Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον
Ο υφυπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης Eurokinissi

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, Νίκος Παπαθανάσης αρθρογραφεί στο News 24/7 για τις προκλήσεις της νέας χρονιάς.

Η έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας είναι αναμφισβήτητα η πιο ελπιδοφόρα είδηση όλης αυτής της δύσκολης περιόδου των δέκα μηνών που περνά η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες που δοκιμάζονται από την πανδημία.

Πρόκειται για μία νίκη της επιστήμης αλλά και του ορθολογισμού ενάντια σε κάθε θεωρία συνωμοσίας.Τώρα, οι προσπάθειες όλων μας είναι στραμμένες αφενός στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, μέχρι τα επιδημιολογικά δεδομένα να καταδείξουν ότι αρχίζουμε να βγαίνουμε από αυτήν την περιπέτεια και αφετέρου στη διαρκή στήριξη όλων όσοι επλήγησαν και εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά. Η στήριξη της οικονομίας και η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελούν τις βασικές μας προτεραιότητες ενώ το βλέμμα μας είναι στραμμένο και στην επόμενη μέρα, στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη και τη χάραξη του δρόμου για το μέλλον.

Όλο αυτό το διάστημα, η Πολιτεία στήριξε -και εξακολουθεί να στηρίζει- με όλες της τις δυνάμεις τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών με σχέδιο, μέθοδο, σύνεση και αποτελεσματικότητα. Στόχος μας ήταν και παραμένει, η συνεχής και απρόσκοπτη παροχή εργαλείων ρευστότητας στην αγορά για τη συνέχιση της λειτουργίας υπό τις σκληρές, βεβαίως, συνθήκες της πανδημίας και του lockdown. Η στήριξη αφορούσε κατά κύριο λόγο τις μικρές, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ακόμα και τις ατομικές οι οποίες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Η αγορά ενισχύθηκε το 2020 με 24 δισ. € ενώ ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει ακόμα 7,5 δισ. €. Να σημειωθεί, ότι εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει και ο 5ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής και εντός του έτους θα εξελιχθεί και ο 6ος.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το σχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της Κυβέρνησης, το οποίο θέτει στο επίκεντρο την άμεση ενίσχυση των επενδύσεων, την αναβίωση της βιομηχανικής ανάπτυξης με συγκεκριμένες στοχοθεσίες, την ταχεία, αποτελεσματική εκπαίδευση και προσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής.

Παρά την πανδημία, υπάρχουν έντονα σημάδια αισιοδοξίας. Ξένοι επενδυτές έχουν –και δείχνουν εμπράκτως- ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αφού πρώτα διαπίστωσαν στην πράξη τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας. Στο πλαίσιο της προσέλκυσης νέων μεγάλων επενδύσεων, προσφέρουμε επιπλέον κίνητρα σε επενδυτές όπως η υπεραπόσβεση δαπανών έρευνας και ανάπτυξης (R&D), η επιδότηση του κόστους καινοτομίας των επιχειρήσεων και η ένταξη τους στις στρατηγικές επενδύσεις καθώς και άλλα προγράμματα σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση. Απλοποιούμε τις διαδικασίες ώστε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα γραφειοκρατικά προσκόμματα.

Στόχος μας είναι η στροφή προς την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα κερδίσουμε τη μάχη κατά της πανδημίας αλλά και τη μάχη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ένταξη της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία. Ευχές για καλή χρονιά, με υγεία για όλους και αισιοδοξία για το μέλλον.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα