Με το δεύτερο στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία η Ελλάδα

Με το δεύτερο στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία η Ελλάδα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε και την Ελλάδα στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που προσκάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, για να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, την Τετάρτη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), ο γγ του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει αποφασίσει να στείλει ορισμένες «πρόσθετες προσκλήσεις» για τη διάσκεψη στο Μοντρέ.

«Έχω αποφασίσει να καλέσω 10 επιπλέον χώρες, εκτός από τις 30 χώρες που έχουν ήδη προσκληθεί» δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν.

Οι χώρες αυτές είναι: η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Αγία Έδρα (Βατικανό), το Λουξεμβούργο, το Μεξικό, η Ολλανδία, η Δημοκρατία της Κορέας και το Ιράν.

Ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αναχωρεί σήμερα από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Μοντρέ, ανέφερε ότι «η διεύρυνση της διεθνούς παρουσίας εκείνη την ημέρα θα είναι σημαντική και χρήσιμη» και ότι έλαβε την απόφαση μετά από σειρά επαφών με πολλούς ηγέτες απ' όλο τον κόσμο και με σκοπό να δημιουργηθεί το «καλύτερο δυνατό περιβάλλον για την επιτυχία αυτής της ζωτικής σημασίας διάσκεψης» για την επικράτηση της ειρήνης στη Συρία.

Ο γγ του διεθνούς οργανισμού πρόσθεσε, επίσης, ότι το Μοντρέ δεν θα είναι ένας χώρος για διαπραγματεύσεις και ότι σκοπός της συγκέντρωσης χωρών και οργανώσεων θα είναι η επίδειξη της αλληλεγγύης τους προς τον συριακό λαό, ο οποίος υποφέρει τόσο πολύ, όπως επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στη Συρία θα ξεκινήσει στη Γενεύη στις 24 Ιανουαρίου .

Τέλος, ο Μπαν Κι-μουν χαιρέτισε την απόφαση της συριακής αντιπολίτευσης για να λάβει μέρος στη διάσκεψη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE: