Με το προσφυγικό εγκαινιάζει την παρουσία του στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

Ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016.
(EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ)
Ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) EUROKINISSI

Θα μιλήσει σε εκδήλωση του ΕΛΚ με πρωτοβουλία Τζιτζικώστα και τη συμμετοχή Αβραμόπουλου. Το πρόγραμμα της τριήμερης παρουσίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην 81η Διεθνή Έκθεση της συμπρωτεύουσας

Με παρέμβαση για το προσφυγικό θα εγκαινιάσει την τριήμερη παρουσία του στη συμπρωτεύουσα για την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΝΔ και αναμένεται με ενδιαφέρον το πώς θα τοποθετηθεί σε ένα ζήτημα που έχει ξανάρθει στην επικαιρότητα με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στο Ωραιόκαστρο, όπου υπάρχουν αντιδράσεις για τη φοίτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία, την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό στις 9:30 σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «ο ρόλος των τοπικών περιφερειακών αρχών της ΕΕ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης: η κοινή μας πρόκληση, η συλλογική μας απάντηση» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.  Η εκδήλωση αυτή έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και είναι προγραμματισμένο να παρέμβει και ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το προσφυγικό άλλωστε αποδεικνύεται ένα κρίσιμο στοίχημα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς θέτει επί τάπητος ένα δύσκολο εγχείρημα όπως είναι αυτό του συγκερασμού διαφόρων ιδεολογικών πτερύγων μέσα στη ΝΔ αλλά και φέρνει την ηγεσία του κόμματος ενώπιον ενός μέρους της κομματικής της βάσης και των παρυφών της κεντροδεξιάς παράταξης. Κοινώς το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι από τα ζητήματα που δοκιμάζονται με πολύ πιο έντονο τρόπο οι δυσκολίες της σύνθεσης των απόψεων του μετριοπαθούς φιλελεύθερου κέντρου με τα ακραιφνή δεξιά ρεύματα στη γαλάζιας παράταξης.

Η στάση της ΝΔ είναι χαρακτηριστική για τα τεκταινόμενα στο Ωραιόκαστρο, καθώς όπως φαίνεται δέχεται έντονες πιέσεις από την κομματική της βάση σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Αν και η Πειραιώς αποστασιοποιείται από τις ακραίες αντιδράσεις κάποιων συλλόγων γονέων και τις προτροπές του δημάρχου σε πράξεις βίας κατά των προσφύγων εντούτοις μεταθέτει κυρίως το πρόβλημα στη διαχείριση και τη δυνατότητα πειθούς από πλευράς κυβέρνησης.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι καθώς εκτιμούν ότι στην Ελλάδα παραμένουν ανοιχτά τα τρία στάδια της αντιμετώπισης του ζητήματος, τόσο σε ότι αφορά τη ροή και εν συνεχεία των έλεγχο των εισελθόντων αλλοδαπών στη χώρα όσο και σε ότι έχει να κάνει με την ομαλή ένταξή τους στην Ελληνική κοινωνία. Κάποιοι μάλιστα δε διστάζουν να πουν ότι «υπάρχει ενδεχόμενο στο μέλλον να έχουμε πολλούς Γαβότσηδες» εννοώντας ότι υπάρχει η πιθανότητα να πληθύνουν οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά στην περίπτωση που θα είχαμε αύξηση των ροών. Το πακέτο αυτό στο σύνολό του είναι αυτονόητο ότι θα φέρνει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ που θέλει να απευθυνθεί σ’ αυτό το ακροατήριο που αντιδρά αλλά ταυτόχρονα το διεκδικούν και άλλες δυνάμεις στα δεξιά της.

Σε κάθε περίπτωση το Ωραιόκαστρο ήταν το τελευταίο περιστατικό, είχαν προηγηθεί και οι αντιδράσεις των δημάρχων και των τοπικών παραγόντων της Κρήτης που δεν ήθελαν τη μεταφορά προσφύγων στο νησί τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ΝΔ δεν σταμάτησε ποτέ να παρακολουθεί στενά το πώς προχωράει η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και να εφιστά την προσοχή της κυβέρνησης ώστε να μην καταρρεύσει η επιτευχθείσα συμφωνία, αλλά και πως προχωράνε τα μέτρα στήριξης της ΕΕ προς τη χώρα μας για τη δημιουργία υποδομών γι’ αυτό το σκοπό. Η ανησυχία αυτή εκδηλώθηκε και με τις τακτικές συναντήσεις που κάνει κατά καιρούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικρίνει την κυβέρνηση για την «αδυναμία και έλλειψη αξιοπιστίας να συνομιλήσει και να πείσει τις τοπικές κοινωνίες» ότι θα πρέπει «όλα τα προσφυγόπουλα να πάνε σχολείο» και πως έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Παρασκευή

10:45πμ συνάντηση με το Γιάννη Μπουτάρη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

11:30πμ συνάντηση με τον Μητροπολίτη Άνθιμο στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης

12μ συνάντηση με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

13:30μμ επίσκεψη στην εταιρεία MLS Multimedia

19:30μμ Συνάντηση με τον Απόστολο Τζιτζικώστα στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

20:00μμ σύσκεψη-συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ Helexpo

Σάββατο

10:00πμ Σύσκεψη με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΑΕΙ και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

11:30πμ επίσκεψη σε περίπτερα της 81ης ΔΕΘ

20:00μμ Ομιλία στους παραγωγικούς φορείς στο Βελίδειο συνεδριακό κέντρο

Και την Κυριακή στις 13:00μμ θα δοθεί η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μητσοτάκης, ΔΕΘ
SHARE: