Μαξίμου: Έχουμε συμμάχους στα εργασιακά

Μαξίμου: Έχουμε συμμάχους στα εργασιακά
Στιγμιότυπο από το Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και το Κυβερνητικό Συμβούλιο, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά εν όψει του Eurogroup. (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Ανώτατη κυβερνητική πηγή στο ταξίδι της επιστροφής από Πεκίνο αναφέρθηκε στη δεύτερη αξιολόγηση. “Ο κόσμος θέλει απλή αναλογική, δημοψηφίσματα και εκλογή Προέδρου από το λαό”, εκτίμησε. Προανήγγειλε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Αισιοδοξία ως προς τη μάχη για τα εργασιακά εξέφρασε ανώτατη κυβερνητική πηγή στο ταξίδι της επιστροφής από Πεκίνο, αναφερόμενη στη δεύτερη αξιολόγηση.

Και αυτό καθώς εκτίμησε ότι μετά το Brexit η Ελλάδα έχει περισσότερους συμμάχους (όπως ο Γιούνκερ και ο Γκάμπριελ που συμφωνούν με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ενώ κανείς δε ζητά στην Ελλάδα ομαδικές απολύσεις) που δεν επιθυμούν άλλη αναταραχή.

Όσον αφορά όμως στον εκλογικό νόμο, η ανώτατη κυβερνητική πηγή επικαλέστηκε τη ρήση του Μάο “μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση” για να δείξει ότι η κυβέρνηση δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς της, καθώς θεωρεί ότι η σχετική αντιπαράθεση αποβαίνει προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει συνεπής στη θέση για απλή αναλογική και φέρνει σε δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Προδιέγραψε έτσι την επικείμενη πολιτική μάχη για εκλογικό νόμο και αναθεώρηση του Συντάγματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος θέλει απλή αναλογική, δημοψηφίσματα και (σημείο ιδιαίτερα ενδιαφέρον) εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, κάτι που όπως έχει γράψει το News247 διχάζει Νέα Δημοκρατία, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια πηγή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο σε αυτή τη φάση να δοθούν περισσότερες από τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Ειδικότερα, η ανώτατη κυβερνητική πηγή για τον εκλογικό νόμο είπε:

“Δεν έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό μας.  Όπως έλεγε ο Μάο. Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια  κατάσταση.

Βλέπουμε ότι υπάρχει στα κόμματα αναταραχή και διχογνωμία. Να δούμε που θα καταλήξουν τι στάση θα κρατήσουν τελικά, εμείς πάμε με πολύ καθαρό και έντιμο τρόπο να ανοίξουμε τώρα και όχι πριν τις εκλογές αυτή την συζήτηση και δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει. 40 χρόνια η αριστερά για αυτό μιλάει. Θα μπορούσε να μας κατηγορήσει εάν ήμασταν στην διακυβέρνηση και δεν το φέρναμε.

Ο στόχος μας επαναλαμβάνω είναι να κάνουμε αυτή την μεγάλη τομή. Εμείς έχουμε στρατηγικό σχέδιο να προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές τομές δημοκρατικές και αλλαγές στον πολιτικό χάρτη στο πολιτικό σύστημα στον εκλογικό νόμο. Και η Συνταγματική αναθεώρηση. Βεβαίως αυτά απαιτούν συναινέσεις. Το σύστημα αν είναι ή αν δεν είναι ώριμο θα φανεί στην πορεία. Εμείς είμαστε στο πλαίσιο των αξιών μας και της στρατηγικής μας στόχευσης. Ευχής έργου ήταν να υπήρχε διάθεση για διαβούλευση αν υπήρχε αυτό θα μπορούσαμε να προχωρούσαμε σε όλες αυτές τις αλλαγές.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπω μια στάση που δείχνει μια αναξιοπιστία. Βλέπω ας πούμε το ΠΑΣΟΚ και προτείνει απλή αναλογική πριν ένα χρόνο και τώρα ακριβώς την ίδια πρόταση διστάζει να την ψηφίσει και λέει δεν την ψηφίζω προτείνω κάτι άλλο. Αυτή δεν είναι σοβαρή στάση.

Η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε για το πώς θα πάμε στην συνταγματική αναθεώρηση. Ο Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με δημοψηφίσματα, δεν συμφωνεί με απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά δέχεται να συναινέσει να ανοίξουν και άρθρα που δεν συμφωνεί και να ανοίξουμε και εμείς άρθρα που δεν συμφωνούμε ώστε να έχει δημοψηφισματικό  χαρακτήρα η επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Εμείς λέμε ότι αν θέλουν να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα πρέπει η ψήφος να είναι ισότιμη. Άρα πρέπει να δεχθεί την απλή αναλογική. Λογικό δεν είναι; Αλλιώς τι δημοψηφισματικό χαρακτήρα θα έχει αν αυτός που για μια μονάδα έρχεται πρώτος παίρνει 50 έδρες παραπάνω.

Αυτή είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει απλή αναλογική, άρα θέλει δικαιότερο εκλογικό σύστημα θέλει δημοψηφίσματα θέλει απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τώρα ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Προέδρου βεβαίως είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά. Αλλά το να ανοίξει η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής είναι κάτι που έχει ήδη γίνει.”

Για τον ανασχηματισμό:

“Δεν είναι στις άμεσες  προτεραιότητες αυτό, αλλά προφανώς θα υπάρξουν αλλαγές, τροποποιήσεις θα υπάρξουν.”

Για τα εργασιακά:

“Εγώ δεν έχω τόσο μεγάλη ανησυχία ακριβώς γιατί βλέπω ότι αυτή τη στιγμή στην  Ευρώπη υπάρχει φόβος και αβεβαιότητα και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν ήταν να ανοίξουν ένα νέο γύρο.

Είναι αρκετά ευέλικτο το σύστημα στην Ελλάδα. Πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας στους εργαζόμενους όχι περαιτέρω ευελιξία.

Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων πιστεύω ότι θα την καταφέρουμε. Έχουμε σημαντικούς συμμάχους και ο Γιουνκερ και ο Γκάμπριελ ο οποίος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με Τσίπρα είπε πως αυτό είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα στη Γερμανία πως μπορούμε να ζητήσουμε κάτι από την Ελλάδα που υπάρχει στο Σύνταγμά μας.

Τις ομαδικές απολύσεις δεν τις ζητάει κανείς στην Ελλάδα ούτε ο ΣΕΒ ούτε κανένας. Το πολύ πολύ να πάμε σε έναν συμβιβασμό όπου δεν θα έχει το δικαίωμα κανείς αλλά θα είναι σε μια ανεξάρτητη αρχή κοινή συναινέσει ανάμεσα σε συνδικάτα και σε εργαζόμενους.

Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που να θέλουν να βάλουν τρελά πράγματα στην Ελλάδα νομίζω ότι πάμε από ισχυρότερες θέσεις.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα