Μαξίμου: Να μην πάει χαμένο το Eurogroup της Δευτέρας

Μαξίμου: Να μην πάει χαμένο το Eurogroup της Δευτέρας
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, την Δευτέρα 11 Απριλίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τι ακριβώς περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσής, καθώς και την εικόνα που παρουσιάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του πρώτου κρίσιμου «τεστ» του ασφαλιστικού

Μεταξύ ΔΝΤ και Σόιμπλε βαδίζει το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση για τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που απειλούν να τινάξουν την αξιολόγηση στον αέρα.

Παρόλο την πίεση και την άκαμπτη στάση του Ταμείου οι  επιτελείς του Μαξίμου δίνουν μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με αυτή των προηγούμενων ημερών. Αφορμή τόσο η στήριξη που παρέχουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες όσο και η ανακοίνωση του Eurogroup για το θέμα του χρέους.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν να υπάρχει, πλέον ένα διευρυμένο μέτωπο που ζητάει να κλείσει η αξιολόγηση με βασικό άξονα την ελληνική πρόταση για την αυτόματη δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς νομοθέτηση επιπλέον μέτρων και με βάση την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Είναι φανερό πως το διπλωματικό «θρίλερ» των επόμενων ημερών θα έχει να κάνει με τη νομική «φόρμουλα» που η κάθε πλευρά θα επιχειρήσει να περάσει με βάση τις απόψεις της.

Όπως διευκρίνιζε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο NEWS 247 η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά ώστε «το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να μην πάει χαμένο» και να έρθει η Ελλάδα ένα βήμα πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η ελληνική πρόταση

Αυτό που θα θέσει το Μαξίμου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι να ψηφιστεί στη Βουλή ένας αυτόματος μηχανισμός για τα δημοσιονομικά που θα ενεργοποιείται όταν υπάρχουν αποκλίσεις. Τα μέτρα που θα τίθενται σε ισχύ θα έχουν περιγραφεί σε ένα γενικό πλαίσιο με τους Θεσμούς και η τελική επιλογή τους θα ανήκει στην Αθήνα ανά περίπτωση. Αυτό είναι και το κομβικό σημείο που φαίνεται να διχάζει Μαξίμου και ΔΝΤ, καθώς όλο το «παζάρι» αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με τους κωδικούς του προϋπολογισμού που θα «πειραχτούν» σε περίπτωση διαφορών από τα συμφωνημένα.

Είναι ξεκάθαρο πως το Ταμείο επιθυμεί ακριβή προσδιορισμό του «κόφτη» που θα περιλαμβάνει περικοπές και σε μισθούς και συντάξεις.

Σημείο τριβής αποτελεί και η περίοδος που θα λαμβάνει χώρα η υποχρεωτική αξιολόγηση με την κυβέρνηση να επιθυμεί να πραγματοποιείται με την δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat.

Σε εγρήγορση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Για άλλη μια φορά η Γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Αφροδίτη Θεοπεφτάτου πέρασε και χθες το κατώφλι της Ηρώδου Αττικού, καθώς ο πρωθυπουργός είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το κόμμα.

Κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος, μιλώντας στο NEWS 247, δήλωσε πως η συνοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξασφαλισμένη από τη στιγμή που νέα μέτρα δεν θα έρθουν στη Βουλή, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχουν πρόσωπα αυτή τη στιγμή που να εκφράζουν δυσαρέσκεια.

Χθες πραγματοποιήθηκε μια άτυπη συνεδρίαση των βουλευτών, αλλά και συνεργατών υπουργών που μετέχουν στις επιτροπές οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup αναμένεται να συγκληθεί τόσο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος όσο και η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να υπάρξει μια συνολική αποτίμηση της πορείας της αξιολόγησης και των χειρισμών από εδώ και πέρα.

Ψηφίζεται το ασφαλιστικό

Η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης έχει ήδη στον προγραμματισμό της την έναρξη της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου για την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα στη Βουλή. Η συζήτηση δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη, όπου θα πραγματοποιηθεί και η ψήφιση του και αναμφισβήτητα θα αποτελέσει το πρώτο crash test για την κυβερνητική πλειοψηφία των «153». Το ακριβές χρονοδιάγραμμα αναμένεται να καθορίσει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής σήμερα ή αύριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα