσκεται από άκρη σε άκρη της χώρας και απαντά σε ερωτήματα. Προφανώς σε μία δύσκολη περίοδο η διαχείριση αυτή δεν είναι εύκολη.

Όμως εμείς βλέπουμε στον Αυγενάκη και συνολικά στο υπουργείο μία προσπάθεια με μετρήσιμα αποτελέσματα”, είπε επίσης. Ενώ σημείωσε ότι πολλά αιτήματα των αγροτών δεν άπτονται μόνο αρμοδιοτήτων του Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και άλλων υπουργείων όπως το Ενεργείας και το Οικονομικών.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα