Μαξίμου σε Ερντογάν: Οι συμμαχίες μας ενοχλούν κάποιους

Μαξίμου σε Ερντογάν: Οι συμμαχίες μας ενοχλούν κάποιους
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Γ.Οικονόμου σχολίασε τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, ότι δεν αναγνωρίζει πλέον τον Κ. Μητσοτάκη και δεν θα συναντηθεί μαζί του.

Στις πρωτοφανείς δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν αναγνωρίζει πλέον τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απάντησε εκ μέρους της Αθήνας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους”, δήλωσε ο κ.Οικονόμου και πρόσθεσε:

“Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών.”

Ο κ. Οικονόμου νωρίτερα τη Δευτέρα στο briefing είχε σχολιάσει τις προηγούμενες τουρκικές προκλήσεις, εκτιμώντας ότι: “Οι αντιδράσεις της Τουρκίας είναι σπασμωδικές και φανερώνουν ενόχληση για την αναβάθμιση της χώρας μας τα τελευταία χρόνια”.

Χαρακτήρισε πολύ προκλητική ενέργεια τις υπερπτήσεις 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπουλη, υπενθυμίζοντας ότι αντιμετωπίστηκε άμεσα από το ελληνικό ΥΠΕΞ με διάβημα και την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων. “Οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσουν”, τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μίας νέας συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν είχε δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός είναι πάντα ανοιχτός σε συνομιλίες, υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η τήρηση των αρχών καλής γειτονίας και η συναντίληψη για την κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο και την πτερυγα αυτή της Συμμαχίας.

“Η χώρα μας δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και να συνομιλεί. Πάντα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της και στο πεδίο της διπλωματίας και της αποτροπής”, είχε καταλήξει ο κ. Οικονόμου.

Εν τω μεταξύ όμως ο κ.Ερντογάν φρόντισε να ρίξει νέο μπουρλότο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπενθυμίζεται ότι αναφερόμενος στον κ.Μητσοτάκη ο “σουλτάνος” δήλωσε: “Δεν θα του ξαναμιλήσω πια. Συμφωνήσαμε ότι δεν θα εμπλέκουμε τρίτες χώρες στα ζητήματά μας. Και πήγε στο Κογκρέσο και έκανε κριτική στην Τουρκία. Μπορεί να εγκαταστήσει όσες βάσεις θέλει".

O Eρντογάν παράλληλα τόνισε ότι "οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν τις αποφάσεις τους για τα F-16 έχοντας στο νου τους τι θα πει ο Μητσοτάκης. Τους είπε βέβαια να μην μας τα δώσουν. Γι' αυτό δεν υπάρχει πια για μένα".

"Η Ελλάδα έχει κτίσει 10 βάσεις… Εναντίον ποιας χώρας;" διερωτήθηκε επίσης, εκφράζοντας τη γνωστή δυσαρέσκεια της Άγκυρας ιδίως για τη νέα βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση, Γιάννης Οικονόμου, Ερντογάν
SHARE:

24Media Network